ΕΡΤnews
«365 Στιγμές»
με τη Σοφία Παπαϊωάννου
«Ο αυτισμός στην Ελλάδα»
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, στις 23:00
Με το θέμα του αυτισμού καταπιάνεται η εκπομπή «365 Στιγμές», με τη Σοφία Παπαϊωάννου, που μεταδίδεται την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2025, στις 23:00, από το ΕΡΤnews.
Τι σημαίνει να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα του σήμερα; Και πώς μπορεί να βοηθήσει η κοινωνία ένα παιδί διαγνωσμένο στο φάσμα του αυτισμού; Η εκπομπή «365 Στιγμές» συναντά ανθρώπους διαγνωσμένους στο φάσμα του αυτισμού και μιλούν για το πώς οι ίδιοι βιώνουν τη νευροδιαφορετικότητα -τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου- σε σχέση με την ελληνική κοινωνία. Η συγγραφέας Κατερίνα Μαλακατέ βίωσε από μικρή την απομόνωση και τον διαχωρισμό και πάντα ένιωθε διαφορετική, μέχρι που όταν έγινε μητέρα ενός αγοριού στο φάσμα του αυτισμού, διαγνώστηκε κι η ίδια. Είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις ανθρώπων στο φάσμα, που η διάγνωσή τους στη χώρα μας καθυστέρησε σημαντικά.
Τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης τονίζουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι εξειδικευμένοι στον αυτισμό, εφόσον η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην εξέλιξη ενός παιδιού. Στην εκπομπή μιλούν και γονείς παιδιών με αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας για τις ανάγκες καθοδήγησης και στήριξής τους από την πολιτεία, το σχολείο και το κοινωνικό κράτος.
Παρουσίαση: Σοφία Παπαϊωάννου
Αρχισυνταξία: Σταύρος Βλάχος – Μάγια Φιλιπποπούλου

Το trailer της εκπομπής