ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη» – Δείτε έξι...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη» – Δείτε έξι υπέροχα βίντεο | Σάββατο 18.03.2023

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη»
Δείτε έξι υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη και ερμηνευτή Αντώνη Ρεπάνη, παρουσιάζουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος στην «Αυλή των χρωμάτων», το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να του κολλήσουν ένα παρατσούκλι. Ήταν πάντα μετρημένος, δίκαιος, καλόγνωμος. Δεν κατηγορούσε και δεν ήθελε να στενοχωρεί κανέναν! Οπότε το παρατσούκλι του, επιβεβαίωνε αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά και το ήθος του… Ήταν «Ο κύριος».
Ο κύριος Αντώνης Ρεπάνης.

Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, οικογενειάρχης και μεγάλος δεξιοτέχνης της κιθάρας. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν από μικρός έπαιζε κιθάρα δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και αργότερα στον Βασίλη Τσιτσάνη;

Κάθε στιγμή είχε στο πλάι του, την κιθάρα του. Όταν είχε έμπνευση την άρπαζε για να μετατρέψει τη σκέψη του σε νότες. Αν δεν το κατάφερνε μέσα σε λίγη ώρα, σταματούσε. Αυτό ήταν το κριτήριο για το αν ένα τραγούδι ήταν ώριμο να γεννηθεί ή όχι.

Ίσως εξαιτίας αυτής της μετριοπάθειας, το έργο του μέχρι σήμερα δεν έχει αναδειχθεί σε όλο του το μεγαλείο και ο ίδιος, πιθανόν, να μην έχει πάρει τη θέση που του αξίζει στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Έχοντας κατά νου αυτό το γεγονός, αλλά και αισθανόμενοι την ευθύνη απέναντι σε κάθε σπουδαίο μουσικό, στιχουργό και συνθέτη, η έμπειρη δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, δημιουργούν ένα αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη, έχοντας την τιμή να φιλοξενήσουν στην εκπομπή τη σύζυγό του Μαρία και τον γιο του Μανώλη.

Οι αναμνήσεις τους φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου τραγουδοποιού, την ίδια στιγμή που οι αναζητήσεις του ιστορικού ερευνητή Κώστα Μπαλαχούτη συμπληρώνουν τις αφηγήσεις τους.

Τα τραγούδια του ερμηνεύουν με σεβασμό, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Διαμαντής Διονυσίου, ο Μανώλης Τοπάλης και η Ευδοκία.

Είναι πραγματικά συγκινητικές οι στιγμές που ο Μανώλης Ρεπάνης, αφηγείται στον γιο του Στράτου Διονυσίου, Διαμαντή, την αγάπη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό που συνέδεαν τους γονείς τους, ενώ για πρώτη φορά ο Χρήστος Νικολόπουλος συνοδεύει τον Διαμαντή με το μπουζούκι του, συμπληρώνοντας «το καρέ» της οικογένειας Διονυσίου.

«Ο παλιατζής», «Θυσιάστηκα», «Η Διπρόσωπη», «Γιατί γλυκιά μου κλαις», «Ανεβαίνω σκαλοπάτια», είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια, που με πολλή αγάπη θα ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνες οι οποίοι τιμούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους το έργο του Αντώνη Ρεπάνη.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, «Η Αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, στις 22:00, στην ΕΡΤ2, μέσα από μία πολύ δύσκολη επιλογή τραγουδιών θα παρουσιάσει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του Αντώνη Ρεπάνη.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

 Δείτε έξι υπέροχα video:

«Αγάπη μου επικίνδυνη» (Στίχοι: Δημήτρης Γκούτης. Μουσική: Αντώνης Ρεπάνης. Πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, 1971).
Τραγουδά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Πωλούνται όνειρα» (Στίχοι: Άγγελος. Μουσική: Αντώνης Ρεπάνης. Πρώτη ερμηνεία: Πίτσα Παπαδοπούλου, 1984).
Τραγουδά η Ευδοκία.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Χθες το βράδυ στην ταβέρνα» (Στίχοι: Παναγιώτης Καμηλιέρης. Μουσική: Αντώνης Ρεπάνης. Πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, 1968).
Τραγουδά ο Διαμαντής Διονυσίου.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Ανεβαίνω σκαλοπάτια» (Μουσική-Στίχοι: Απόστολος Καλδάρας. Πρώτη ερμηνεία: Αντώνης Ρεπάνης, 1961).
Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Όλος ο κόσμος με μισεί» (Στίχοι: Κώστας Βίρβος. Μουσική: Μπάμπης Μπακάλης. Πρώτη ερμηνεία: Αντώνης Ρεπάνης, 1960).
Τραγουδά ο Μανώλης Τοπάλης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Ένα αφιέρωμα στον Αντώνη Ρεπάνη, έχοντας την τιμή να φιλοξενούνται στην εκπομπή η σύζυγός του Μαρία και ο γιος του Μανώλης. Οι αναμνήσεις τους φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής του μεγάλου τραγουδοποιού, την ίδια στιγμή που οι αναζητήσεις του ιστορικού ερευνητή Κώστα Μπαλαχούτη συμπληρώνουν τις αφηγήσεις τους.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής
Φωτογραφικό υλικό (Photo credits: Μάχη Παπαγεωργίου)