ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου» – Δείτε έξι...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου» – Δείτε έξι υπέροχα βίντεο | Σάββατο 10.12.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου»
Δείτε έξι υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου παρουσιάζει η μουσική εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

«Από μικρό παιδί ήμουν πολύ ζωηρό… πήγαινα σχολείο αλλά βοηθούσα τον πατέρα μου στο μαγαζί που είχε… είχα μανία με το τραγούδι… πουλούσα, ζύγιζα και τραγουδούσα… η μητέρα μου ήταν παλαιών αρχών και μου έλεγε θα σε σπάσω στο ξύλο που θα γίνεις τραγουδίστρια… ο πατέρας μου ήταν ήσυχος και έλεγε: “μη ρε Ελένη είναι μικρό παιδί”… όσο είχα την αβάντα του πατέρα μου, τραγουδούσα».
Αυτά είναι τα λόγια της Σωτηρίας Μπέλλου. Της εμβληματικής, ανυπότακτης και πιο αντιδραστικής τραγουδίστριας του λαϊκού τραγουδιού. Μιας γυναίκας που επέλεξε να ζήσει τη ζωή της όπως ακριβώς ήθελε η ίδια, μακριά από τα «δήθεν» και τα «πρέπει» της εποχής. Μιας αδιαπραγμάτευτα ελεύθερης γυναίκας.

«Επειδή ήμουν ζωηρή, όχι στις ατιμίες, και μου άρεσε να κάνω ό,τι θέλω, ο πατέρας μου με πάντρεψε γιατί νόμιζε ότι θα με δαμάσει… ήμουν 17 χρόνων δεν ήθελα τον γάμο… δεν ήθελα να ζήσω κάτω από τις διαταγές κανενός… ήθελα να αποφασίζω μόνη για τον εαυτό μου… διέλυσα τον γάμο, ο καθένας στον δρόμο του».

Μέσα από τις κακουχίες, τους ξυλοδαρμούς, τις φυλακίσεις, μέσα από τα πάθη, το χρήμα και τη φτώχια, πραγματοποίησε το παιδικό της όνειρο, να γίνει τραγουδίστρια. Και έτσι, με την αδάμαστη φωνή της κουβάλησε στην πλάτη της τις πιο σπαρακτικές ρεμπέτικες ερμηνείες χωρίς τερτίπια στη φωνή και στο πάλκο.

Η τύχη της την οδήγησε στον Βασίλη Τσιτσάνη κι εκείνος δημιουργεί μαζί της τραγούδια που θα αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη μουσική ιστορία, στα χείλη και στις ψυχές των Ελλήνων. Όχι όλων, καθώς η Σωτηρία είναι φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Το μέταλλο της φωνής της και η στιβαρότητά της μαζί με τον χαρακτήρα της απογείωναν τα τραγούδια, κάνοντας συνθέτες απ’ όλους τους χώρους να θέλουν να δουλέψουν μαζί της.

Από τον Τσιτσάνη και τον Παπαϊωάννου στον Καλδάρα, τον Μούτση και τον Σαββόπουλο: «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω», «Μην κλαις», «Μη μου ξαναφύγεις πια», «Νταλίκα», «Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω», «Δε λες κουβέντα», «Κάνε λιγάκι υπομονή», «Ζεϊμπέκικο», «Πέφτουν της βροχής οι στάλες». Μία πορεία που ο συγγραφέας και μουσικός ερευνητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης, θα φωτίσει με τις έγκυρες πληροφορίες του.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος επιχειρούν να φωτίσουν την ιστορία της ζωής της και να ακουστούν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της. Συνοδοιπόροι τους στο εγχείρημα οι κυρίες Φωτεινή Βελεσιώτου, Βιολέτα Ίκαρη, Μάγδα Βαρούχα, οι οποίες ερμηνεύουν τα τραγούδια που τόσο πολύ αγαπήθηκαν από τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου.

Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή της θα δώσουν η επιστήθια φίλη και κληρονόμος της, Ζωρζέτ Παναγιώτου, ο θρυλικός ηχολήπτης Στέλιος Γιαννακόπουλος, καθώς και ο δημοσιογράφος Θάνος Μακρογαμβράκης.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ2,  η μουσική εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, μέσα από μία πολύ δύσκολη επιλογή τραγουδιών, θα παρουσιάσει μερικά από τα τραγούδια που η Σωτηρία Μπέλλου άφησε στην αιωνιότητα με την απαράμιλλη φωνή της.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός.

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά), Άρης Ζέρβας (τσέλο).

Συμμετέχουν χορευτές από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας

Επιμέλεια χορευτικού: Μαρία Βαλαβάνη

Χορεύουν: Γιάννης Συλεούνης, Νίκος Μαλισιόβας, Μάριος Τσάμος, Αλέξανδρος Λεοντής, Θανάσης Αγγέλου

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύω» (Στίχοι: Κώστας Βίρβος. Μουσική: Σταύρος Τζουανάκος. Πρώτη ερμηνεία: Σταύρος Τζουανάκος, Έφη Νερούτσου, 1958).
Τραγουδά η Βιολέτα Ίκαρη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/YIAGJ1WnqWM

«Μην κλαις» (Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης. Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος. Πρώτη ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου, 1980).
Τραγουδά η Φωτεινή Βελεσιώτου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/Aydx0MAk_iY

«Δε λες κουβέντα» (Στίχοι: Κώστας Τριπολίτης. Μουσική: Δήμος Μούτσης. Πρώτη ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου, Δήμος Μούτσης, 1981).
Τραγουδούν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Βιολέτα Ίκαρη και Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/v3wyCKgAsj4

«Κάνε λιγάκι υπομονή» (Στίχοι – Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης. Πρώτη ερμηνεία: Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλης Τσιτσάνης, 1948).
Τραγουδά η Μάγδα Βαρούχα.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/77LjdVt6kk4

«Για τα μάτια που αγαπώ» [Ξημερώνει και βραδιάζει] (Στίχοι-Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης. Πρώτη ερμηνεία: Μαρίκα Νίνου, Πρόδρομος Τσαουσάκης, 1949).
Τραγουδά η Μάγδα Βαρούχα.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/ioyYELa1Rak

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Στην εκπομπή προβάλλονται πολύτιμα ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ, ενώ την ιστορική έρευνα αναλαμβάνει με τον πιο έγκυρο τρόπο ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/QyM33ad6XCQ

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Νίκος Τριανταφύλλου
Φροντιστής: Γιώργος Λαγκαδινός
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής