ΕΡΤ2
Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στα χρυσά λαϊκά 1970-1975»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στις 22:00
«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσικό της ταξίδι, με ένα «Αφιέρωμα στα χρυσά λαϊκά 1970 – 1975».
Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, οι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, αφιερώνουν την εκπομπή στη μουσική πενταετία 1970-1975, όπου παρά τη δύσκολη, πολιτικά, κατάσταση, οι λαϊκοί δημιουργοί εμπνέονται απ’ αυτήν και αποδίδουν «χρυσούς» καρπούς.
Σ’ αυτή την πενταετία, μια περίοδο που εγκυμονεί ζόρικες καταστάσεις με ανακατατάξεις και λογοκρισία, η αίσθηση, η ανάγκη για ανατροπή, ελευθερία, αναζήτηση και έκφραση «κραυγάζει».
Μεγάλοι λαϊκοί δημιουργοί, συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές βρίσκουν έδαφος για να εκφραστούν, να εκτονωθούν, να αποδράσουν μέσω της τέχνης τους και διαπρέπουν δίνοντας και αποδίδοντας τραγούδια «διαμάντια». Κομμάτια που κάνουν ντόρο τόσο για τον στίχο όσο και για τη σύνθεσή τους και καθορίζουν τη μετέπειτα πορεία του τραγουδιού.
Κόκοτας, Καλατζής, Πουλόπουλος, Νταλάρας, Καζαντζίδης, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλος, Αλεξίου, Πάριος, Γαλάνη, Μητσιάς, Μητροπάνος, Διονυσίου -ποιον να πρωτοαναφέρεις- μεσουρανούν με τις ερμηνείες τους.
Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Γκάτσος, Λοΐζος, Καλδάρας, Ξαρχάκος, Βίρβος, Άκης Πάνου, Μαρκόπουλος, Μούτσης, Ρεπάνης, Λεοντής, Ελευθερίου, Γεωργουσόπουλος, Κουγιουμτζής, Σπανός, Κηλαηδόνης, Σαββόπουλος, Πλέσσας, Κατσαρός και… και…και.., πρωτοστατούν, μεγαλουργούν και μένουν έως σήμερα στις συνειδήσεις του κόσμου.
Ο οικοδεσπότης μας Χρήστος Νικολόπουλος, που ξεκίνησε ως πιτσιρίκος τη δεκαετία του ’60, πλέον ώριμος, συνεχίζει τον περίπατό του σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, δίνοντας ανεπανάληπτες, μοναδικές συνθέσεις. Στο Αφιέρωμα θυμόμαστε πολλές απ’ αυτές, με τις ξεχωριστές πενιές του.
Τα λαϊκά τραγούδια που σφράγισαν αυτή την εποχή ερμηνεύουν μοναδικά, οι καλεσμένοι μας: Χρήστος Δάντης, Άγγελος Διονυσίου, Ευδοκία και Άννα Μελίτη.
Στην όμορφή μας παρέα, ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλας, που εδώ και χρόνια ασχολείται με το καλό λαϊκό τραγούδι, η σεναριογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Μπέη, η οποία έχει γράψει το σενάριο της πετυχημένης σειράς της ΕΡΤ, «Τα καλύτερα μας χρόνια», που χρονικά μας μεταφέρει εκεί… στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με αρχές του ’70. Μια εποχή που ξυπνά «δυνατές» μνήμες, αισθήματα συγκίνησης, νοσταλγίας αλλά και όνειρα, πείσμα και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο αύριο. Μαζί μας και ο τηλεοπτικός, απολαυστικός κυρ-Νίκος της σειράς, ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης.
Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό», καδράρει πολύ παραστατικά αυτή τη δύσκολη πολιτικά εποχή αλλά εύφορη πολιτιστικά και δη μουσικά, ενθυμούμενος σημαντικές στιγμές των εκπροσώπων – πρωταγωνιστών αυτής της χρυσής μουσικής πενταετίας.
Στο Αφιέρωμα ακούγονται διαχρονικά κομμάτια που παραμένουν φρέσκα και ζωντανά, όπως:
«Ο γυάλινος κόσμος» σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και σύνθεση του Απόστολου Καλδάρα, ο οποίος το πρωτοερμήνευσε με τον Βασίλη Βλάσση, το 1961.
Η συνεργασία της Παπαγιαννοπούλου και του Καλδάρα ήταν μία ευτυχής συγκυρία με σπουδαίες στιγμές και μεγάλες επιτυχίες.
«Ο γυάλινος κόσμος» είναι ένα βαθύ κοινωνικό τραγούδι της μεγάλης στιχουργού, επηρεασμένο και από το ομότιτλο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς. Η Ευτυχία ήταν θεατρόφιλη (και θεατρίνα) και κινηματογραφόφιλη. Στην πρώτη του ηχογράφηση με τον Βλάσση (τραγουδιστή της σχολής Καζαντζίδη) πέρασε απαρατήρητο παρότι κυκλοφόρησε από την Κολούμπια. Το κομμάτι έγινε πλατιά και διαχρονική επιτυχία όταν το ερμήνευσε ο Καζαντζίδης το 1973. Μπουζούκια στην εκτέλεση του Καζαντζίδη παίζουν ο Χρήστος Νικολόπουλος με τον Θανάση Πολυκανδριώτη.
Τραγουδά ο Χρήστος Δάντης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=y3yrfFSO87Q&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=4
«Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά» σε στίχους Ξενοφώντα Φιλέρη και μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα. Το πρωτοερμήνευσε ιδανικά, το 1971, ο Σταμάτης Κόκοτας.
Το διάσημο τραγούδι του Ζαμπέτα γράφτηκε στον Πλαταμώνα για μια Θεσσαλονικιά.
Η ιστορία πίσω απ’ αυτό το τραγούδι και πώς εμπνεύστηκε τους στίχους, ο Φιλέρης, έχει ως εξής: Ο στιχουργός βρισκόταν σ’ ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο στο δωμάτιό του και ήταν ο Ζαμπέτας, ο οποίος μεταξύ άλλων του είπε να γράψει ένα τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη. Ο Φιλέρης δίστασε αρχικά και του απάντησε «υπάρχουν τόσα πολλά τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα μεγάλες επιτυχίες. Τι να γράψω;». Ο Ζαμπέτας επέμεινε πολύ και έτσι ο Φιλέρης σταμάτησε στον Πλαταμώνα για φαγητό, έχοντας πάντα στο μυαλό του την πρόταση του Ζαμπέτα.
Όταν έτρωγε, κοίταζε απέναντι στον «θεϊκό Όλυμπο» και τότε του ήρθε έμπνευση: «κι ο Δίας απ’ τον Όλυμπο, φυλάει τον Πλαταμώνα». Πρόσθεσε στη συνέχεια τη Θεσσαλονικιά και έτσι μέσα σε λίγη ώρα, ολοκλήρωσε το «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά». Όταν έφτασε στην Αθήνα, έδωσε τους στίχους στον Ζαμπέτα ο οποίος κατενθουσιάστηκε…
Τραγουδούν η Ευδοκία και η Άννα Μελίτη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=HO7C8ZH0f_M&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=3
«Να είχα το κουράγιο» σε στίχους και μουσική ενός μέγιστου εμπνευσμένου και πολυτάλαντου τραγουδοποιού, του Άκη Πάνου. Πρώτη φορά, το απέδωσε το 1971, ο Στράτος Διονυσίου και σημείωσε πλατιά επιτυχία.
Στη βιογραφία του Διονυσίου, «Στράτος Διονυσίου – Βάρδος Λαϊκός και Σαλονικιός», ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης έχει γράψει: «Η συνεργασία τους την περίοδο 1967-1973 απαριθμεί 23 τραγούδια, τα μισά εκ των οποίων ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μαγαζιά, στις συναυλίες, στις ραδιοφωνικές εκπομπές. Ο Πάνου με τον στίχο και τις ταιριαστές μελωδίες έφερε μια επανάσταση στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού, ανανεώνοντας την κουρασμένη θεματολογία και την οπτική του… Βρήκε στη ρωμαλέα, δωρική αλλά και αισθαντική φωνή του Στράτου το κατάλληλο όχημα έκφρασης και υλοποίησης των σκέψεων και των επιδιώξεών του».
Ερμηνεύει ο Άγγελος Διονυσίου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ekTwzx_dlU4&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=2
«Λαϊκά Περάσματα – Σόλο». Μουσική – πρώτη εκτέλεση Χρήστος Νικολόπουλος. Ένα μοναδικό οργανικό κομμάτι, από τα καλύτερα σόλο – μπουζούκι του μεγάλου λαικού μας συνθέτη, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, από τον ομότιτλο ορχηστρικό δίσκο που υπέγραψε το 1978.
Ο Νικολόπουλος στη βιογραφία του «Η Ζωή μου… τα Τραγούδια μου» (συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης) αναφέρει: «Το 1978 γράφαμε στην Pan Vox έναν δίσκο, «τουριστικό» όπως τους λέγαμε τότε, που προορίζονταν κυρίως για την αγορά του εξωτερικού με παραγωγό τον πιανίστα Άκη Λυμούρη. Θυμάμαι παλιότερα συνεργαζόταν με τον Ορφανίδη στην Rca Victor. Του πρότεινα να ηχογραφήσουμε έναν δίσκο με ορχηστρικές μελωδίες μου. Και ο ίδιος και η εταιρεία αποδέχτηκαν την πρόταση. Έτσι γεννήθηκαν τα “Λαϊκά Περάσματα”, όπου παρουσίασα την αντίληψή μου σαν σολίστας μουσικός πάνω σε κλασικές λαϊκές συνθέσεις, ενώ υπέγραψα και πρωτότυπες, όπου σε ορισμένες έβγαλα τις επιρροές μου από παραδοσιακούς σκοπούς…».
Σόλο μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=0koZaKRoFhU&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=5
«Αγόρι μου» (στίχοι: Μίμης Θειόπουλος, μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος, πρώτη ερμηνεία: Τζένη Βάνου, 1971), «Ο παλιατζής» (στίχοι: Δημήτρης Γκούτης, μουσική: Αντώνης Ρεπάνης, πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, 1971), «Αφιλότιμη» (στίχοι: Τάσος Οικονόμου, μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, 1972).
«Αυτόν τον κόσμο τον καλό» (στίχοι: Βασίλης Ανδρεόπουλος, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος, πρώτη ερμηνεία: Νίκος Ξυλούρης, 1972), «Την Παρασκευή το βράδυ», «Υπάρχω» (στίχοι: Πυθαγόρας, μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, πρώτη ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, 1972 και 1975 αντίστοιχα), «Απαλλάχτηκα από σένα» (στίχοι: Παρασκευή Πολίτου, μουσική: Γιώργος Μπούρας, πρώτη απόδοση Πάνος Μαρίνος, 1971).
Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, σας περιμένουμε από τις 22:00 ώς τις 24.00, στην ΕΡΤ2, στην «Αυλή» μας, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να διασκεδάσουμε με λαϊκά τραγούδια που άφησαν εποχή.
Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).
Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου