ΕΡΤ3 – Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70

ΕΡΤ3 – Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70

ΕΡΤ3 – Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70
12 & 13 Αυγούστου

Δύο  αριστουργήματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70 προτείνει για το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Αυγούστου η ΕΡΤ3. Το βραβευμένο δραματικό φίλμ «Μια γυναίκα στο παράθυρο της», που εκτυλίσσεται στην Αθήνα του ’36 και την καλύτερη ταινία μυστηρίου του Νίκολας Ρεγκ «Μετά τα μεσάνυχτα», βασισμένη σε διήγημα της Ντάφνι ντι Μοριέ.

Σάββατο 12 Αυγούστου
22:30
| Μια γυναίκα στο παράθυρο της
[Une Femme À Sa Fenêtre ]

 Δραματική ταινία παραγωγής Γαλλίας /Ιταλίας/ Δυτικής Γερμανίας 1976.

Η βραβευμένη δραματική ταινία  εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1936. Γυρίστηκε σε Αθήνα (Πλάκα, γυμναστήριο Εθνικού, Παναθηναϊκό Στάδιο), Αττική (Μεσόγεια), Δελφούς και Άμφισσα, το καλοκαίρι του 1976. Το σενάριο της ταινίας σχετίζεται με κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – βασικά με την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, το 1936 και ακροθιγώς με εκείνη των συνταγματαρχών, το 1967.

Η γυναίκα στο παράθυρο είναι η Μαργκό, η οποία βρίσκεται σ’ έναν τυπικό γάμο με τον γραμματέα της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα, τον Ρίκο, ενώ περιτριγυρίζεται και από έναν μεσήλικα βιομήχανο, τον Ραούλ, που ενδιαφέρεται έντονα για εκείνη. Το όποιο πάθος ένιωθε για το σύζυγό της έχει χαθεί και η Μαργκό περιμένει να γνωρίσει τον πραγματικό έρωτα.

Μια νύχτα, στο ξεκίνημα της δικτατορίας του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, ένας κομμουνιστής, ο Μισέλ Μπούτρος, που τον καταδιώκει η αστυνομία, φθάνει στον κήπο του σπιτιού της Μαργκό, η οποία, τον βλέπει από το παράθυρό της κι αποφασίζει να τον βοηθήσει, αφήνοντάς τον να περάσει στα ενδότερα.

Ανάμεσα στους δύο θα δημιουργηθεί μία κεραυνοβόλα έλξη, καθώς το θάρρος και ο ιδεαλισμός του Μισέλ θα συγκινήσουν την Μαργκό, που ξαφνικά ανακαλύπτει κάτι πέρα από τη συμβατική ζωή της. Με τη βοήθεια του Ρίκο και του Ραούλ, καταφέρνει να κρύψει τον Μισέλ πριν εξαφανιστεί μαζί του.
Τριάντα ένα χρόνια αργότερα, από ’κείνη την αναπάντεχη γνωριμία στην Αθήνα του ’36, μία μέρα πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, στις 20 Απριλίου 1967, η κόρη της Μαργκό και του Μισέλ επιστρέφει στον τόπο όπου ερωτεύτηκαν οι γονείς της.

Σκηνοθεσία: Πιερ Γκρανιέρ-Ντεφέρ
Πρωταγωνιστούν: Ρόμι Σνάιντερ, Φιλίπ Νουαρέ, Βικτόρ Λανού

 

Κυριακή 13 Αυγούστου
23:00  |  
Μετά τα μεσάνυχτα
[Don’t Look Now]

Δραματική ταινία μυστηρίου, συμπαραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου/ Ιταλίας, 1973.

Η καλύτερη ταινία μυστηρίου του Νίκολας Ρεγκ, βρετανικής παραγωγής 1973, με την ερωτικότερη σκηνή στην κινηματογραφική ιστορία. Βασισμένη σε ένα διήγημα της Ντάφνι ντι Μοριέ, η ταινία μοιάζει στοιχειωμένη από δυσοίωνα προμηνύματα και ανείπωτες ενοχές.

Μια κρύα, φωτεινή μέρα στην Αγγλία, ένα μικρό κορίτσι πνίγεται σε μια λίμνη. Είναι η κόρη του Τζον Μπάξτερ και της γυναίκας του Λάουρα. Μουδιασμένη ακόμα από τη θλίψη, η Λάουρα συνοδεύει τον Τζον στη Βενετία, όπου ανακαινίζει μια εκκλησία, με την ελπίδα ότι οι διακοπές θα τη βοηθήσουν να συνέλθει από το σοκ του θανάτου της κόρης της.

Σε μια πόλη παραδομένη στη σήψη και την υγρασία, η συνάντησή τους με δύο αινιγματικές ηλικιωμένες γυναίκες με πνευματιστικές ικανότητες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με το πνεύμα της πρόσφατα χαμένης κόρης τους και μια σειρά από ανεξιχνίαστα εγκλήματα που έχουν αναστατώσει τα δαιδαλώδη κανάλια θα θέσουν σε κίνδυνο την ήδη τραυματισμένη σχέση του ζευγαριού και την εξίσου εύθραυστη επαφή τους με την πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: Νίκολας Ρέγκ
Πρωταγωνιστές: Τζούλι Κρίστι, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Χίλαρι Μέισον