ΕΡΤ2: Τροποποίηση προγράμματος – ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Τα μοναστήρια των Ζαγοροχωρίων» | Κυριακή...

ΕΡΤ2: Τροποποίηση προγράμματος – ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ «Τα μοναστήρια των Ζαγοροχωρίων» | Κυριακή 31.07.2022

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 31/7/2022, στις 10:30, από την εκπομπή «ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» θα μεταδοθεί σε επανάληψη το επεισόδιο με τίτλο: «Τα μοναστήρια των Ζαγοροχωρίων» Κ8  W

Γ′ ΚΥΚΛΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», στο πέρασμά τους μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφθεί δεκάδες μοναστήρια και ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύοντας την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό τους.

Σ’ αυτά τα ιερά καταφύγια ψυχής, η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη, συνάντησε και συνομίλησε με ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, με πολλούς μητροπολίτες αλλά και πλήθος πατέρων.

Με πολλή αγάπη και ταπεινότητα μέσα από το λόγο τους, άφησαν όλους εμάς, να γνωρίσουμε τις αξίες και τον πνευματικό θησαυρό της Ορθοδοξίας.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, στις 10:30

«Τα μοναστήρια των Ζαγοροχωρίων»

Τριάντα χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, βρίσκονται τα Ζαγοροχώρια. Αποτελούν μία ξεχωριστή οικιστική και ιστορική ενότητα 46 χωριών. Η περιοχή χωρίζεται στο Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό Ζαγόρι.

Το Ζαγόρι είναι περιοχή μεγάλης φυσικής ομορφιάς, με εντυπωσιακή γεωλογία και δύο εθνικούς δρυμούς. Ο ένας περιλαμβάνει τον ποταμό Αώο και το φαράγγι του Βίκου και ο άλλος την περιοχή γύρω από τη Βάλια Κάλντα. Με υπέροχα μονότοξα ή τρίτοξα πέτρινα γεφύρια και πανέμορφα παραδοσιακά χωριά, όπως το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο.

Στο κεντρικό Ζαγόρι στο χωριό Άνω Πεδινά, δεσπόζει η εντυπωσιακή Μονή της Ευαγγελίστριας. Η μονή αποτελεί εξαίρετο δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων. Το Καθολικό της, είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χτίστηκε το 1793. Εσωτερικά διακοσμείται με όμορφες αγιογραφίες. Αξιοσημείωτη είναι η απεικόνιση αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Τα «Φωτεινά Μονοπάτια», συνεχίζοντας το οδοιπορικό τους στα Ζαγοροχώρια, επισκέπτονται το μικρό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο χωριό Μονοδένδρι, χτισμένο κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, της χαράδρας του Βίκου.
Στέκει εκεί περίπου 600 χρόνια. Κατά την παράδοση χτίσθηκε από ασκητές, οι οποίοι από τον 13ο αιώνα ασκήτευσαν στις σπηλιές που υπάρχουν βορειοδυτικά από το μοναστήρι.

Στην περιφέρεια των Ιωαννίνων, μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα βρίσκεται η Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου.
Το ιδιαίτερο της θέσης της ιεράς μονής, μόλις 400 μέτρα από την ελληνοαλβανική μεθόριο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στην ανάδειξη της μονής, ως ένα από τα εκλεκτότερα μνημειακά συγκροτήματα της Ηπείρου, και σημείο αναφοράς της ελληνικής επικράτειας. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ τον Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από εκστρατεία στην Σικελία.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη -με σειρά εμφάνισης- ο πατήρ Χρυσόστομος (ιεροκήρυκας Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων), ο αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου (πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων), ο ιερομόναχος Αρσένιος (Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου), ο Χρυσόστομος Καρράς (φιλόλογος – αρχαιολόγος) και ο Ιωάννης Λιούγκος (συντηρητής έργων Τέχνης).

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας – Ελένη Μπιλιάλη.

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Επιστημονική σύμβουλος:  Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Εικονολήπτες: Κώστας Βάγιας, Πέτρος Βήττας, Μανώλης Δημελλάς, Πέτρος Κιοσές.

Ηχολήπτης:  Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Χειριστές Drone: Πέτρος Βήττας, Πέτρος Κιοσές.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής, Κωνσταντίνος Ψωμάς.

Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.