ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στα τραγούδια της φιλίας» – Δείτε...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στα τραγούδια της φιλίας» – Δείτε έξι υπέροχα βίντεο | Σάββατο 27.05.2023

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στα τραγούδια της φιλίας»
Δείτε έξι υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα τραγούδια της φιλίας παρουσιάζουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στις 10 το βράδυ, μέσα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ2.

«Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη» (Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα).

Όλα τα σπουδαία, τα ωραία, τα έντονα σ’ αυτόν τον κόσμο γίνονται ποιήματα, γίνονται τραγούδια για να υμνούνται με τον πιο όμορφο τρόπο.

Έτσι, λοιπόν, η φιλία δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των τραγουδιών. Όλοι οι στιχουργοί, οι συνθέτες, οι τραγουδοποιοί, έχουν γράψει για το υπέροχο συναισθηματικό δέσιμο των ανθρώπων μέσω της φιλίας, άλλοτε με λόγια και νότες ευγνωμοσύνης, άλλοτε με παράπονο, άλλοτε με πικρία. Κι αυτό γιατί ό,τι σφυρηλατείται στην πυρά, όπως ακριβώς μία φιλία, καμιά φορά στραβώνει. Τότε χρειάζεται ένα τραγούδι για να «ξαναπυρώσει» και να «ισιώσει».

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος δημιουργούν στην «Αυλή των χρωμάτων» ένα επεισόδιο με τραγούδια της φιλίας, προκειμένου να αναδείξουν τα μουσικά δημιουργήματα, που αφιέρωσαν νότες και λέξεις για να περιγράψουν αυτόν τον τόσο ανιδιοτελή συναισθηματικό δεσμό των ανθρώπων.

Δύο εξαιρετικά αγαπημένες γυναίκες, των οποίων η σχέση δεν οξειδώνεται μέσα στον χρόνο, θα μιλήσουν για την αξία της φιλίας τους και για το πώς πρέπει να τη φροντίζουμε και να την προστατεύουμε μέσα στα χρόνια: η υπέροχη ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και η φίλη της δικηγόρος Ευαγγελία Παπαντωνοπούλου.
Για όλα αυτά τα συναισθήματα και τις ανθρώπινες συμπεριφορές, που είναι οι προϋποθέσεις για να «χτιστεί» ή καμιά φορά και να «φθαρεί» μία φιλία, μας μιλά η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.

Τα τραγούδια που γράφτηκαν για τη φιλία, τα οποία πάντα συγκινούν με την καθαρότητα που αναφέρονται σ’ αυτή τη σχέση, ερμηνεύουν με σεβασμό και αγάπη η Κωνσταντίνα, ο Λευτέρης Κιντάτος, η Χαριτίνη Πανοπούλου και η Ιωάννα Σαατσάκη.

Τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια αλλά και τους δημιουργούς, αφηγείται ο έγκριτος ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, μέσα από την εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», φροντίζουν πάντοτε να αναδεικνύουν τα ποιοτικά τραγούδια που με σεβασμό, κόπο και αγάπη έχουν γράψει οι εξαιρετικοί Έλληνες στιχουργοί και συνθέτες.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο» (Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος. Μουσική: Παναγιώτης Μαθιέλλης. Πρώτη ερμηνεία: Κωνσταντίνα, 1990).
Τραγουδά η Κωνσταντίνα.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Δεν θέλω τέτοιους φίλους» (Στίχοι: Γιώργος Πηλιανίδης. Μουσική: Γιάννης Παπαδόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Νατάσα Θεοδωρίδου, Πασχάλης Τερζής, 1998).
Τραγουδούν ο Λευτέρης Κιντάτος και η Χαριτίνη Πανοπούλου.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Η παλιοπαρέα» (Στίχοι: Νίκος Μπακογιάννης. Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας. Πρώτη ερμηνεία: Γιώργος Ζαμπέτας, 1973).
Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος. Τον συνοδεύουν στο μπουζούκι, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Γιάννης Σταματογιάννης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Ο μπάρμπα Γιάννης» (Στίχοι: Πυθαγόρας. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, 1972).
Τραγουδά ο Λευτέρης Κιντάτος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Ο γυάλινος κόσμος» (Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Μουσική: Απόστολος Καλδάρας. Πρώτη ερμηνεία: Βασίλης Βλάσσης, Απόστολος Καλδάρας, 1961).
Τραγουδά ο Λευτέρης Κιντάτος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Τα τραγούδια που γράφτηκαν για τη φιλία, τα οποία πάντα συγκινούν με την καθαρότητα που αναφέρονται σ’ αυτή τη σχέση, ερμηνεύουν με σεβασμό και αγάπη η Κωνσταντίνα, ο Λευτέρης Κιντάτος, η Χαριτίνη Πανοπούλου και η Ιωάννα Σαατσάκη.
Τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια αλλά και τους δημιουργούς, αφηγείται ο έγκριτος  ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου (Photo credits: Μάχη Παπαγεωργίου)