«Ζωντανές παραλίες» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 03-10.08.2020

«Ζωντανές παραλίες» – Νέα σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 03-10.08.2020

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Ζωντανές παραλίες»
(The Living Beach)

Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Ζωντανές παραλίες» (The Living Beach), παραγωγής Καναδά 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου) στις 13:00.
Σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων, παραγωγής Καναδά 2016.

Αν υπάρχει κάτι που οι φυσικές ακτές του κόσμου μπορούν να μας διδάξουν, είναι ότι οι παραλίες αντιπροσωπεύουν πολύ περισσότερα από γεμάτους τουριστικούς προορισμούς.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ θα εξερευνήσουμε τη δυναμική, ισχυρή φύση μερικών από τις πιο εμβληματικές ακτές του κόσμου και τα κρίσιμα οικοσυστήματα που υποστηρίζουν.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στις 13:00
Επεισόδιο 1ο: «Φλόριντα – ΗΠΑ»
(Florida)  

Η Φλόριντα, διάσημη για τις αμμώδεις ακτές της, έχεις την πιο παλιρροϊκή ακτογραμμή. Οι παραλίες της αποτελούν σημαντικά ενδιαιτήματα για απειλούμενα και υπό εξαφάνιση είδη, αλλά φιλοξενούν και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως πανάκριβα ξενοδοχεία.

Οι υπεύθυνοι, λοιπόν, χρησιμοποιούν τρεις πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση και συντήρηση αυτών των παραλιών όσον αφορά στα ζώα, στην ευχαρίστηση των ανθρώπων και στο κέρδος.

Στο νησί Σάνιμπελ η παραλία παραμένει φυσική. Το Μαϊάμι Μπιτς είναι μια εντελώς διαφορετική παραλία, τεχνητή και προσεκτικά διαχειριζόμενη. Τέλος, στο νησί Σεμπάστιαν οι υπεύθυνοι προστατεύουν μια σημαντική περιοχή φωλεοποίησης για χελώνες υπό εξαφάνιση. Μπορεί οι άνθρωποι να αλλάζουν για πάντα τις ακτές της Φλόριντα, αλλά ταυτόχρονα προστατεύουν τα ζώα σ’ αυτή τη ζωντανή παραλία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, στις 13:00

Επεισόδιο 2ο: «Νέα Σκοτία – Καναδάς»
(Nova Scotia) 

Οι παραλίες είναι οικοσυστήματα που πρέπει συνεχώς να βρίσκουν ισορροπίες για να μπορέσουν να ευδοκιμήσουν. Στις ακτές τις Νέας Σκοτίας στον Καναδά θα εξερευνήσουμε αυτή τη συνεχώς μεταβαλλόμενη εξίσωση ανάμεσα στην ξηρά και στη θάλασσα.

Στη λασπωμένη Δύση, ο Κόλπος του Φάντι έχει τις υψηλότερες πλημμυρίδες στον πλανήτη, ενώ η αμμώδης ανατολική ακτή απειλείται από ένα χωροκατακτητικό ξένο είδος που αποσταθεροποιεί ολόκληρο το οικοσύστημα. Οι οικολόγοι προσπαθούν να διατηρήσουν την άγρια ζωή στα «100 Άγρια Νησιά» και τέλος στην παραλία Λόρενσταουν οι σέρφερ μαθαίνουν να ζουν μαζί με την άγρια φύση.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, στις 13:00

Επεισόδιο 3ο: «Μεξικό»
(Mexico)

Στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, υπάρχει το Νησί των Γυναικών (Ίλα Μουχέρες), όπου κάποτε οι Μάγια προσεύχονταν στη θεά Μητέρα Γη και αφιέρωσαν αυτό το νησί στη θεά της γονιμότητας Ίξτσελ. Εκεί πηγαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες για να γεννήσουν τα αβγά τους.

Μια κυβερνητική οργάνωση έχει αναλάβει να τα προστατεύει. Συλλέγει τα αβγά και όταν εκκολαφθούν τα οδηγεί με ασφάλεια στη θάλασσα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, στις 13:00

Επεισόδιο 4ο: «Χαβάη»
(Hawaii)

Η Χαβάη, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αποτελείται από οκτώ νησιά που σύμφωνα με τον μύθο είναι δημιούργημα του ανταγωνισμού της Πέλε, θεάς του ηφαιστείου και της αδερφής της Ναμάκα, θεάς της θάλασσας.

