«Στις ερήμους της Αραβίας» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 08-14.09.2020

«Στις ερήμους της Αραβίας» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 08-14.09.2020

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Στις ερήμους της Αραβίας»
(Arabian Inferno)

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Στις ερήμους της Αραβίας» (Arabian Inferno), παραγωγής Καναδά 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, από την Τρίτη 8 έως και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 13:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 5 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 2017.

Η υπέροχη αυτή σειρά ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στην άγρια ζωή της Αραβικής Χερσονήσου, που διεισδύει στους ποικίλους οικοτόπους της ερήμου, των βουνών, των υγροτόπων, των ξεροποτάμων και των νησιών της.

Η κινηματογράφηση έγινε με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και με ανάλυση 4Κ, που κατάφεραν να συλλάβουν τη διαβίωση των αραβικών ζώων στο σουλτανάτο του Ομάν.

Η αραβική έρημος είναι ένας από τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει, κυριολεκτικά, ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο.

Τα ξεχωριστά θεματικά επεισόδια ανοίγουν ένα παράθυρο στην άγνωστη ζωή των κατοίκων του ζωικού βασιλείου και εξερευνούν την προσαρμοστικότητά τους στις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της ασυνήθιστης και πανέμορφης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η επιβίωση είναι ο στόχος τους και το μαγικό τους ταξίδι.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα. Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Η σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων εντυπωσιάζει με τα αμμώδη κρησφύγετά της. Χιλιάδες πολύχρωμα φλαμίνγκο μεγαλώνουν τα μικρά τους υπό την απειλή της κόκκινης αλεπούς και της τεράστιας σαύρας βαράνου σ’ έναν θαυμαστό κόσμο υγροτόπων!

Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα από τα μισά συναντιούνται αποκλειστικά εδώ. Ένα από τα πιο χαρισματικά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας, που κυνηγάει αράχνες, τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του. Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού.

Η θαυμάσια αυτή μίνι σειρά ντοκιμαντέρ προβάλλει νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, προσφέρει γνώση για το γοητευτικό αραβικό ζωικό βασίλειο και αποκαλύπτει την ομορφιά μιας περιοχής που βρίθει ευκαιριών.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 1ο: «Όταν έρχονται οι βροχές»
(When the Rains Come)

Το αραβικό τοπίο χαρακτηρίζεται από μια άνυδρη έρημο, όπου οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και τα ζώα καλούνται να επιβιώσουν σε αφόρητες θερμοκρασίες. Ωστόσο, για τρεις μήνες κάθε χρόνο, τα ζώα αυτά ευημερούν χάρη στο τροπικό μικροκλίμα και τον θερινό μουσώνα που προκαλεί μια εκπληκτική αλλαγή σε μια απομακρυσμένη περιοχή στη δυτική ακτή, μεταμορφώνοντάς τη σε καταπράσινη όαση. Πρόκειται για μια παράκτια πεδιάδα στο νότιο Ομάν, ανάμεσα στην επιβλητική οροσειρά Ντοφάρ και την Αραβική Θάλασσα. Αποτελεί καταφύγιο για καμήλες, πτηνά, φρύνους, ύρακες των βράχων και χαμαιλέοντες, που επωφελούνται από τα άφθονα δώρα της βροχής.

Τον Ιούνιο, το έδαφος είναι στεγνό και σκονισμένο. Ωστόσο, τον Ιούλιο οι ζεστοί άνεμοι του μουσώνα που φυσούν από τον Ινδικό Ωκεανό φέρνουν στην ενδοχώρα πυκνή ομίχλη και μεταμορφώνουν το τοπίο σ’ έναν πράσινο παράδεισο, ενώ τον Αύγουστο οι ξεραμένες κοιλάδες των ποταμών πλημμυρίζουν από νερό. Τον Σεπτέμβριο οι βροχές υποχωρούν, παραχωρώντας για άλλη μία φορά τη θέση τους στην ηλιοφάνεια, που μεταμορφώνει το τοπίο από καταπράσινη όαση σε άγονη γη… μέχρι την επόμενη χρονιά, όπου θα έρθουν και πάλι οι βροχές.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 2ο: «Εν ψυχρώ»
(In Cold Blood)

