«λπ»
(Lambda Pi)
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, στις 00:45
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Πέτρου.
Μουσική: Λένα Πλάτωνος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας.
Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης.
Ήχος: Νίκος Κωνσταντίνου.
Colour grading: Μάνος Χαμηλάκης.
Παραγωγοί: Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης.
Παραγωγή: Heretic.
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ, με τη συνεργασία 2/35, Dark Entries, SAE.
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς.
Διάρκεια: 68΄
Είμαστε σε μια εποχή (μέσα 80ς) στην ακμή των συνθεσάιζερ, που γίνονται πια προσβάσιμα σε περισσότερους μουσικούς, δίνοντας είδη όπως π.χ. η σύνθποπ, που φτάνει να γίνει μέινστριμ, ενώ μόλις ανατέλλει η εποχή των σάμπλερ που θα ανανεώσουν την ποπ που τελικά ακούμε έως σήμερα.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε τρεις δίσκους της Λένας Πλάτωνος, που κυκλοφόρησαν διαδοχικά μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή «Μάσκες Ηλίου» 1984, «Γκάλοπ» 1985, «Λεπιδόπτερα» 1986.
Οι δίσκοι αυτοί, εκτός από το ότι κυκλοφόρησαν σχεδόν μαζί κι έχουν έναν χαρακτηριστικό ηλεκτρονικό ήχο (παρά την ποικιλία του), βγαίνουν σ’ ένα ελληνικό δισκογραφικό περιβάλλον που ήταν πολύ άγονο τότε για τέτοια μουσική.
Η Πλάτωνος σπουδάζει κλασικό πιάνο στη Βιέννη και στο Βερολίνο, αρχίζει την καριέρα της συμμετέχοντας στη μουσική της ραδιοφωνικής «Λιλιπούπολης» του Μάνου Χατζιδάκι και κάνει δύο επιτυχημένους εμπορικά δίσκους από το 1980 ώς το 1983.
Το 1984 κυκλοφορεί τον πρώτο της, απολύτως προσωπικό δίσκο, «Μάσκες Ηλίου» σε δική της μουσική πάλι, αλλά αυτή τη φορά γράφει και τους στίχους.
Ο ήχος της αλλάζει δραματικά, γίνεται ωμά ηλεκτρονικός. Ο στίχος είναι ένα μέσα-έξω στον πιο πεζό ρεαλισμό και στον πιο άπιαστο υπερρεαλισμό, αλλά μιλάμε για τραγούδια (θα ήταν υπερβολή να μιλούσαμε για σύνθποπ). Ενώ η υποδοχή από το κοινό της εποχής είναι αμήχανη.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει αυτά τα τρία άλμπουμ, θέλοντας να ξαναθυμίσει σε κάποιους και να κάνει γνωστή σε άλλους, μια μουσικό ιδιότυπη, τολμηρή και ευαίσθητη, με παγκόσμια απήχηση.
Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη δημιουργία αυτών των άλμπουμ, μιλάνε για την εμπειρία, την εποχή, τους τρόπους, τη Λένα. Επίσης, αρχειακό υλικό από την ΕΡΤ που έχει καταγράψει τη Λένα του 1984-1987, δίνει μια εικόνα της λοξής εκείνης εποχής.
Το λπ «ακούει» τη μουσική της Λένας Πλάτωνος και «διαβάζει» τους στίχους της.
Σ’ αυτό βοηθάνε μουσικοί Έλληνες και ξένοι, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν γεννηθεί όταν βγήκαν οι δίσκοι και αποδίδουν / μεταγράφουν / ρημιξάρουν μερικά από τα καλύτερα κομμάτια των δίσκων, αποδεικνύοντας τη διαχρονική αξία του υλικού, όπως οι Alexis Taylor (HotChip), Red Axes, Flako, Lena Willikens και άλλοι, καθώς και ο Josh Cheon (Dark Entries) που επανακυκλοφόρησε δύο από τους δίσκους 30 χρόνια μετά.
Συμμετέχει η Λένα Πλάτωνος του σήμερα, κινηματογραφημένη με VHS αναλογικό βίντεο του χθες, ενώ αφηγείται η ίδια (και παίζει Σκριάμπιν στο πιάνο).