ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη» – Δείτε τέσσερα υπέροχα...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 14.05.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στις 22:00

Με ένα  «Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη» συνεχίζει τις μουσικές της διαδρομές «Η Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, στις 22:00, από την ΕΡΤ2.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία ενός αληθινά μεγάλου ρεμπέτη και σπουδαίου λαϊκού τραγουδοποιού, που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Γιώργος Μητσάκης υπήρξε από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές δημιουργικές μορφές, που έγραφε ο ίδιος και τους στίχους των τραγουδιών του. Εκπληκτικός μελωδός, ταλαντούχος ποιητής, δεξιοτέχνης μπουζουξής, ωραίος, σωστός ερμηνευτής.

Μεγάλη η γκάμα των τραγουδιών του, άλλοτε πιο βαριά, άλλοτε πιο ελαφριά. Παντός καιρού και ύφους. Άλλοτε πληθωρικός, άλλοτε μετρημένος, πολλές φορές πιο «ελαφρύς και διασκεδαστικός» που δεν ταίριαζε με τη ρεμπέτικη στιβαρή εκδοχή του. Πάντα όμως αυτάρκης, αυτόνομος, με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος και αναγνωρίσιμο μαστόρικο παίξιμο.

Ο Γιώργος Μητσάκης, γεννημένος στη Κωνσταντινούπολη, φέρει μεγάλη παράδοση από τη γενέτειρά του και εισάγει στη μουσική του στοιχεία από τη δυτική κουλτούρα.
Τα τραγούδια του ρέουν από γενιά σε γενιά, συντροφεύοντας τους ανθρώπους στον καημό, στο απωθημένο, στη χαρά, στο γλέντι, στο μεράκι, στον έρωτα, σε όλες τις εκδηλώσεις της ζόρικης αλλά και όμορφης ζωής…

Μεγάλες στιγμές επιτυχίας, ο αυθεντικός, εμπνευσμένος δημιουργός, σημειώνει και με την παρουσία του στο λαϊκό πάλκο, δεσπόζοντας επί 50 χρόνια στη διασκέδαση της νυχτερινής Αθήνας στα πιο γνωστά κέντρα της εποχής στο «Πίγκαλς», στο «Ροσινιόλ», στου «Τζίμη του Χοντρού», στην «Κομπαρσίτα».

Τις διαχρονικές ανεπανάληπτες επιτυχίες του Γιώργου Μητσάκη ερμηνεύουν ιδανικά, στην «Αυλή» μας, η σπουδαία, με τη μοναδική χροιά στη φωνή της, Φωτεινή Βελεσιώτου, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Φασουλάκη, ο Δημήτρης Κανέλλος, ένας ερμηνευτής με αξιοπρόσεκτη διαδρομή στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ο Ισραηλινός, με ρίζες από τη Θεσσαλονίκη, Asi Yehiel. Ένας καλλιτέχνης που διαγράφει τη δική του επιτυχημένη πορεία στο λαϊκό τραγούδι, στη χώρα του και είναι δημοφιλής στο Τελ Αβίβ.

Ο οικοδεσπότης μας, Χρήστος Νικολόπουλος που δούλεψε μαζί με τον Γιώργο Μητσάκη, τον μέγα «Δάσκαλο» όπως τον αποκαλούσαν, θυμάται και μας μεταφέρει όμορφες στιγμές από τις συνεργασίες τους.

Το άλμπουμ της ζωής και της διαδρομής του Γιώργου Μητσάκη ξεφυλλίζουμε… παρέα με τον επίσης Κωνσταντινουπολίτη μουσικό, παραγωγό, δημοσιογράφο, συγγραφέα, κινηματογραφιστή και γνώστη της σύγχρονης ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού, Στέλιο Ελληνιάδη, καθώς και με τον δημοσιογράφο, εκδότη και μουσικό Γιώργο Κοντογιάννη, που έχει δουλέψει… πολύ με το λαϊκό τραγούδι.

Ο συγγραφέας, στιχουργός και καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, όπως πάντα, καδράρει μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό», περιεκτικά αλλά συνάμα με πληρότητα και διεισδυτική ματιά, τον πρωταγωνιστή μας και το έργο του.
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’50 που γίνεται ντόρος σε κάθε άκρη, με το όνομα του Μητσάκη μέχρι τη «φυγή» του, το 1993, περιγράφει στιγμές-σταθμούς της πορείας αυτού του μοναδικού συνθέτη και στιχουργού, με την υψηλότατη στάθμη δημιουργικότητας.

Η συζήτηση πλαισιώνεται με αρχειακό υλικό της ΕΡΤ από συνεντεύξεις και τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη.

Τραγούδια απ’ αυτήν τη μουσική κληρονομιά, που παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά, ακούγονται στο Αφιέρωμα, όπως:

«Στον Πειραιά συννέφιασε». Ένα κομμάτι σε στίχους και μουσική του «μεγάλου Δασκάλου» Γιώργου Μητσάκη. Το απέδωσαν για πρώτη φορά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Νίκος Γιουλάκης, το 1960.
Είναι οι γνωστές συννεφιές – βροχές του Μητσάκη, ένα από τα πολλά περιγραφικά του κομμάτια, γεμάτο συμβολισμούς και εικόνες που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος λαϊκός δημιουργός και όπως πάντα, οδηγούσαν σε πλατιές επιτυχίες.
Ερμηνεύει η Φωτεινή Βελεσιώτου.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμοhttps://www.youtube.com/watch?v=-81CtfITL4c&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=4

«Νίτσα Ελενίτσα», σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μητσάκη, που το πρωτοερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα, το 1957. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ο Γιώργος Μητσάκης θα βρει στο πρόσωπο του ανερχόμενου Στέλιου Καζαντζίδη, τον ιδανικό εκφραστή μιας ομάδας κοινωνικών τραγουδιών που έθιγαν τα «κακώς κείμενα» και τη δεινή θέση στην οποία είχε περιέλθει το μεγαλύτερο τμήμα των λαϊκών στρωμάτων. Ο Μητσάκης παράλληλα, θα σηματοδοτήσει δισκογραφικά και το «πάντρεμα» του Καζαντζίδη με τη Μαρινέλλα, με εναρκτήριες εγγραφές τα: «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ», «Νίτσα Ελενίτσα», «Οι παντρεμένοι». Κομμάτια που γνώρισαν πανελλαδική αναγνώριση και στο διάβα των καιρών «ντύθηκαν» με τον μανδύα του μύθου.
Τραγουδούν οι: Φωτεινή Βελεσιώτου, Δημήτρης Κανέλλος Μαρία Φασουλάκη, Asi Yehiel.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=2_8gV0VwfcM&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=3

«Το κομπολογάκι». Μια τεράστια επιτυχία με έντονα το προσωπικό ύφος και παίξιμο του «μεγάλου» Γιώργου Μητσάκη. Πρωτοερμηνεύθηκε το 1946 από τον Γιώργο Μανισαλή και τον ίδιο τον δημιουργό. Το τραγούδι γράφτηκε τον χειμώνα του 1941, μέσα από μια βιωματική εμπειρία του Μητσάκη.
Η ιστορία εν συντομία, έχει ως εξής: Μόλις έχει αγοράσει ένα καινούργιο γι’ αυτόν παλτό –  μεταχειρισμένο όμως στην πραγματικότητα, από τα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι. Με τα εναπομείναντα χρήματα αγοράζει με παζάρια… από το ΜΙΝΙΟΝ -που τότε ήταν ένα απλό περίπτερο- κι ένα κομπολογάκι που του άρεσε πολύ. Προχωρώντας προς την Αγίου Κωνσταντίνου το έπαιζε, κάποια στιγμή το έβαλε στην τσέπη του και φτάνοντας στην πλατεία Μεταξουργείου κάθισε να ξαποστάσει σε ένα παγκάκι. Κάποια στιγμή βάζει το χέρι στην τσέπη να πιάσει το κομπολογάκι, αλλά αυτό είχε χαθεί… αφού η τσέπη ήταν τρύπια. Στεναχωρήθηκε, αλλά αυτό το περιστατικό ήταν αφορμή για να εμπνευστεί… αυτό το κομμάτι που πραγματικά άφησε ιστορία.
Ερμηνεύει ο Δημήτρης Κανέλλος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=1OWdLZPyl38&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=4

Ποτ πουρί 3 τραγούδια («Παλαμάκια», «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ», «Συννεφιές»). Τρεις διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαίου και πολυδιάστατου Γιώργου Μητσάκη που υπέγραψε τη μουσική και τους στίχους.
«Παλαμάκια», το πρωτοερμήνευσαν μοναδικά το 1951, η Μαρίκα Νίνου, ο ίδιος ο Μητσάκης και ο Γιάννης Τατασόπουλος. Ένα ρεμπέτικο τραγούδι της χαράς και του κεφιού με εξαιρετική μελωδία που σημείωσε τεράστια επιτυχία.
«Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ». Ένα τραγούδι με πραγματικά, πολύ αληθινό στίχο, βγαλμένο μέσα από τη ζωή. Ένα εμβληματικό νοσταλγικό κομμάτι για τους πρώτους έρωτες και τις πρώτες αγάπες. Το πρωτοερμήνευσε το 1957, το θρυλικό ντουέτο Καζαντζίδης – Μαρινέλλα και ήταν και το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν μαζί.
«Συννεφιές». Ένα κομμάτι του Γιώργου Μητσάκη που γίνεται γρήγορα μεγάλο σουξέ. Τραγούδησαν για πρώτη φορά το 1966, η Λίτσα Διαμάντη και ο Σωτήρης Χατζηαντωνίου. Μάλιστα είναι αυτό το τραγούδι που καθιερώνει, τη μόλις, τότε, 16χρονη ακορντεονίστρια και ερμηνεύτρια Λίτσα Διαμάντη (Ευαγγελία Κοσμίδου). Μέχρι τότε, η ερμηνεύτρια περιορίζονταν σε μικρές εταιρείες αλλά και δεύτερες φωνές. Λίγα χρόνια αργότερα, θα συναντήσει τον Χρήστο Νικολόπουλο και μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν το διάσημο «Νύχτα στάσου».
Παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Ερμηνεύουν οι:  Δημήτρης Κανέλλος, Μαρία Φασουλάκη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=DmOW30sDugA&list=PLgeq7ezNgWe8g596DbKAh3lIXXpNVXpTG&index=2&t=3s

«Μια γυναίκα δύο άντρες» (πρώτη ερμηνεία: Ανδρέας Σπαγγαδώρος, Γιάννης Τατασόπουλος, το 1952), «Στην καλύβα τη δική μου», που πρωτοερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα, 1965 κ.ά.

Το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, σας περιμένουμε από τις 22:00 ώς τις 24:00, στην ΕΡΤ2, στην «Αυλή» μας, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να τραγουδήσουμε κομμάτια ανεπανάληπτα του Γιώργου Μητσάκη που σφράγισαν μια νοσταλγική εποχή.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου:
Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής