ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Αλέκο Χρυσοβέργη» – Δείτε έξι...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Αλέκο Χρυσοβέργη» – Δείτε έξι υπέροχα βίντεο | Σάββατο 06.05.2023

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Αλέκο Χρυσοβέργη»
Δείτε έξι υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Αλέκο Χρυσοβέργη παρουσιάζει «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Με 54 χρόνια καριέρας ως μουσικοσυνθέτης και περισσότερα από 1.000 τραγούδια λαϊκού -και όχι μόνο- τραγουδιού, δικαίως θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου.

Με τραγούδια, όπως τα «Της γυναίκας η καρδιά», «Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», «Ένα σου σημάδι μόνο», «Καλύτερα μαζί σου και τρελός», «Λέγε ό,τι θες», «Μας υποχρέωσες», «Δεν πάω πουθενά», συνέβαλε όσο ελάχιστοι στην ανάδειξη σπουδαίων τραγουδιστών, οι οποίοι χάρη στα τραγούδια του, στον προσηνή και εξαιρετικά υποστηρικτικό χαρακτήρα του, κατάφεραν να ξεκινήσουν την καριέρα τους και να χαράξουν τον δικό τους καλλιτεχνικό δρόμο.

Αν και βρέθηκε από μικρός σε μουσικά γκρουπ της εποχής, δεν σταμάτησε να αναζητεί τη γνώση σε διάφορα είδη μουσικής, να μαθαίνει, να ερευνά και να πειραματίζεται.

Αυτή η δίψα για μάθηση, το πηγαίο ταλέντο και η επιμονή του, του έδωσε τη δυνατότητα να γράφει τραγούδια σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες του κάθε καλλιτέχνη, προσφέροντας έτσι μοναδικής εκτέλεσης τραγούδια.

Κάπως έτσι, τα μεγαλύτερα ονόματα των τραγουδιστών, όπως οι Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Τζένη Βάνου, Βασίλης Καρράς, Ρίτα Σακελλαρίου, Σταμάτης Γονίδης, Δημήτρης Κοντολάζος, Νίκος Μακρόπουλος και πολλοί ακόμα είχαν την ευκαιρία να ερμηνεύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν μία αφιερωματική εκπομπή, στον Αλέκο Χρυσοβέργη, όπου ο ίδιος μιλά για τη ζωή του, το έργο του, τις συνεργασίες και τις επιτυχίες του αλλά και την απαράμιλλη συνεργασία με τον επίσης σπουδαίο στιχουργό Σπύρο Γιατρά, με τρόπο ταπεινό και πολλές φορές αυτοσαρκαστικό.

Μαζί του στην εκπομπή βρίσκεται η αγαπημένη του σύζυγος Νίνα και ο εξαιρετικός γνώστης της ελληνικής δισκογραφίας Πέτρος Δραγουμάνος, οι οποίοι μιλούν για τις προσωπικές στιγμές της ζωής του και τα επιτεύγματά του.

Τα τραγούδια του ερμηνεύουν ο επιστήθιος φίλος του, Νίκος Μακρόπουλος, ο οποίος περιγράφει με ευγνωμοσύνη τη υποστήριξη που είχε από τον Αλέκο Χρυσοβέργη στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Μαζί του, ερμηνεύουν η Χριστίνα Ράλλη, ο Μίλτος Μπαντής και η Γιούλη Τάσσου. 

Η έρευνα, βεβαίως, του ιστορικού της εκπομπής Κώστα Μπαλαχούτη, για τον Αλέκο Χρυσοβέργη θα απαιτούσε πολλές εκπομπές για να αναδείξει το μέγεθος του καλλιτεχνικού του έργου και της επίδρασής του στη μουσική σκηνή αλλά και στην κοινωνία.

Το Σάββατο 6 Μαΐου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ2, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, μέσα από την εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων», αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά την πραγματική τους αγάπη για το καλό ελληνικό τραγούδι, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό όλους τους δημιουργούς που έχουν καταθέσει κομμάτια της ψυχής τους πάνω στις νότες.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Της γυναίκας η καρδιά» (Στίχοι: Σπύρος Γιατράς. Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης. Πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, 1983).
Τραγουδά ο Νίκος Μακρόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» (Στίχοι: Σπύρος Γιατράς. Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης. Πρώτη ερμηνεία: Νίκος Μακρόπουλος, 2004).
Τραγουδά ο Νίκος Μακρόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Νομίζεις» (Στίχοι: Σπύρος Γιατράς. Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης. Πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, Κική Λουκά, 1989).
Τραγουδά η Χρίστινα Ράλλη.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Άλλοθι» (Στίχοι: Σπύρος Γιατράς. Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης. Πρώτη ερμηνεία: Βασίλης Καρράς, 1992).
Τραγουδά η Γιούλη Τάσσου.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Ο αετός» (Στίχοι: Σπύρος Γιατράς. Μουσική: Αλέκος Χρυσοβέργης, Ειρήνη Χρυσοβέργη. Πρώτη ερμηνεία: Νότης Σφακιανάκης, 1994).
Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργήσουν μία αφιερωματική εκπομπή, στον Αλέκο Χρυσοβέργη, όπου ο ίδιος μιλά για τη ζωή του, το έργο του, τις συνεργασίες και τις επιτυχίες του αλλά και την απαράμιλλη συνεργασία με τον επίσης σπουδαίο στιχουργό Σπύρο Γιατρά, με τρόπο ταπεινό και πολλές φορές αυτοσαρκαστικό.
Η έρευνα του ιστορικού της εκπομπής Κώστα Μπαλαχούτη, για τον Αλέκο Χρυσοβέργη θα απαιτούσε πολλές εκπομπές για να αναδείξει το μέγεθος του καλλιτεχνικού του έργου και της επίδρασης του στη μουσική σκηνή αλλά και στην κοινωνία.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου (Photo credits: Μάχη Παπαγεωργίου)