Οι επιστήμονες από την άλλη, μας εξηγούν τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα που ακόμη και σήμερα δημιουργούν νέα τοπία.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, στις 13:00
Επεισόδιο 5ο: «Νήσος Φρέιζερ – Αυστραλία»
(Fraser Island Australia) 

Η Νήσος Φρέιζερ, ένα πολύπλοκο οικοσύστημα χτισμένο ολόκληρο στην άμμο, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα νοτιοανατολικά παράλια της Αυστραλίας και συγκεκριμένα ανήκει στην πολιτεία του Κουίνσλαντ.

Ακόμα και ανάμεσα στα τεράστια τροπικά δάση, στους δρυμούς ευκαλύπτων και στα μαγκρόβια άλση, ο επισκέπτης στο νησί Φρέιζερ στέκεται και βρίσκεται πάντοτε πάνω σε μια «ζωντανή παραλία».

Η Νήσος Φρέιζερ είναι το μεγαλύτερο αμμώδες νησί στη Γη, με ατελείωτα παράκτια περιβάλλοντα και συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αλλά πώς συντηρεί η άμμος τόσο πολυποίκιλη ζωή; Άγρια ντίνγκο τρέχουν ελεύθερα στην παραλία των 120 χιλιομέτρων, ενώ από κάτω αμμοσκώληκες μήκους 1,8 μ. ανοίγουν λαγούμια. Επικίνδυνοι καρχαρίες και δηλητηριώδη θαλάσσια φίδια κολυμπούν πέρα από τα άκρα της παραλίας. Και καθώς οι παραλίες εκτείνονται προς την ενδοχώρα, μεταμορφώνονται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αμμόλοφων του κόσμου. Μια «ζωντανή παραλία», όπως το Χάμερστοουν Σαντμπλόου, «καταβροχθίζει» τη γλυκού νερού γειτονική λίμνη Γουάμπι, απορροφώντας τη μέχρι να μη μείνει τίποτα. Γκρεμοί από άμμο, διαποτισμένοι με ανόργανα στοιχεία σε πάνω από εβδομήντα χρώματα, υψώνονται από τις ακτές για να σχηματίσουν τα Πίνακλ.

Αυτό το εξωτικό, ποικίλο και ενίοτε επικίνδυνο περιβάλλον, είναι μια οπτική παράκτια πανδαισία, ένας τόπος που οι αυτόχθονες Αβορίγινες ονόμαζαν Κ’γκάρι, δηλαδή Παράδεισο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, στις 13:00

Επεισόδιο 6ο (τελευταίο): «Καλιφόρνια – ΗΠΑ»
(California)

Οι παραλίες της Καλιφόρνια, από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, χάνουν την ισορροπία τους από την ανθρώπινη επέμβαση στη φύση; Τι θα χρειαστεί για να συνεχίσει να ζει η μεγαλειώδης χλωρίδα και πανίδα των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού ως «ζωντανή παραλία»;

Η ξηρασία της Καλιφόρνια οδηγεί το ελάφι των νοτιοδυτικών ΗΠΑ, τον ωδόκοιλο τον ημίονο, μακριά από το ενδιαίτημά του στην ενδοχώρα προς την ακτογραμμή και συγκεκριμένα στην Παραλία Πρίσμο, έναν οικότοπο ξένο προς τα ζώα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του Ειρηνικού Ωκεανού και άλλοι ανησυχητικοί παράγοντες, όπως η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα στα ίδια νερά, οδηγούν τους θαλάσσιους λέοντες να λοξοδρομούν και να καταλήγουν στην παραλία του Πασκαντέρο.

Θα εξετάσουμε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ακτές της Καλιφόρνια, αυτόν τον τόπο σύγκλισης για τόσα πολλά είδη ζωής, σε μία πάλη επιβίωσης και κυριαρχίας μέσα στον 21ο αιώνα. Θα παρακολουθήσουμε, επίσης, τους πελεκάνους και τις παράκτιες πετρελαιοκηλίδες, τις θαλάσσιες ενυδρίδες της Καλιφόρνια και το Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Κρατική Παραλία Μος Λάντινγκ.