ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Πάνο Γαβαλά» – Δείτε τέσσερα υπέροχα...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Πάνο Γαβαλά» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 04.06.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Πάνο Γαβαλά»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στις 22:00

Σε έναν από τους σπουδαιότερους λαϊκούς ερμηνευτές και συνθέτες όλων των εποχών, τον Πάνο Γαβαλά, είναι αφιερωμένη η «Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, συνεχίζουν το μουσικό τους ταξίδι με την αναδρομή στην πορεία ενός δημιουργού που αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο στο μουσικό πεντάγραμμο και πρωταγωνίστησε για τρεις δεκαετίες στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης  και της δισκογραφίας.

Ο Πάνος Γαβαλάς ήταν αυθεντικός, αληθινός, τεχνίτης μεγάλος στη μουσική. Η φωνή του δωρική, μελωδική με ιδιαίτερη και χαρακτηριστική χροιά. Με την ευγένεια, το ήθος, την «αισθητική» και το ντελικάτο σοφιστικέ παρουσιαστικό του, κατάφερε να μπει στα καλύτερα σαλόνια και στα νυχτερινά κέντρα όπου εμφανιζόταν συναντούσες κόσμο απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ηχογράφησε εκατοντάδες κομμάτια με μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και σημείωσε χιλιάδες πωλήσεις δίσκων. Μπορούσε να τραγουδήσει όλα τα είδη μουσικής με το ίδιο μεράκι, την ίδια μαστοριά και «ψυχή». Τραγούδησε και ύμνησε πολύ τον έρωτα και έκανε μεγάλα σουξέ.

Με την ξεχωριστή Ρία Κούρτη βρεθήκανε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, «δέσανε» ιδανικά για 30 χρόνια μέχρι την πρόωρη φυγή του και αποτέλεσαν το πιο ταιριαστό, πετυχημένο, εμβληματικό και μακροβιότερο μουσικό δίδυμο στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Τους θυμόμαστε πλάι πλάι σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού ασπρόμαυρου κινηματογράφου, να ερμηνεύουν κομμάτια που έγραψαν ιστορία και έγιναν σήμα κατατεθέν.

Σ’ αυτό το μουσικό σεργιάνι, εκλεκτοί καλεσμένοι ερμηνεύουν εξαιρετικά τα τραγούδια του σπουδαίου Γαβαλά. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γερολυμάτος, στον οποίο πίστεψε ο δημιουργός, τον πήρε κοντά του κι έγινε μόνιμος συνεργάτης του, και ο Δημήτρης Κοντολάζος.

Βεβαίως, από το Αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει η αγαπημένη, μοναδική Ρία Κούρτη που με την αειθαλή εφηβική ψυχή της, εξακολουθεί να μαγεύει με τη φωνή της όπως τότε… Έρχεται παρέα με τον Νίκο Θεοδώρου που κάνει τα σεγόντα της.

Στην παρέα και δύο αξιοπρόσεκτες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, η Ρία Ελληνίδου με την ωραία φωνή και τη σκηνική της παρουσία και η Μαρία Κουρέτα με την εκφραστική της ερμηνεία.

Ακόμη, στην παρέα μας ο γιος του μεγάλου μουσικού, Γιάννης Γαβαλάς, πολύτιμος καθοδηγητής στο ξεφύλλισμα της ζωής και της πορείας του μεγάλου μουσικού.

Μαζί μας και ο εκδότης του μουσικού περιοδικού «Μετρονόμος», Θανάσης Συλιβός, καθώς και η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Νίνα Κασιμάτη, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της εκπομπής «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο» με τον Γιάννη Σκάλκο.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό», καδράρει στοχευμένα και εμπεριστατωμένα την ιδιαίτερη καλλιτεχνική μορφή του εμπνευσμένου και χαρισματικού Πάνου Γαβαλά.

Στο Αφιέρωμα ακούγονται τραγούδια όπως:

«Κάθε λιμάνι και καημός» (Στίχοι: Πυθαγόρας. Μουσική: Γιώργος Κατσαρός. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, 1963).
Το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου, «Επτά μέρες ψέματα», με πρωταγωνιστές τους Νίκο Σταυρίδη, Γιάννη Γκιωνάκη, Νίκο Ρίζο.
Επίσης, ακούγεται και στην ταινία του ίδιου σκηνοθέτη, «Το κάθαρμα», το σενάριο της οποίας είναι του Νίκου Φώσκολου και πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Φούντας, Μάρω Κοντού, Στέφανος Στρατηγός.
Τραγουδά η Ρία Κούρτη.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/8vJ6dU38V8Y

«Οι Γλάροι» (Στίχοι:  Χαράλαμπος Βασιλειάδης [Τσάντας]. Μουσική: Νίκος Μεϊμάρης.
Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Βούλα Γκίκα, 1959).
Η εισαγωγή των «Γλάρων» αποτέλεσε το χαρακτηριστικό ηχητικό σήμα των διαφημιστικών εκπομπών της OdeonParlophone και μετέπειτα Minos που ακουγόντουσαν στο ραδιόφωνο για δεκαετίες.
Tραγουδά ο Δημήτρης Κοντολάζος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/olRA3SJkIbE

«Σήκω πάνω, κάτσε κάτω» (Στίχοι: Βαγγέλης Ατραΐδης, Γιάννης Βασιλόπουλος. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, 1977).
Γκράντε σουξέ από τον δίσκο του ερμηνευτή με τους δημιουργούς «Λαϊκές συγκινήσεις» στην Pan Vox (Music Box).
Τραγουδά ο Γιώργος Γερολυμάτος.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/43xxBR_8lhk

«Φεύγω γεια σου, γεια σου» (Στίχοι: Φώτης Ζησούλης. Μουσική: Πάνος Γαβαλάς. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Βούλα Γκίκα, 1959).
Πριν ο Γαβαλάς σμίγει με ανεπανάληπτο τρόπο με τη Ρία Κούρτη, σεγόντα του έκανε κυρίως η Γκίκα. Το ντουέτο Γαβαλάς – Ρία Κούρτη είναι το μακροβιότερο στη ιστορία του λαϊκού τραγουδιού  και σύμφωνα με ορισμένους «γνώστες» το πιο ταιριαστό, δηλαδή οι φωνές τους αλληλοσυμπληρώνονται με τέλειο-ιδανικό τρόπο. Η Κούρτη συνόδευσε τον Γαβαλά μέχρι και το φινάλε του.
Τραγουδούν οι Γιώργος Γερολυμάτος, Δημήτρης Κοντολάζος, Ρία Κούρτη, Νίκος Θεοδώρου, Ρία Ελληνίδου, η Μαρία Κουρέτα.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/Vqjl5IGpBtc

«Γλυκέ μου τύραννε» (Στίχοι:  Γιάννης Γαβαλάς. Μουσική: Γιώργος Κυριαζής. Πρωτοηχογραφήθηκε από τους Πάνο Γαβαλά και Ρία Κούρτη, το 1967), «Λαϊκό τσα τσα» (Στίχοι – μουσική: Απόστολος Καλδάρας. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, 1963).

«Θα φύγω και θα με ζητάς» (Στίχοι: Βαγγέλης Σκουρτανιώτης, Βαγγέλης Κόλλιας. Μουσική: Γιώργος Κόρος. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Σοφία Κολλητήρη,1962), «Δεν με πονάς, δεν μ’ αγαπάς»  (Στίχοι: Πάνος  Γαβαλάς. Μουσική: Τάσος  Κουλούρης. Πρώτη ερμηνεία: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, 1963).

«Στο σταυροδρόμι»  (Στίχοι: Βαγγέλης Ατραΐδης, Γιάννης Βασιλόπουλος. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη ερμηνεία:  Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, 1977), «Φύγε κι άσε με» (Στίχοι: Κώστας Βίρβος. Μουσική: Πάνος Γαβαλάς, Τάσος Κουλούρης. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Ζωή Παναγιώτου, 1961).

«Άμα θες να κλάψεις κλάψε» (Στίχοι: Γιώργος Σαμολαδάς. Μουσική: Απόστολος Καλδάρας. Πρώτη ηχογράφηση: Πάνος Γαβαλάς, Ρία Κούρτη, 1962) κ.ά.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, σας περιμένουμε από τις 22:00 ώς τις 24:00, στην ΕΡΤ2, στην «Αυλή» μας,  με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να ακούσουμε αυθεντικά λαϊκά τραγούδια που ξυπνούν δυνατές μνήμες…

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά), Άρης Ζέρβας (τσέλο).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος, Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου:
Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής