ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 19.11.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
 «Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 22:00

Η δραματική κατάληξη της τριετούς Μικρασιατικής Εκστρατείας, γέννησε ένα ακόμα μεγαλύτερο δράμα, αυτό των χιλιάδων νεκρών, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός έσβησε κυριολεκτικά από τον χάρτη.
Όχι όμως και από τις καρδιές των απανταχού Ελλήνων και φυσικά, των Μικρασιατών.
Όπως είπε σε συνέντευξη της η αλησμόνητη Φιλιώ Χαϊδεμένου: «Έκανα έναν όρκο: Πατρίδα μου αντίο, δεν θα σε ξαναδώ αλλά δεν θα σε ξεχάσω ποτέ, ποτέ. Θα κάνω ό,τι μπορώ να μη ξεχαστεί ποτέ η Μικρά Ασία».

Εκατό χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει ξεχαστεί.
Απεναντίας, η κάθε μορφής Τέχνης έχει φροντίσει στη διατήρηση της μνήμης. Μία απ’ αυτές τις Τέχνες είναι η μουσική.
Τραγούδια που γράφτηκαν στη Μικρά Ασία, αλλά και άλλα που γράφτηκαν αργότερα γι’ αυτήν, ζωντανεύουν τις καλές και άσχημες στιγμές των Ελλήνων Μικρασιατών.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Η αυλή των χρωμάτων», η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος υποδέχονται τη Γλυκερία, μία τραγουδίστρια που έχει γράψει τη δική της ιστορία στην ερμηνεία των σμυρναίικων τραγουδιών και όχι μόνο.
Οι αυθεντικές της ερμηνείες διατηρούν ανεξίτηλη την ανάμνηση της χαμένης πατρίδας, γεννούν εικόνες και ξυπνούν συναισθήματα, που αποτυπώνουν την κοσμοπολίτικη ζωή στη Σμύρνη, αλλά και την απάνθρωπη καταστροφή της.

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Στέλιου Φωτιάδη, και μαζί με τους Θοδωρή Μέρμηγκα και Χάρη Μακρή τραγουδούν όσα οι Έλληνες ζούσαν πριν και μετά την Καταστροφή.
Τραγούδια που όλοι έχουμε ακούσει, αγαπήσει και σιγοτραγουδήσει, όπως «Τζιβαέρι», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Ρουμπαλιά, γαρουφαλιά», «Μπαρμπαγιαννακάκης», «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», «Ελισσώ», «Παποράκι», «Αμάν, Κατερίνα μου» και πολλά ακόμα, που θα μας διασκεδάσουν αλλά και θα μας συγκινήσουν.

Καλεσμένοι είναι επίσης, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, οι οποίοι μιλούν για τη δική τους σχέση με την Καταστροφή της Σμύρνης, ενώ ο συγγραφέας Πέτρος Πουρλιάκας αποκαλύπτει μία πράξη ηρωισμού ενός Ιάπωνα καπετάνιου, τις στιγμές της μεγάλης καταστροφής στην προκυμαία της Σμύρνης.

Η ατμόσφαιρα αλλάζει κάθε φορά που οι χορευτές του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας, με επικεφαλής τη Μαρία Βαλαβάνη και με σεβασμό στην παράδοση, χορεύουν στους ρυθμούς των σμυρναίικων τραγουδιών.

Δείτε τέσσερα υπέροχα video:

«Τι σε μέλλει εσένανε» (Παραδοσιακό – Μικρασιάτικο).
Τραγουδά η Γλυκερία.
Χορευτικό – Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=kg7wHgWsYlE&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=5

«Η Σμύρνη» (Στίχοι: Πυθαγόρας. Μουσική: Απόστολος Καλδάρας. Πρώτη ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας, 1972).
Τραγουδούν η Γλυκερία και ο Θοδωρής Μέρμηγκας.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=g_giGRX0dnI&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=4

«Τα σμυρναίικα τραγούδια» (Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης. Μουσική: Παντελής Θαλασσινός. Πρώτη ερμηνεία: Παντελής Θαλασσινός, 1996).
Τραγουδά η Γλυκερία.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=cnHnFdJ8EBo&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=4

«Αϊβαλιώτικο» (Παραδοσιακό – Διασκευή: Γιώργος Μητσάκης, 1961).
Παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Χορευτικό – Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=WsZDH-s9LtQ&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=2

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, «Η Αυλή των χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, από τις 22:00 έως τις 24:00, στην ΕΡΤ2, θα γίνει συνοδοιπόρος σας σ’ ένα ταξίδι μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες, μέσα από σμυρναίικους ήχους και τραγούδια.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Ρόκας (μπουζούκι), Μανώλης Κοττορός (βιολί), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Dasho Kurti (ακορντεόν), Κωνσταντίνος Φωτιάδης (κιθάρα), Πολύκλειτος Πελέλης (κόντρα μπάσο), Πέτρος Πελέλης (κρουστά), Αναστασία Παυλάτου (κρουστά).

Συμμετέχει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας: Μαρία Βαλαβάνη, Μυρτώ Θεοδοσοπούλου, Σταυρούλα Κριθύμου, Μίνα Καραγιάννη, Σοφία Τζινίδη, Γιάννης Συλεούντης, Αλέξανδρος Λεοντής, Μάριος Τσάμος, Θανάσης Αγγέλου, Νίκος Μαλισιόβας.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Νίκος Τριανταφύλλου
Φροντιστής: Γιώργος Λαγκαδινός
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής