ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στα τραγούδια του χωρισμού» – Δείτε...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στα τραγούδια του χωρισμού» – Δείτε επτά υπέροχα βίντεο | Σάββατο 13.05.2023

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στα τραγούδια του χωρισμού»
Δείτε επτά υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στα τραγούδια του χωρισμού παρουσιάζει «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

«Αν πεθάνει μια αγάπη, δεν πεθαίνει κι η ζωή, ό,τι πέρασε περνάει, μα μπορεί ν’ αναστηθεί, το γιατί μη με ρωτήσεις, το ’χω νιώσει όταν πονώ, σαν θα γίνεσαι ένας ξένος, πιο βαθιά να σ’ αγαπώ, έλα μην κλαις» (Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη εκτέλεση: Χαρούλα Αλεξίου).

Κάπως έτσι, με στίχους που περιγράφουν τον καημό, με μουσική που ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς και ερμηνείες που «γιατρεύουν» τον πόνο, τα τραγούδια είναι η «παρηγοριά» ενός χωρισμού.

Όσα δεν μπορεί το μυαλό να σκεφτεί στου χωρισμού την ώρα, και όσα η καρδιά δεν μπορεί να αντέξει, έρχονται τα τραγούδια να τα βάλουν σε τάξη. Προδοσία, αδικία, ενοχές, πόνος, συγχώρεση, μετάνοια και άλλα τόσα συναισθήματα, κρέμονται από τους στίχους των τραγουδιών για να αφήσουν πίσω τους μια παλιά αγάπη και να βρουν το κουράγιο να αναζητήσουν την επόμενη.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, γνωρίζοντας πολύ καλά την επίδραση των τραγουδιών στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, δημιουργούν στην «Αυλή των χρωμάτων» ένα επεισόδιο με τραγούδια του «χωρισμού», όχι που στεναχωρούν, αλλά που λυτρώνουν και οδηγούν στην επόμενη, καλύτερη ημέρα.

«Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Πάλι θα κλάψω», «Θυσιάστηκα», «Μια παλιά ιστορία», «Πάρε τ’ αχνάρια μου», «Τώρα κλαις, γιατί κλαις», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει εκπληκτικά ο Βασίλης Λέκκας. Μαζί του τρεις ερμηνεύτριες, η καθεμιά ξεχωριστή, οι οποίες μας ταξιδεύουν στα μεράκια της καρδιάς, η Μαρία Ιωαννίδου, η Αγγελική Δάρρα και η Νικόλ Σαραβάκου.

Τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια αλλά και τους δημιουργούς, αφηγείται ο έγκριτος ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης.

Οι χιλιάδες στίχοι και οι μελωδίες που γράφτηκαν για τον χωρισμό επιβεβαιώνουν τα λόγια του Φρανσουά ντε Λα Ροσφουκό: «Ο χωρισμός ελαττώνει τα μέτρια πάθη και δυναμώνει τα μεγάλα, όπως ο άνεμος σβήνει τα κεριά, αλλά φουντώνει τις φωτιές».

Για το τι ακριβώς σημαίνει ένας χωρισμός και ποια είναι τα ποικίλα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι σ’ αυτή την ιδιαίτερη στιγμή του ιδιωτικού βίου, μας μιλούν δύο γυναίκες, οι οποίες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει έρωτας και χωρισμός:

Η ψυχολόγος Τένια Μακρή, που έχει γράψει, αναλύσει και μιλήσει όσο λίγοι συνάδελφοί της για τα ανθρώπινα συναισθήματα που γεννούνται από την απώλεια ενός έρωτα και μιας αγάπης, και η ηθοποιός και συγγραφέας Άννα Αδριανού, η οποία μέσα από τα σενάρια και τους ρόλους της έχει απογυμνώσει όλα τα πάθη του έρωτα.

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ2, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, μέσα από την εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων» αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά πόσο αγαπούν και σέβονται το γνήσιο λαϊκό τραγούδι και φροντίζουν να το τιμούν και να το διαδίδουν.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Δείτε επτά υπέροχα video:

«Απόψε θέλω να πιω» (Στίχοι: Σοφία Αργυροπούλου. Μουσική: Αντώνης Βαρδής. Πρώτη ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου, 2003).
Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Του χωρισμού η ώρα» (Στίχοι: Ναπολέων Ελευθερίου, Ηλίας Λυμπερόπουλος. Μουσική: Ζακ Ιακωβίδης. Πρώτη ερμηνεία: Τόλης Βοσκόπουλος, Δούκισσα, 1967).
Τραγουδά η Αγγελική Δάρρα.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Με τελείωσες» [Στίχοι-Μουσική: Γιάννης Καραλής. Πρώτη ερμηνεία: Γιάννης Σακελλαρίου (Οπισθοδρομική Κομπανία), 1985].
Τραγουδά η Μαρία Ιωαννίδου.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Ανάθεμά σε» (Στίχοι-Μουσική: Παντελής Θαλασσινός. Πρώτη ερμηνεία: Παντελής Θαλασσινός, 1998).
Τραγουδά η Νικόλ Σαραβάκου.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Μια παλιά ιστορία» (Στίχοι: Κώστας Βίρβος. Μουσική: Στέλιος Καζαντζίδης. Πρώτη ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, Βίκυ Μοσχολιού, 1962).
Τραγουδούν ο Βασίλης Λέκκας, η Μαρία Ιωαννίδου και η Αγγελική Δάρρα.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Μετάνιωσες» (Στίχοι: Πυθαγόρας. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης, 1974).
Τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Με τραγούδια του «χωρισμού», όχι που στεναχωρούν, αλλά που λυτρώνουν και οδηγούν στην επόμενη, καλύτερη ημέρα.
«Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Πάλι θα κλάψω», «Θυσιάστηκα», «Μια παλιά ιστορία», «Πάρε τ’ αχνάρια μου», «Τώρα κλαις, γιατί κλαις»,  είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα ακούγονται στην «Αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 13 Μαΐου 2023.
Τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια αλλά και τους δημιουργούς, αφηγείται, ο έγκριτος  ιστορικός ερευνητής της εκπομπής, ο Κώστας Μπαλαχούτης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου (Photo credits: Μάχη Παπαγεωργίου)