Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 27.04.2020

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 27.04.2020

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

Το «Μονόγραμμα», η μακροβιότερη πολιτιστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012, η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς-παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού-σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 27 Απριλίου 2020, στις 20:00
«Γιάννης Ψυχοπαίδης» (ζωγράφος)

Διακεκριμένη προσωπικότητα στον εικαστικό χώρο είναι ο ζωγράφος, χαράκτης και δάσκαλος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός του υπήρξε πάντοτε πρωτοποριακός και από τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής εικαστικής παρουσίας του κατέθεσε έργο πολυσήμαντο για την πολιτιστική μας ταυτότητα και πολύτιμο για την ιστορική μνήμη.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1963-1968) και αργότερα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών – DAAD (1971-1976).

Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» και του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών» (ΚΕΙ, Αθήνα 1974-1978). Ακόμα, το 1975, υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου.

Από το 1977 ώς το 1986 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, και αργότερα, μέχρι το 1992, στις Βρυξέλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εκατοντάδες είναι οι εκθέσεις του έργου του Γιάννη Ψυχοπαίδη ατομικές, αλλά και ομαδικές στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο: Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ιρλανδία, Αλβανία, Κύπρο, ΗΠΑ, Σουηδία, Ισραήλ, Αγγλία, Ολλανδία, Τουρκία, Αίγυπτο, Ιταλία, Καναδά κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε δεκάδες ιδιωτικές συλλογές, γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.

Παραγωγή: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος.

Μοντάζ-μίξη ήχου: Σταμάτης Μαργέτης.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού.

Μουσική σήματος: Βασίλης Δημητρίου.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης.