ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Στην αγκαλιά του φιδιού»
(El Αbrazo de la Serpiente / Embrace of the Serpent)
Ημερομηνία μετάδοσης: Mεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, στις 23:15
Δραματική περιπέτεια, συμπαραγωγής Κολομβίας-Βενεζουέλας-Αργεντινής 2015.
Σκηνοθεσία: Σίρο Γκέρα.
Σενάριο: Σίρο Γκέρα, Ζακ Τουλμόν Βιντάλ.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νταβίντ Γκαλέγκο.
Μοντάζ: Ετιέν Μπουσάκ.
Μουσική: Νασκούι Λινάρες.
Παίζουν: Γιαν Μπιζοβέ, Νίλμπιο Τόρες, Μπριόν Ντέιβις, Αντόνιο Μπολιβάρ, Γιαουενκού Μιγκέ.
Διάρκεια: 121΄
Οργισμένο και ποιητικό – Ένα ονειρικό ταξίδι
σε έναν πολιτισμό καλά κρυμμένο από το σήμερα
Υπόθεση: Με απόσταση λίγων δεκαετιών, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα οδηγήσει και τους δύο στον ίδιο σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του. Η σχέση και των δύο μαζί του, αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα πάρει μία απρόβλεπτη τροπή…
Μια περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δύο κόσμων.
Εμπνευσμένος από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ-Γκράνμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς Σουλτς, ο 35άχρονος Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα υφαίνει ένα μαγικό πέπλο γύρω από τον Αμαζόνιο της Κολομβίας.
Χωρίς ηθικολογίες και διδακτισμούς μιλά για την αθόρυβη καταπάτηση των ηθών και τη βίαιη εξαφάνιση των πολιτισμών του Αμαζονίου. Αφήνει τους ιθαγενείς να μιλήσουν τη γλώσσα τους για να ακουστεί η ίδια η φωνή του Αμαζονίου. Ανάμεσα σε μια επαναστατική κραυγή και ένα μακρινό νανούρισμα, ένα πρωτόγονο ουρλιαχτό και έναν ομηρικό θρήνο, η φωνή της ζούγκλας είναι αμείλικτη.
Επιλέγει την ασπρόμαυρη εξιστόρηση για να δείξει τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον του Αμαζονίου, και για να μην ολισθήσει σε μια τουριστική προβολή του τοπίου, αλλά τελικά να ρίξει φως στον καλά κρυμμένο πολιτισμό του, που αντιστέκεται έως σήμερα.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016, ενώ στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών 2015, κέρδισε το C.I.C.A.E. Award.
Έπειτα από 24 υποβολές ταινιών, η Κολομβία κατάφερε για πρώτη φορά στην κινηματογραφική της ιστορία να είναι ανάμεσα στις 5 χώρες που διεκδίκησαν με ταινία τους το Όσκαρ για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.