Συχνά, φαίνεται ότι τα θηλαστικά κυβερνούν τον κόσμο, καθώς υπάρχουν περισσότερα από 5.000 είδη παγκοσμίως. Στην Αραβία, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εδώ είναι το βασίλειο των ερπετών…

Στην Αραβία ζουν 172 είδη ερπετών και περισσότερα από τα μισά συναντιούνται αποκλειστικά εδώ. Από τη φυτοφάγα σαύρα ουρομάστιγα της οικογένειας των αγαμίδων, στην πανίσχυρη και οξύθυμη σαύρα βαράνο της ερήμου, αρπακτικό μεγάλου μεγέθους. Και από τα γκέκο με τη νυχτερινή όραση και τα κολλώδη πόδια, στις πελώριες θαλάσσιες χελώνες με υδρόβια κατατομή, που βγαίνουν στη στεριά μόνο για να γεννήσουν τα αβγά τους.

Όλα τα ερπετά απολαμβάνουν τον ήλιο. Το γεγονός ότι είναι ψυχρόαιμα δεν σημαίνει ότι είναι κρύα, αλλά ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. Αντίθετα, ζεσταίνονται ή δροσίζονται από το περιβάλλον. Είναι σαν ζωντανά φωτοβολταϊκά πάνελ, που απορροφούν την ηλιακή θερμότητα και τη μετατρέπουν σε πηγή ενέργειας, τροφοδοτώντας το σώμα τους.

Επειδή δεν χρειάζεται να θερμάνουν το σώμα τους, εξοικονομούν ενέργεια, που είναι το κλειδί της επιβίωσής τους, σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι πόροι είναι δυσεύρετοι. Έτσι, το θανατηφόρο βασιλικό φίδι σκοτώνει ένα ποντίκι και η συγκεκριμένη τροφή τού φτάνει για αρκετούς μήνες.

Οι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου αντιδρούν διαφορετικά σε φυσικά φαινόμενα, στη νύχτα ή τη μέρα.

Οι δηλητηριώδεις υδροφίδες περιμένουν την πλημμυρίδα να τους σηκώσει από μια φυσική πισίνα ανάμεσα σε βράχια, ενώ η γιγάντια χελώνα καρέτα-καρέτα βγαίνει στη στεριά αποκλειστικά τη νύχτα, για να γεννήσει τα αβγά της.

Ένα από τα πιο χαρισματικά ερπετά είναι ο αραβικός χαμαιλέοντας, που κυνηγά αράχνες, τις οποίες ακινητοποιεί με την κολλώδη ταχύτατη γλώσσα του.

Όλα αυτά τα πλάσματα ζουν στην κόψη του ξυραφιού!

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 3ο: «Ζωή και θάνατος στους αμμόλοφους»
(Life and Death in the Dunes)

Η αραβική έρημος είναι ένας από τους δυσκολότερους και πιο απαιτητικούς τόπους διαβίωσης στη Γη, μα τα ζώα που κατοικούν εδώ είναι ανθεκτικά και εξοικειωμένα σ’ αυτές τις συνθήκες. Ακόμα όμως και για τα δυνατότερα, ο θάνατος είναι μια συνεχής απειλή. Πρέπει, κυριολεκτικά, ν’ αρπάξουν κάθε ευκαιρία για να βρουν φαγητό, νερό και καταφύγιο. Η προσαρμοστικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν.

Οι τεράστιοι αμμόλοφοι της Αραβίας είναι το σπίτι του αραβικού όρυγα. Ο όρυξ είναι γένος αντιλόπης και συχνά του αποδίδεται η έμπνευση του μυθικού μονόκερου. Ανθεκτικές στις συνθήκες της ερήμου είναι και οι καμήλες, οι διασημότεροι κάτοικοι της ερήμου.

Την αυγή οι πρωταγωνιστές αλλάζουν. Τα ερπετά εμφανίζονται για να συλλέξουν ζέστη. Η προσαρμοστικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν και η πιο επιδέξια είναι η σαύρα σκίγκος. Το δέρμα της είναι λείο, τα πόδια της μικρά κι έχει φολίδες που θυμίζουν ψάρι. Είναι η κυρίαρχος του παιχνιδιού!

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 4ο: «Τα θαύματα του γουάντι»
(Wonders of the Wadi)

Τα γουάντι είναι φαράγγια, κοίτες ξεροποτάμων με εφήμερες λιμνούλες, δυσεύρετα σημεία της ερήμου, όπου το σκληρό βραχώδες έδαφος παγιδεύει και τα παραμικρά ίχνη νερού. Μοιάζουν με μια ζωτική ανάσα δροσιάς κι όλα τα ζώα πηγαίνουν για να δροσιστούν. Εκεί, όμως, παραμονεύουν κίνδυνοι με τη μορφή της δηλητηριώδους οχιάς, του σκορπιού και της ταραντούλας, έτοιμοι να χτυπήσουν το θήραμά τους!

Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το νερό στις λιμνούλες του γουάντι είναι στάσιμο. Οι ξαφνικές βροχές, όμως, αλλάζουν το σκηνικό για μερικές εβδομάδες και το μέρος γίνεται πόλος έλξης για τα ζώα που πρέπει να τραφούν και να αναπαραχθούν πριν η ζέστη εξαφανίσει και πάλι το νερό.

Τα γκέκο τα καταφέρνουν με τις βροχοπτώσεις λόγω των ανθεκτικών στο νερό φολίδων τους. Οι αραβικοί φρύνοι αποφεύγουν τη βροχή γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσει σε πλημμύρες, σε αντίθεση με άλλα ζώα που θα παρασυρθούν και τελικά θα πνιγούν. Θα γίνουν, έτσι, τροφή για έντομα, τα οποία με τη σειρά τους θα φαγωθούν από τα πουλιά και τους φρύνους.

Οι ξεχωριστές συνθήκες του γουάντι προσφέρουν ευκαιρίες για κάθε πλάσμα παράξενο και μοναδικό, όπως ο αραβικός τράγος ή το μικροσκοπικό ψάρι γκάρα, που, για να επιβιώσει, χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη ορειβασία μεταξύ νερού και βράχων.

Αυτό το μέρος είναι το κλειδί της επιβίωσης σ’ αυτό το τόσο εχθρικό για τη ζωή περιβάλλον.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, στις 13:00
Eπεισόδιο 5ο (τελευταίο): «Οι κυρίαρχοι των αιθέρων»
(Aerial Masters)

Η Αραβική Χερσόνησος είναι κόμβος συνάντησης τριών δισεκατομμυρίων αποδημητικών πουλιών από και προς Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Το επεισόδιο αφηγείται τις ιστορίες των μαγευτικών αρπακτικών πουλιών και των υπέροχων καλοβατικών πουλιών όλων των μεγεθών. Πώς πετούν, κυνηγούν κι επιβιώνουν σε μια περιοχή ακραίων συνθηκών όπως η άγρια έρημος ή η αστική ζούγκλα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που δοκιμάζονται και χρησιμοποιούν στρατηγικές για να νικήσουν τη ζέστη.

Ο ασπροπάρης -ένα είδος γύπα- είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στον κόσμο, αλλά το Ομάν είναι το οχυρό του.

Η έρημος είναι απίθανη τοποθεσία για τα πουλιά γλυκού νερού, αλλά ένα δυνατό κοπάδι 2.000 φλαμίνγκο αντέχει πιο βόρεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συναντάμε, επίσης, αποικίες από γλαρόνια και καβούρια.

Οι νυχτερινοί κυρίαρχοι, οι νυχτερίδες και οι κουκουβάγιες, χρησιμοποιούν βραχώδη καταφύγια για να ξεφύγουν από τις θερμοκρασίες της ημέρας. Εμφανίζονται μόνο όταν οι θερμοκρασίες χαμηλώσουν και επιστρέφουν στα σπίτια τους πριν από την αυγή.

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, οι φτερωτοί μετανάστες επιστρέφουν από περιοχές αναπαραγωγής πιο βόρεια. Οι κιρκίνες και οι αετοί βρίσκουν καταφύγιο στις αστικές περιοχές της Αραβίας, όπου οι τεχνητοί υγρότοποι και τα σκουπίδια παρέχουν άφθονο φαγητό για να βγάλουν τον χειμώνα.

Τα αποδημητικά φλαμίνγκο και οι γύπες πληθαίνουν και την άνοιξη θα ξαναφύγουν, αφήνοντας τους υπόλοιπους κατοίκους να υπομείνουν ένα αραβικό καλοκαίρι.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.