ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Κώστα Κοφινιώτη» – Δείτε έξι...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Κώστα Κοφινιώτη» – Δείτε έξι υπέροχα βίντεο | Σάββατο 22.04.2023

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Κώστα Κοφινιώτη»
Δείτε έξι υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 22 Απριλίου 2023, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σημαντικό στιχουργό Κώστα Κοφινιώτη παρουσιάζει «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Με 2.300 τραγούδια ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, θεωρείται ένας από τους πλέον πολυγραφότατους Έλληνες στιχουργούς.
Με τραγούδια, όπως τα «Ήρθες αργά», «Αυτός ο άλλος», «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει», «Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», ο Κώστας Κοφινιώτης αποτελεί έναν από τους πιο πετυχημένους στιχουργούς του ελληνικού πενταγράμμου.

Στιχουργός και ποιητής, αλλά και διοργανωτής τοπικών καλλιστείων, ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή στίχων στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Όπως και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, έτσι και ο Κοφινιώτης, έγραφε στίχους με πολύ μεγάλη ευκολία, κρατώντας πάντα τη στιχουργική του δεινότητα και ποιότητα ανεπηρέαστη από την ανάγκη να γράφει πολλά τραγούδια σε ταχείς ρυθμούς.

Το έργο αυτού του ευαίσθητου καλλιτέχνη θέλουν να αναδείξουν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων».

Οι συνάδελφοί του στον χώρο του τραγουδιού τον χαρακτήριζαν ως «αστείρευτη πηγή», ενώ σχετικά με την ποιητική του δεξιότητα για τη συλλογή του «Εξόριστοι» που εξέδωσε σε ηλικία περίπου 21 ετών, αναφέρονται στην ποιητική του αγνότητα, χαρακτηρίζοντας την ποίησή του επαναστατική και διδακτική.

Η έρευνα του μελετητή της εκπομπής, Κώστα Μπαλαχούτη, οδηγεί σε τραγούδια με ευφάνταστες και απρόσμενες ρίμες, με αμεσότητα και με λόγο που μαγνητίζει και σε συγκινεί.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κώστα Κοφινιώτη θα λάβουμε από τους εξαιρετικούς καλεσμένους της εκπομπής, Σιδερή Πρίντεζη, Παντελή Ξανθίδη, Σπήλιο Ζαχαρόπουλο, ενώ τα αγαπημένα του τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Μπάμπης Τσέρτος, Ειρήνη Τουμπάκη, Χριστιάνα Γαλιάτσου και Θάνος Ολύμπιος.

«Λίγες καρδιές αγαπούνε», «Αγάπησα και μίσησα», «Σε μαγικά νησιά» και ακόμα περισσότερα τραγούδια ενός κορυφαίου και συνάμα αδικημένου στιχουργού, μπορείτε να απολαύσετε στην «Αυλή των χρωμάτων».

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Άκου βρε φίλε» (Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης. Μουσική: Τάκης Σούκας. Πρώτη ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου, 1982).
Τραγουδά ο Μπάμπης Τσέρτος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει» (Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης. Μουσική: Γιώργος Μουζάκης. Πρώτη ερμηνεία: Νίτσα Μόλλυ, 1948).
Τραγουδά η Χριστιάνα Γαλιάτσου.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Ένας διαβάτης» (Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης. Μουσική: Σταύρος Τζουανάκος. Πρώτη ερμηνεία: Σταύρος Τζουανάκος, 1949).
Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Θα μου βάλεις την κουλούρα» (Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης. Μουσική: Μανώλης Χιώτης. Πρώτη ερμηνεία: Γιώτα Λύδια, Σταύρος Πλέσσας, 1958).
Τραγουδά η Ειρήνη Τουμπάκη.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει» [Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης. Μουσική: Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς). Πρώτη ερμηνεία: Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς), 1939].
Τραγουδούν οι Μπάμπης Τσέρτος, Χριστιάνα Γαλιάτσου και Θάνος Ολύμπιος.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Tον Κώστα Κοφινιώτη οι συνάδελφοί του στον χώρο του τραγουδιού τον χαρακτήριζαν ως «αστείρευτη πηγή», ενώ σχετικά με την ποιητική του δεξιότητα για τη συλλογή του «Εξόριστοι» που εξέδωσε σε ηλικία περίπου 21 ετών, αναφέρονται στην ποιητική του αγνότητα, χαρακτηρίζοντας την ποίησή του επαναστατική και διδακτική.
Η έρευνα του μελετητή της εκπομπής, Κώστα Μπαλαχούτη, οδηγεί σε τραγούδια με ευφάνταστες και απρόσμενες ρίμες, με αμεσότητα και με λόγο που μαγνητίζει και σε συγκινεί.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής