ΕΡΤ2 – «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» | Σάββατο 28.01.2023, στις...

ΕΡΤ2 – «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» | Σάββατο 28.01.2023, στις 18:00

Σας ενημερώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, το Σάββατο 28.01.2023, στις 18:00 (αντί για 18:15 που είχε αρχικώς δοθεί).

Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, στις 18:00

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» ακολουθεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν από τους εξέχοντες πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τις προκλήσεις μιας εκ των κρισιμότερων χρονικών περιόδων.

Το ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία» παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923, εκκινώντας από το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων έως την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης το 1923.

Η ιστορία ξεδιπλώνεται με επίκεντρο τα σημαίνοντα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, ενώ ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει στα κίνητρα και στην πολυεπίπεδη στρατηγική του Ελευθερίου Βενιζέλου μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικολάου Παπαδάκη – Παπαδή.
Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο Νίκος Νταγιαντάς. Επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Γιώργος Κουκουράκης και Μανόλης Κούμας.
Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Η μουσική επένδυση με κορυφαία στιγμή αποσπάσματα από τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα από τον Γιώργο Καλούδη.
Κινηματογράφηση: Στέλιος Αποστολόπουλος GSC
Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Μοντάζ: Γιώργος Πατεράκης
CGI – Motion Graphics: Αφροδίτη Μπιτζούνη
Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Τσιτσής
Ετελονάζ: Δημήτρης Καρτέρης
Παραγωγός: Λεωνίδας Λιάμπεης
Σύμβουλος παραγωγής: Άρτεμις Κλίτση
Συνεργάτης παραγωγός: Ηλέκτρα Πέππα
Συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία», με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και της Βουλής των Ελλήνων.