«Παραθεριστές της Ιστορίας» – Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη στην ΕΡΤ2...

«Παραθεριστές της Ιστορίας» – Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη στην ΕΡΤ2 24.02.2020

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Παραθεριστές της Ιστορίας»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, στις 22:30

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018.

Σκηνοθεσία – μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης.

Ηχοληψία: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος.

Μουσική: Χλόη Καμπέρου.

Κείμενο: Δημήτρης Κουτραφούρης.

Επιστημονική επιμέλεια: Κυριακή Ψαράκη.

Διάρκεια50΄

Με αφορμή την επιστροφή των κυθηραϊκών αρχαιοτήτων από τον Πειραιά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, το ντοκιμαντέρ μάς καλεί σ’ ένα άλλο ταξίδι, στοχαστικό, γεμάτο ωστόσο απορίες και μόνο σκιές απαντήσεων: γιατί σκαλίζουμε το παρελθόν, τι προσδοκούμε να βρούμε, τι μπορούμε να μάθουμε και –εν τέλει– ποιοι είμαστε μέσα στο μεταβαλλόμενο ιστορικό πλαίσιο…

Η επιστήμη της Αρχαιολογίας, έχοντας αποβάλλει το προσωπείο της τυχοδιωκτικής, ατομικής και συχνά ηρωοποιημένης δράσης, αναδεικνύεται ως πρόσφορο μέσο για την πραγμάτωση αυτού του ταξιδιού.

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Διδυμιώτη «Παραθεριστές της Ιστορίας» δημιουργήθηκε με αφορμή την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων, στο πλαίσιο του έργου «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Ε.Π. «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπου έχει αποσπάσει τις παρακάτω διακρίσεις:

  • Το 1ο Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 12ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – Docfest, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα μεταξύ 13-18 Νοεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής, η ταινία βραβεύτηκε για τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορικής τεκμηρίωσης και της ποιητικής ματιάς με την οποία προσεγγίζεται το θέμα.

  • Την 1η Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας που πραγματοποιήθηκε στις 26-30 Μαρτίου 2019 στην πόλη Νιόν της Ελβετίας.

Το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής:

Η Επιτροπή του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας απονέμει ειδική μνεία στον Γιώργο Διδυμιώτη για τους «Παραθεριστές της Ιστορίας», εξαιτίας:

– Της ιδιαίτερα ποιητικής αφήγησης που ταξιδεύει το θεατή στη νησιωτική εποποιία των Κυθήρων.

– Της ακρίβειας των λέξεων που περιγράφουν και συντροφεύουν την ανασύνθεση της ιστορίας ενός νησιού που γίνεται σταυροδρόμι και συνάμα υπόκειται στα παιχνίδια της φύσης.

– Της ωδής στον παππού, ερασιτέχνη αρχαιολόγο.

– Αλλά και εξαιτίας της συνειδητοποίησης ότι η ιστορία του παρελθόντος είναι σημαίνουσα και σημαντική στη διαδικασία της κατανόησης του παρόντος.

Για όλα τα παραπάνω του αποδίδεται η Ειδική Μνεία για την κινηματογραφική γραφή της ταινίας «Παραθεριστές της Ιστορίας».