«Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα» | Ντοκιμαντέρ για τη...

«Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα» | Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη στην ΕΡΤ2 27.12.2020

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα» 
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, στις 19:00

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, παραγωγής 2020.

H ΕΡΤ2 μεταδίδει το ντοκιμαντέρ «Μελίνα στοπ καρέ-Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, του Εθνικού Θεάτρου και του υπουργείου Πολιτισμού, που υλοποιήθηκε με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

Μέσα από δεκατρείς εικόνες και ισάριθμες αφηγήσεις παρελαύνουν η μικρή Μελίνα-Αμαλία, η έφηβη, η γυναίκα, η αγωνίστρια, η Μπλανς, η Στέλλα, η Ίλυα, η Φαίδρα, η Μήδεια, η Κλυταιμνήστρα, η υπουργός Πολιτισμού, η στωική Μελίνα του Μεμόριαλ, όλες οι όψεις της «τελευταίας Ελληνίδας θεάς».

Το ντοκιμαντέρ του Μάνου Καρατζογιάννη επιχειρεί, σε μια καίρια χρονική συγκυρία, μέσα από τη συγκινητική συμμετοχή των καταξιωμένων ηθοποιών της νεότερης γενιάς που έχουν τιμηθεί με το ετήσιο Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη από το 2007 ώς το 2018, να αναδείξει -επιπλέον- ορισμένα περιστατικά λιγότερο γνωστά, αλλά καθοριστικής σημασίας για την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της εποχής.

Το ντοκιμαντέρ «Μελίνα στοπ καρέ-Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», γυρισμένο στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη, αποτυπώνει με ακρίβεια, ισορροπώντας ανάμεσα στο θέατρο και στον κινηματογράφο, σημαντικά ιστορικά γεγονότα καθιστώντας τον μύθο που περιβάλλει τη λαμπερή πρωταγωνίστρια ακόμα ισχυρότερο και γοητευτικό.

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020 στη σκηνή Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη στο Εθνικό Θέατρο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη. Η περσινή νικήτρια Ηρώ Μπέζου παρέδωσε την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη στη φετινή νικήτρια Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην παράσταση του Έκτορα Λυγίζου «Η τραγική ιστορία του Άμλετ».

Σκηνοθεσία-κείμενο: Μάνος Καρατζογιάννης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – κοστούμια: Εύα Νάθενα

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Γιαννακοπούλου

Ήχος: Αλέξης Κούκιας

Video Μαpping: Δήμητρα Τρούσα

Μουσική επιμέλεια – Sound Design: Αντώνης Παπακωνσταντίνου

Ηχοληψία – Sound Mixing: Αλέξης Κουκιάς-Παντελής

Μοντάζ – Color Grading: Άγγελος Παπαδόπουλος

Διάρκεια: 50΄

Συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης οι βραβευμένες με το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη»: Λένα Παπαληγούρα, ΓιούλικαΣκαφιδά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Δροσάκη, Μαρία Κίτσου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ιωάννα Παππά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ανθή Ευστρατιάδου, Στεφανία Γουλιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Εύη Σαουλίδου, Λουκία Μιχαλοπούλου

Φιγούρα της Μελίνας, η Ζέτα Δούκα