ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό» – Δείτε τέσσερα υπέροχα...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 09.04.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 9 Απριλίου 2022, στις 22:00

Με ένα «Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό» συνεχίζει το μουσικό της σεργιάνι… «Η Αυλή των Χρωμάτων».

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, έχουν ετοιμάσει ένα αφιέρωμα, μια αναδρομή στη διαδρομή ενός από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες που με τη διακριτικότητα, την ευαισθησία, τον πλούτο των μελωδιών του, «άγγιξε» την καρδιά και το συναίσθημα του κοινού του.

Ο Γιάννης Σπανός, το 1959 ταξιδεύει στη Γαλλία. Εκεί  διακρίνεται ως πιανίστας, ακομπανιατέρ στις  μπουάτ του Παρισιού. Σύντομα θα γίνει γνωστός συνθέτης. Αρχές του ’60, από τα παρισινά μουσικά στέκια και τις λαμπερές συνεργασίες επιστρέφει στην Ελλάδα. Προικισμένος με ένα ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό προσωπικό στίγμα, από το 1965  έως και τη δεκαετία του ’90, γράφει  αναρίθμητα κομμάτια, μεσουρανεί στα μουσικά δρώμενα και δίνει έναν ευρωπαϊκό αέρα στην ελληνική τραγουδοποιία, ανοίγοντας  τον δρόμο του «Νέου Κύματος».

Επί έξι δεκαετίες, η  συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής: το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Μελοποιεί πολλούς Έλληνες στιχουργούς. Αξιοσημείωτες, οι  τρεις Ανθολογίες του συνθέτη που «σημάδεψαν» και όρισαν το «Νέο Κύμα» σε μελοποιήσεις ποιημάτων σημαντικών Ελλήνων ποιητών.

Τις διαχρονικές επιτυχίες του, ερμηνεύουν καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν επί χρόνια μαζί του. Συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Δώρος Δημοσθένους και η Ελεάνα Παπαϊωάννου.

Στην όμορφη παρέα μας, η ανιψιά του σπουδαίου συνθέτη, Σοφία Μαγκαφά, η οποία «φωτίζει» προσωπικές αλλά και καλλιτεχνικές στιγμές του δημιουργού, ο σπουδαίος Γιάννης Ζουγανέλης, συνοδοιπόρος του Γιάννη Σπανού με τον οποίο συνδέθηκε με οικογενειακούς δεσμούς φιλίας. Ο χειμαρρώδης πολυπράγμων καλλιτέχνης, πολύ εκφραστικά, μας διηγείται ανέκδοτες ιστορίες με τον αγαπημένο φίλο του.

Στην παρέα μας και ο Πάνος  Δημητρόπουλος, στιχουργός και ιδιοκτήτης της ιστορικής μπουάτ «Απανεμιά», όπου ο διαχρονικός και πάντα «φρέσκος» Γιάννης Σπανός, επί δεκαετίες, χάριζε στους θαμώνες, όμορφες συγκινητικές στιγμές.

Στο συνοπτικό και περιεκτικό εισαγωγικό που πραγματοποιεί ο ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού, συγγραφέας και στιχουργός Κώστας Μπαλαχούτης, περιγράφει την 60χρονη λαμπρή πορεία του σπουδαίου συνθέτη από την απαρχή της καριέρας του στις μπουάτ του Σηκουάνα μέχρι και το ξαφνικό φευγιό του, το 2019. Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ήθος, στην ευγένεια και στον ταπεινό χαρακτήρα του δημιουργού που γνώρισε.

Ο χαρισματικός μελωδός συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς, καθώς και με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Ηχογραφεί περίπου πεντακόσια τραγούδια. Ευρεία η γκάμα του, με την ίδια άνεση συνθέτει από… μπαλάντες μέχρι… γνήσια, καθαρόαιμη λαϊκή μουσική.

Τραγούδια από την παρακαταθήκη που άφησε, ακούγονται στην εκπομπή:

«Άσπρα καράβια», σε στίχους Σωτήρη Σκίπη, πρώτη εκτέλεση: Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης, 1967, «Σπασμένο καράβι» σε στίχους Γιάννη Σκαρίμπα, πρώτη εκτέλεση από τον  Κώστα Καράλη, το 1975, «Ναύτης βγήκε στη στεριά», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και πρώτη ερμηνεία από τη Βίκυ Μοσχολιού, το 1977, «Δεν το μπορείς», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, πρωτοερμηνεύθηκε από τον Σταμάτη Κόκοτα, το 1971, 

«Ο τρελός», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και αυτό, σε πρώτη εκτέλεση, το 1970, από τον Σταμάτη Κόκοτα. Το τραγούδι είναι από τον δίσκο «Το Σαββατόβραδο», με έντεκα τραγούδια του Σπανού και του στιχουργού και ερμηνευτές τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Σταμάτη Κόκοτα και τον Μανώλη Μητσιά που τότε, έμπαινε δυναμικά στον χώρο. Το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου , γράφει: «Ο Τρελός ήταν το πρώτο τραγούδι στην πρώτη πλευρά του μεγάλου δίσκου. Σπαρακτικό κομμάτι. Η αβασίλευτη μαγεία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού είναι πάντα η δροσερότερη πηγή εμπνεύσεως. Έτσι απ’ αυτό το λαϊκό τραγούδι ξεκίνησε και η νέα δημιουργία του Γιάννη Σπανού και του Λευτέρη Παπαδόπουλου…»
Τραγουδά ο Δώρος Δημοσθένους.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/7zqOYMmbZnc

«Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι» (στίχοι: Βύρων Λεοντάρης, πρώτη εκτέλεση: Αρλέτα, 1975), το ερμηνεύει στο Αφιέρωμα, ο Γιάννης Ζουγανέλης.

«Να μ’ αγαπάς»,  ένα τραγούδι σε στίχους Βασίλη Γιαννόπουλου που έγραψε ο Γιάννης Σπανός, για να τραγουδήσει το 2004, η  Ελεάνα Παπαϊωάννου.

«Πες πως μ’ αντάμωσες», που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ερμήνευσε για πρώτη φορά, το 1969, ο Σταμάτης Κόκοτας.
Τραγουδά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

«Οδός Αριστοτέλους», ένα εκπληκτικό κομμάτι που έγραψε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, απογείωσε με τη σύνθεσή του ο Γιάννης Σπανός και εκτόξευσε με τη φωνή και την ερμηνεία της, το 1974, η Χάρις Αλεξίου. Ο μεγάλος στιχουργός έχει πει: «Το ’γραψα για τη γειτονιά μου. Στην “Οδό Αριστοτέλους” ήταν το σχολείο μου, το “γήπεδo” της παρέας, η “λεωφόρος” για το τρεχαλητό και τα παιδικά παιχνίδια. Η Αργυρώ, ήταν υπαρκτό πρόσωπο, είναι ο κεντρικός ήρωας… ο αρχηγός της αλητοπαρέας. Ένα αγοροκόριτσο, μαυριδερό και άσχημο, που έκανε χειρότερες ζαβολιές από τ’ αγόρια, ήταν πάντα ξυπόλυτη και έβριζε σαν χαμάλης…».
Τραγουδά η Ελεάνα Παπαϊωάννου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/XvXO9wjI218

«Αν είσαι… (Πώς θες να το ξέρω)» σε στίχους του Νίκου Καρύδη και πρώτη εκτέλεση από τον Κώστα Καράλη, το 1975, «Της Χαλιμάς τα παραμύθια», που έγραψε ο Δημήτρης Ιατρόπουλος και πρωτοερμήνευσε, επίσης ο Κώστας Καράλης, το 1977.

«Άνθρωποι μονάχοι», ένα εξαιρετικό τραγούδι που έγραψε ο Γιάννης Καλαμίτσης, επένδυσε μουσικά, αριστουργηματικά, ο Γιάννης Σπανός και πρωτοερμήνευσε συγκινησιακά μοναδικά, το 1977, η Βίκυ Μοσχολιού. «Αυτό ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Σπανού» ανέφερε ο Χρήστος Νικολόπουλος που συνεργάστηκε στενά μαζί του και περιγράφει την ιστορία της ηχογράφησης του κομματιού.

«Μια φορά μονάχα φτάνει», σε στίχους Κώστα Κινδύνη, πρωτοερμήνευσε το 1964,  η Έφη Καρά. Περίπου τρία χρόνια αργότερα έρχεται η μοναδική εκτέλεση του Γιάννη Πουλόπουλου, πάντα στη Lyra. Ένα μεγάλο κομμάτι… μία υπέροχη φωνή… μια αξεπέραστη ερμηνεία, που μιλάει… στην ψυχή!
Τραγουδά ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/hysNcU3T05A

«Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο», που έγραψε τους στίχους η Τασούλα Θωμαΐδου και με την ερμηνεία της Κατερίνας Κούκα, το 1992, έγινε μεγάλη επιτυχία, «Ιδανικός και ανάξιος εραστής» (στίχοι: Νίκος Καββαδίας, πρώτη εκτέλεση: Κώστας Καράλης, 1975).

«Ο Σπανός ήταν θαυμαστής της εποχής εκείνης… Είχε υψηλή στάθμη δημιουργικότητας… Πρέπει  να του αναγνωρίσουμε το πρωτοπόρο πνεύμα,  κατ’ αρχήν για το συναίσθημα των  τραγουδιών του..», είπε ο Πάνος  Δημητρόπουλος.

Όμορφη στιγμή, αυτή που ο Χρήστος Νικολόπουλος πιάνει το μπουζούκι του και ερμηνεύει την «Αγάπη Δίκοπη». Ένα τραγούδι του Σπανού, όπου τους στίχους έγραψε ο Αντώνης Παπαϊωάννου και ερμήνευσε το 1984, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Το κομμάτι βρίσκεται στον δίσκο «Έξοδος Κινδύνου» με συνθέσεις του Σπανού που αποδίδουν η μεγάλη ερμηνεύτρια και ο Διονύσης Θεοδόσης. Ο δίσκος αυτός αποτελεί διαβατήριο για την ήδη «ψημένη» τραγουδίστρια Πρωτοψάλτη, ώστε την επόμενη χρονιά, να συναντηθεί, με τους Κραουνάκη και Νικολακοπούλου στο «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ». Το τραγούδι επανεκτέλεσε αργότερα ο Δημήτρης Μητροπάνος στον δίσκο «Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό» (1993).
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/HC7Q-vUKKk8

«Ο μπαγλαμάς», «Είπα να φύγω», σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τελευταίο, ερμήνευσε για πρώτη φορά, το 1974, ο Γιάννης Πάριος, «Στην αλάνα», που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας το 1978, «Μια Κυριακή» που αποδόθηκε ερμηνευτικά το 1969 από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τέλος το «Θα με θυμηθείς», σε στίχους του Πυθαγόρα και πρώτη εκτέλεση, το 1979, από τον Γιάννη Πάριο.

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, σας περιμένουμε από τις 22:00 ώς τις 24:00, στην ΕΡΤ2, στην «Αυλή» μας,  με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να σιγοτραγουδήσουμε διαχρονικές αγαπημένες επιτυχίες του Γιάννη Σπανού.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Δημήτρης Αντωνιάδης (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

Δείτε το trailer της εκπομπής