«Συνταγματάρχης Ρεντλ» – Η εξαιρετική ταινία του Ίστβαν Ζάμπο στην ΕΡΤ2 ...

«Συνταγματάρχης Ρεντλ» – Η εξαιρετική ταινία του Ίστβαν Ζάμπο στην ΕΡΤ2 19.02.2020

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: ΙΣΤΒΑΝ ΖΑΜΠΟ

«Συνταγματάρχης Ρεντλ»
(Oberst Redl / Colonel Redl)

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στις 22:00

Βιογραφικό-ιστορικό δράμα, συμπαραγωγής Ουγγαρίας-Αυστρίας-Δυτικής Γερμανίας 1985.

Σκηνοθεσία: Ίστβαν Ζάμπο.

Σενάριο: Ίστβαν Ζάμπο, Πέτερ Ντομπάι (βασισμένο στη νουβέλα του Τζο Όσμπορν, «Α Patriot like me»).

Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάγιος Κολτάι.

Μουσική: Ζντένκο Τάμασι.

Παίζουν: Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Άρμιν Μίλερ Σταλ, Χανς Κρίστιαν Μπλεχ, Γκούντρουν Λάντγκριμπ, Γιαν Νίκλας, Λάσλο Μενσάρος, Άντρας Μπάλιντ, Ντοροτία Ούντβαρος, Τάμας Μάγιορ, Ρόμπερτ Ράτονι, Κάρολι Επέριες, Ίβα Ζάμπο, Λάσλο Γκάλφι, Γκάμπορ Σβίντρονι.

Διάρκεια: 167΄

Υπόθεση: Ο Άλφρεντ Ρεντλ, ένα αγόρι φτωχικής καταγωγής, με παρέμβαση του αυτοκράτορα Φραντς Γιόζεφ, εισάγεται στη στρατιωτική ακαδημία. Εκεί, διακρίνεται για τις ικανότητές του και την πίστη του στο στέμμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, αλλά παράλληλα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να αναρριχηθεί στην ιεραρχία. Αναπτύσσει στενές σχέσεις με τον αριστοκράτη συνάδελφό του Κούμπινι, αποκρύπτοντας την ταπεινή καταγωγή του.

Πιστός στους Αψβούργους κι ενώ η αντίδραση των Μαγιάρων στην αυτοκρατορία μεγαλώνει, ο Ρεντλ κερδίζει την εύνοια των ανωτέρων του στο μέτωπο της Ρωσίας, και δένεται στο άρμα του δολοπλόκου αρχιδούκα Φραντς Φέρντιναντ.

Ο Ρεντλ, στηρίζει τον αρχιδούκα στην προσπάθειά του για πραξικοπηματική ανάληψη της εξουσίας, στήνοντας διάφορες πλεκτάνες εναντίον των συναδέλφων του αντιπάλων στην κούρσα της ιεραρχίας.

Ενώ το τέλος της αυτοκρατορίας πλησιάζει και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών, ο Ρεντλ θα έλθει αντιμέτωπος με τον μηχανισμό που ο ίδιος οικοδόμησε.

 Βραβεία – Διακρίσεις

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 1986

Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 1985

Βραβείο Βρετανικής Ακαδημίας Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 1986