ΕΡΤ3 – «Σώστε τα Δάση μας/Save our Forests»- Σειρά Ντοκιμαντέρ

ΕΡΤ3 – «Σώστε τα Δάση μας/Save our Forests»- Σειρά Ντοκιμαντέρ

Σώστε τα Δάση μας/Save our Forests»
Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Σειρά Ντοκιμαντέρ

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Σώστε τα Δάση μας/Save our Forests», παράγωγης Γερμανίας 2019, που θα ολοκληρωθεί σε 5 ημίωρα επεισόδια, παρουσιάζει σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση η ΕΡΤ3, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 20:30.«Το δάσος είναι μαύρο και σιωπηλό», έγραψε ο Matthias Claudius το 1779. Πριν από 250 χρόνια τα δάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν ακόμα υγιή. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Αυτός ο βιότοπος για αμέτρητα είδη ζώων και φυτών βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Χρειαζόμαστε τα δάση, καθώς μας παρέχουν πολύτιμα ακατέργαστα ορυκτά, αποθηκεύουν νερό και διασφαλίζουν ένα καλό κλίμα. Όμως τα τελευταία χρόνια, η ξηρασία και η ζέστη πλήττουν τα δέντρα, τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται  και η παράνομη υλοτομία  γεμίζει τις τσέπες των εγκληματικών οργανώσεων. Ακόμη και η επιδοτούμενη από το κράτος κοπή δέντρων για ξεκαθάρισμα δασικών περιοχών, αυξάνει τα κέρδη της βιομηχανίας αποψίλωσης των δασών.

Για αυτούς τους λόγους, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγωνίζονται  για τα δάση τους. Στη σειρά ντοκιμαντέρ, ακολουθούμε παθιασμένους ανθρώπους, που συνδέονται στενά με το δάσος  και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να το  διατηρήσουν.

Σκηνοθεσία: Vivien Pieper, Johannes Bünger

Επεισόδιο 1: Μάχη Ενάντια Στην Κλιματική Αλλαγή [The Fight Against Climate Change]Οι κόμητες του Μπέρνστορφ κληρονόμησαν το δάσος από τους προγόνους τους και το καλλιεργούν εδώ και γενιές. Ωστόσο, ακόμα κι αυτοί στέκονται ανίσχυροι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Μετά από δύο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, οι ερυθρελάτες είναι ευάλωτες απέναντι στο σκαθάρι του φλοιού, ενώ ο σκόρος της βελανιδιάς αποδυναμώνει τα περήφανα αυτά δέντρα. Αλλά οι Μπέρνστορφ και οι δασοφύλακές τους δεν αποθαρρύνονται. Με καινοτόμες μεθόδους, θάρρος και πειραματισμό, μεταμορφώνουν το δάσος τους, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει από την κλιματική κρίση.

Παρασκευή 15,22, 29 Νοεμβρίου & 6,13 Δεκεμβρίου  στις 20:30

  • Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3