ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 05.03.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, στις 22:00

«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει το μουσικό  της ταξίδι, με ένα «Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο».

Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, αφιερώνουν την εκπομπή στον κορυφαίο στιχουργό, που έχει βάλει ανεξίτηλη την υπογραφή του στο ελληνικό τραγούδι.

Στο αφιέρωμα, ερμηνεύνουν μοναδικά τις δημιουργίες του, εξαίρετοι καλλιτέχνες που θαυμάζουν τον χαρισματικό δημοσιογράφο, ποιητή και στιχουργό. Συγκεκριμένα τραγουδούν ο Δημήτρης Μπάσης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Νεφέλη Φασούλη και η Ιφιγένεια.

Το αφιέρωμα «ανοίγει» με τον Φοίβο Δεληβοριά, να μιμείται απολαυστικά τον αυθόρμητο και πληθωρικό, Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Στην όμορφη παρέα μας, ο στιχουργός, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Άρης Δαβαράκης και η στιχουργός Ελένη Γιαννατσούλια.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής μας, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετο, παρουσιάζει συνοπτικά και εμπεριστατωμένα την πορεία, τη θεώρηση, την προσέγγιση του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε όλες τις πτυχές της δημιουργίας του. Το συγγραφικό έργο, την ποιητική πλευρά του προικισμένου στιχουργού αλλά και τη συνεισφορά του στον χώρο του τραγουδιού με την ιδιότητα, αυτή του δημοσιογράφου.

Ο εμπνευσμένος δημιουργός σε όλη τη ζωή του, έχει γράψει νεανικά τραγούδια με φλογισμένο πάθος, σαν να γράφονται σήμερα…

Απ’ αυτά, ακούγονται στην εκπομπή: «Όλα μου τα καράβια», «Αγάπησέ με», «Πάρε το δρόμο ξαναγύρισε», «Ξένος για σένανε κι εχθρός», «Αγάπη όλο ζήλια», «Χρόνια χελιδόνια». Όλα αυτά, σε μουσική του οικοδεσπότη μας Χρήστου Νικολόπουλου, με τον οποίο συνδέονται με φιλία διαρκείας… «Είμαστε γεμάτοι αγάπη, σήμερα. Ο Λευτέρης είναι ο πρώτος που τόλμησα, πήγα και του ζήτησα να μου δώσει τραγούδια. Τον συναντούσα σε ένα καφενείο στη Χρήστου Λαδά, δίπλα στην εφημερίδα και μου έλεγε “Θα έρθεις αλλά θα φέρεις και το μπουζούκι σου, να τραγουδήσουμε.. Πράγματι εγώ το ’κανα… κι έτσι τον έπεισα».

«Το ’πες». Το τραγούδι προέρχεται από τον πολυπλατινένιο δίσκο των συντελεστών «Μη Μιλάς, Κινδυνεύει η Ελλάς». Είναι η δεύτερη φορά που ο Νικολόπουλος υπέγραφε ολοκληρωμένο δίσκο για τον Νταλάρα (τρεις συνολικά) και η πρώτη για τον Παπαδόπουλο.
Το ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=_2KvnWLisyE

«Σαββατόβραδο στην Καισαριανή», μία μπαλάντα, ένα διαμάντι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, το αγαπημένο του, που το απογείωσε με τη μουσική του ο Σταύρος Ξαρχάκος. Πρωτοερμηνεύθηκε το 1965, από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Τραγουδούν ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Νεφέλη Φασούλη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=jfuSV7zwBeg

«Το τραγούδι αυτό, είναι συγκλονιστικό, είναι σαν πίνακας του Πικάσο. Έχω μελετήσει του στίχους του Λευτέρη. Έχει δυνατές συγκλονιστικές εικόνες, περιγράφει τοπία, ανθρώπους. Τα τραγούδια του έχουν τοπογραφικά και φιλοσοφικά στοιχεία, είναι οικουμενικός, πολυεπίπεδος και πολυδιάστατος, ο Παπαδόπουλος. Θα μείνει στην ιστορία..!», λέει η Ελένη Γιαννατσούλια.

Ο μεγάλος δημιουργός μέσα από τους στίχους του, μιλά με την «καρδιά» του, μεταφέρει μνήμες, στιγμές, βιώματα, συναισθήματα των παιδικών χρόνων και της ζωής του.

Μιλάει για τον αγώνα της επιβίωσης, την καταπίεση, την αδικία, «βγάζει» την αγανάκτηση. Στο «κάδρο» του, η γυναίκα, η μάνα, το παιδί, ο φίλος, οι συμμαθητές του, η γειτόνισσα, τα φτωχοκόριτσα… όλα δοσμένα με μαεστρία.

Ιστορικές στιγμές, προσωπικές διαδρομές, συναισθηματικές διακυμάνσεις, τον οδηγούν στον δρόμο της στιχουργίας.

«Ο Παπαδόπουλος έχει ζήσει τα πάντα, Κατοχή, Αντίσταση, Χούντα… και όλα αυτά τα μεταφέρει μέσω των τραγουδιών του», λέει η Γιαννατσούλια.

«Ο Λευτέρης είναι ανοικτός σε όλα τα είδη τραγουδιού και δοτικός σε όλους τους ερμηνευτές», λέει ο Άρης Δαβαράκης.

«Γέλαγε η Μαρία» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, αποδόθηκε το1969 από τον Γιάννη Πουλόπουλο.
Τραγουδούν ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Νεφέλη Φασούλη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=AxVlKTHzvPk

Σε όλη την εκπομπή οι καλεσμένοι μεταφέρουν την εμπειρία τους και ανέκδοτες ιστορίες από την παρέα και τις συνεργασίες τους με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στον «Σύλλογο των Λευτεριστών». «Υπήρχε μια ιεροτελεστία. Όπου πηγαίναμε, έπρεπε να του φιλάμε το χέρι… Όλα είχαν φοβερή πλάκα, ήταν οι ωραιότερες μέρες της ζωής μας!».

Ο Φοίβος αναφέρθηκε στην αδερφική αγάπη που είχε με τον Μάνο Λοΐζο. Το «σμίξιμό» τους; Μόνο επιτυχίες είχε.

«Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ», από τον δίσκο των δύο δημιουργών «Θαλασσογραφίες». Αποδόθηκε το 1970, από τον Γιάννη Καλατζή.
Τραγουδούν οι Δημήτρης Μπάσης, Φοίβος Δεληβοριάς, Νεφέλη Φασούλη και Ιφιγένεια.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=_3tuW4LdLOc

«Παποράκι», ένα παραδοσιακό κομμάτι που σε πρώτη εκτέλεση αποδόθηκε, το 1972, από τον Γιάννη Καλατζή και τη Χαρούλα Αλεξίου.
«Δεν θα ξαναγαπήσω», «Ήλιε μου σε παρακαλώ», «Παραμυθάκι μου».

Αγέραστα, χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Αγαπώ τα παλικάρια», «Τι σου ‘κανα και πίνεις», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» σε μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Μεγάλη επιτυχία έχουν και οι συνεργασίες του, με τον Γιώργο Ζαμπέτα, όπως «Τι γλυκό να σ’ αγαπούν» και τον Απόστολο Καλδάρα, «Αχ ο μπαγλαμάς».

Το Σάββατο 5 Μαρτίου 2022, στις 22:00, στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, σας προσκαλούμε να ταξιδέψουμε, να θυμηθούμε και να νοσταλγήσουμε… με τις αξέχαστες επιτυχίες του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Γιώργος Καραγιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Σπύρος Γλένης (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου