Η «Κάρμεν» έρχεται στην ΕΡΤ 11.04.2020

Η «Κάρμεν» έρχεται στην ΕΡΤ 11.04.2020

Η «Κάρμεν» έρχεται στην ΕΡΤ

Μία από τις πιο γνωστές όπερες όλων των εποχών, την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, και μάλιστα με τη σφραγίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα μεταδώσει η ΕΡΤ2 το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στις 23:15.

Σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ, με την κορυφαία μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι στον κεντρικό ρόλο, η σημαντική αυτή παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ στις 31 Ιουλίου 2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και είναι η πρώτη φορά που θα προβληθεί στην τηλεόραση.

Η «Κάρμεν» εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα, όπως και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από 145 χρόνια στο Παρίσι. Η ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για ανδροκρατούμενες και πατριαρχικές κοινωνίες, καθώς οι επιλογές της κλονίζουν τα θεμέλιά τους. Μόνη λύση η εξόντωσή της, την οποία αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.

Ο σκηνοθέτης τοποθέτησε την ιστορία της «Κάρμεν» στη σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Με μορφή επιβλητική, δυναμική, με φωνή εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου, η Ρατσβελισβίλι μοιάζει να είναι η προσωπικότητα για την οποία γράφτηκε ο ρόλος. Μαζί της σπουδαίοι πρωταγωνιστές, όπως ο Πάβελ Τσέρνοχ, ο Διονύσης Σούρμπης, η Μαρία Μητσοπούλου κ.ά.

Η παράσταση θα μεταδοθεί υποτιτλισμένη στα ελληνικά, ενώ παράλληλα θα προβληθεί και στο διαδίκτυο στο site της ΕΡΤ.