Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Αλέκου Φασιανού

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Αλέκου Φασιανού

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Αλέκου Φασιανού

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, που «έφυγε» από τη ζωή χθες, Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, σε ηλικία 87 ετών, με μία σειρά από αφιερώματα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, καθώς και στη σελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ στο facebook.

Ειδικότερα, σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, στις 19:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» ένα επεισόδιο, σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, αφιερωμένο στον εμβληματικό ζωγράφο, που αποτελείται από τρία μέρη.
Το πρώτο μέρος, με τίτλο «Αλέκος Φασιανός στην παλιά γειτονιά», παρουσιάζει την περιήγηση του ζωγράφου στην παλιά του γειτονιά, στην οδό Λιοσίων. Θυμάται με συγκίνηση στιγμές από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, μιλάει για την οικογένειά του και υπογραμμίζει την παρουσία των παππούδων, που δεν υπάρχει στη σημερινή εποχή. Ο καλλιτέχνης επισκέπτεται γνώριμα μέρη, συγκρίνει τον παλαιό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, μιλάει για τα πρώτα του έργα, εμπνέεται από τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους, συναντά φίλους του. 
Το δεύτερο μέρος, με τίτλο «Αλέκος Φασιανός ζωγραφίζοντας για το θέατρο», παρουσιάζει τη σχέση του ζωγράφου με το θέατρο. Σκηνογραφεί για το θέατρο, περιγράφει τα χαρακτηριστικά των σκηνικών του, τη σχέση ζωγραφικής και σκηνογραφίας, επισημαίνει τις διαφορές τους και σχεδιάζει μπροστά στην κάμερα. 
Το τρίτο μέρος, με τίτλο «Αλέκος Φασιανός περίπατος στη Βάρη», παρουσιάζει τον ζωγράφο να επισκέπτεται τη Βάρη και να δημιουργεί έργα του στον υπαίθριο χώρο. Εκείνος παρατηρεί τη φύση, έρχεται σε επαφή μαζί της, εμπνέεται από απλές και καθημερινές εικόνες, σχεδιάζει μπροστά στην κάμερα. Ακολουθεί αναφορά στην παρουσία των πουλιών στα έργα του και στον ιδιαίτερο συμβολισμό τους.
Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, στις 20:00, η ΕΡΤ2 μεταδίδει από την εκπομπή «Η εποχή των εικόνων» το επεισόδιο με τίτλο «Αλέκος Φασιανός» (2005).
Με αφορμή την αναδρομική του έκθεση, ο Αλέκος Φασιανός συζητεί με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για το σύνολο της καλλιτεχνικής προσφοράς του, την εποχή μέσα στην οποία αυτό διαμορφώθηκε, αλλά και για τις ιδέες του γύρω από τη ζωγραφική. Με τον γνωστό αυθόρμητο χαρακτήρα του, ζωντανεύει μέσα από τον λόγο την Αθήνα του παρελθόντος, τότε που όλα κινούνταν σε διαφορετικούς ρυθμούς και έδιναν στους πνευματικούς ανθρώπους αφορμές για συνύπαρξη και δημιουργία.
Στο έργο του Αλέκου Φασιανού αναφέρεται, επίσης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και η επιμελήτρια της έκθεσης, Έφη Αγαθονίκου. Η σκηνοθεσία της εκπομπής είναι της Αννίτας Κουτρούλη.
«Η Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, μεταδίδει σε επανάληψη, απόψε, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), την εκπομπή «Της ψυχής μου το χώμα» με τον μεγάλο καλλιτέχνη καλεσμένο του Άγγελου Σταθόπουλου.

«Έζησα σε μια εποχή που ήταν πολυτελής σε εικόνες»
Ο Αλέκος Φασιανός, ο εμβληματικός ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του την εποχή του, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και κατόπιν ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Γιάννη Μόραλη (1955-1960).
Μετά την πρώτη του έκθεση (1960) πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα και εκεί έζησε για 35 χρόνια.
Ο Αλέκος Φασιανός, έμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο του Φασιανού έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες από την ελληνική και γαλλική τηλεόραση.
Το 1999 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και το 2010  από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο της Legion d’ Honneur (Officier des lettres et des arts).

Στη σελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ στο facebook μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα από το πρώτο μέρος του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», με τίτλο «Αλέκος Φασιανός στην παλιά γειτονιά», παραγωγής 1993 και σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, όπου προβάλλονται πλάνα αρχειακού υλικού του ίδιου του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1960 και στη συνέχεια βλέπουμε τον ίδιο να περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο εμπνέεται στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Ακολούθως, στο καφενείο της αθηναϊκής γειτονιάς του Αγίου Παύλου, κοντά στον Κολωνό, όπου μεγάλωσε ο Φασιανός, παρακολουθούμε συνάντηση του καλλιτέχνη με έναν Βέλγο συλλέκτη, με τον συλλέκτη και φίλο του Σπύρο Τσουράπη, καθώς και με τον εκδότη Απόστολο Γαβρά, οι οποίοι μιλούν για το έργο του και συζητούν μαζί του. Ακόμη, στο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ περιλαμβάνονται πλάνα του Φασιανού, ο οποίος συζητεί με τους θαμώνες του καφενείου και θυμούνται την παιδική τους ηλικία, ενώ το απόσπασμα κλείνει με πλάνα του νεαρού φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Αλέκου Φασιανού. 

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τον Αλέκο Φασιανό στο facebook στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/watch/?v=6814455141960190