«Κυριακή στο χωριό ξανά» Πρεμιέρα Νέου Κύκλου Κυριακή 30.10.2022 στις 11:30.

«Κυριακή στο χωριό ξανά» Πρεμιέρα Νέου Κύκλου Κυριακή 30.10.2022 στις 11:30.

«Κυριακή στο χωριό ξανά»

Πρεμιέρα Νέου Κύκλου
Κυριακή 30.10.2022, στις 11:30

Η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη, επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων, κάθε Κυριακή στις 11:30  από την ΕΡΤ3.

Πρωταγωνιστής παραμένει το «χωριό», οι άνθρωποι που το κατοικούν, οι ζωές τους, ο τρόπος που αναπαράγουν στην καθημερινότητα τους τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, όλα όσα έχουν πετύχει μέσα στο χρόνο κι όλα όσα ονειρεύονται. Οι ένδοξες στιγμές αλλά και οι ζόρικες, τα ήθη και τα έθιμα, τα τραγούδια και τα γλέντια, η σχέση με το φυσικό περιβάλλον και ο τρόπος που αυτό επιδρά στην οικονομία του τόπου και στις ψυχές των κατοίκων. Το χωριό δεν είναι μόνο μια ρομαντική άποψη ζωής, είναι ένα ζωντανό κύτταρο που προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Με φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ, υψηλή αισθητική, συγκίνηση και μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα, ανιχνεύουμε και καταγράφουμε τη σχέση του παλιού με το νέο, από το χθες ως το αύριο κι από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

Στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου εκπομπών  «Κυριακή στο χωριό ξανά», που θα μεταδοθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στις 11:30,    επισκεπτόμαστε το Άγιο Πνεύμα Σερρών, το χωριό του «τώρα», ένα από τα πέντε Δαρνακοχώρια της περιοχής. Το ταξίδι ξεκινάει από την τεχνητή λίμνη Καμπέρα, έναν ξεχωριστό βιότοπο, ψηλά στο Μενοίκιο όρος, όπου κάθε καλοκαίρι γίνονται μουσικές και άλλες εκδηλώσεις. Πώς πήρε το όνομα του το χωριό, γιατί οι κάτοικοι του λέγονται «Δάρνακες», πώς ζούνε, με τι ασχολούνται και γιατί δηλώνουν «τυχεροί άνθρωποι»;

Ποιά είναι τα πιο σπουδαία πανηγύρια της περιοχής; Όλες οι απαντήσεις στο Κυριακάτικο γλέντι, στην κεντρική πλατεία, μέσα σε μουσικές και χορούς, μέσα στο «Άγιο Πνεύμα», κυριολεκτικά και αλληγορικά. Ο Κωστής επισκέπτεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, μαθαίνει Δαρνάκικα και την ιστορία της «Παναγής», κι ακούει τις ιστορίες του κατοίκων, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας, μνήμες και αισιοδοξία. Συναντά τις γυναίκες του χωριού στο ΚΑΠΗ, όπου μαζεύονται κάθε Πέμπτη και το γλεντάνε. Και τέλος, στο μεγάλο τραπέζι της Κυριακής, ανακαλύπτουμε τι είναι οι «τσαχπινοκεφτέδες».

Παρουσίαση -σενάριο: Κωστής Ζαφειράκης                                                        Αρχισυνταξία: Άνη Κανέλλη                                                                          Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης                                                                          Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος                                        Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Κώστας Αυγέρης              Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας