ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή» – Δείτε τέσσερα υπέροχα...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 12.03.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, στις 22:00

«Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή, με ένα «Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή».  

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι… στο παρελθόν με τα υπέροχα τραγούδια που άφησε ως πολύτιμη μουσική κληρονομιά, ο χαρισματικός συνθέτης.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν βαθιά ανθρώπινος, στον τρόπο που προσέγγιζε την τέχνη του αλλά και τους ανθρώπους. Ξεχώρισε για το άμεσο, έντονο προσωπικό ύφος, τις ευαίσθητες καθαρές μελωδίες του. Σε κάθε στίχο και νότα του Σταύρου Κουγιουμτζή, ήταν αποτυπωμένα με αθωότητα, τα μεράκια, τα παράπονα, οι πικρίες αλλά και τα όνειρα, τα «θέλω» και οι νοσταλγίες των ανθρώπων.

Αγαπήθηκε, συγκίνησε και εξακολουθεί έως σήμερα να συγκινεί τις παλαιότερες αλλά και τις νέες γενιές.

«Τον αγαπώ πολύ τον Σταύρο, υπήρξε πολύ καλός μου φίλος, ήρθε σαν εξωτικό πουλί στον χώρο της Μουσικής. Άρχισε να βγάζει κομμάτια που “βομβάρδισαν” το ελληνικό τραγούδι… Του έγραψα το “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, είμαι περήφανος για τη συνεργασία μαζί του. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που “αγγίξαμε” ο ένας τον άλλο. Με συμβούλευε, επηρεάστηκα  στον τρόπο που γράφω μουσική για τα τραγούδια», λέει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Χιλιοτραγουδισμένα, λατρεμένα κομμάτια ερμηνεύουν στο αφιέρωμα, οι εξαίρετοι καλλιτέχνες Μπάμπης Τσέρτος, Λιζέτα Καλημέρη, Ζαχαρίας Καρούνης και Βασίλης Προδρόμου.

Στην εκπομπή και η κόρη του σπουδαίου μουσικού και συνθέτη, Μαρία Κουγιουμτζή, η οποία ξετυλίγει τη φυσιογνωμία του πατέρα της και  ερμηνεύει κομμάτια του.

«Όταν ήμασταν μικρές, με την αδερφή μου, τον βλέπαμε, κάθε μέρα, όλη μέρα να γράφει… Κατάλαβα τι έκανε, τι έγινε… στην πρώτη συναυλία με τον Νταλάρα, στον Λυκαβηττό, το 1983 που όλα αυτά που άκουγα στο σπίτι, τα άκουσα εκεί».

Στην παρέα μας και ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, ο Γιώργος Καζαντζής, που έχει γράψει και τη μεγάλη επιτυχία «Μέλισσες», της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, επίσης γενέτειρα του Σταύρου Κουγιουμτζή και μας μιλά για τη φιλία και τις συνεργασίες που είχε μαζί του.
«Ο Σταύρος μέσα από την απλότητα των τραγουδιών, έδωσε ένα βάθος στο ελληνικό τραγούδι που είναι ανεπανάληπτο».

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει ο Γιώργος Νταλάρας,  ο αγαπημένος και πιο στενός συνεργάτης, επί δεκαετίες, του Σταύρου Κουγιουμτζή. Ο δημοφιλής ερμηνευτής, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, μιλά με μεγάλη αγάπη για τον συνοδοιπόρο του. Ήταν, όπως λέει, η γνωριμία και η συνεργασία που τον καθόρισε. Με τον μεγάλο  συνθέτη γνωρίστηκαν στα 18 του, όταν ξεκινούσε στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. «Ήταν ένας δικός του άνθρωπος», όπως λέει. Προχωρούν μαζί, αλληλοκαθιερώνονται και «γράφουν» ανεπανάληπτες επιτυχίες.
«Ο Νταλάρας είvαι o ιδαvικός ερμηvευτής τωv τραγoυδιώv μoυ», δήλωνε σε συνεντεύξεις του.
Τα γεννήματα της συνεργασίας τους, μοναδικά…, οδηγούν σε μια σειρά δίσκων-σταθμών και αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό δίδυμο δημιουργού-ερμηνευτή των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής μας, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετό του, «φωτίζει» με εύστοχο τρόπο την προσωπικότητα και την πορεία  του αλησμόνητου, γνήσιου, σεμνού δημιουργού, με το μοναδικό σε αξία και ομορφιά, έργο.

Στις δύο ώρες που διαρκεί η εκπομπή, ακούγονται διαχρονικές επιτυχίες όπως: «Το πουκάμισο το θαλασσί», «Κάπου νυχτώνει», «Χρόνια σαν βροχή», «Τα μαύρα κοροϊδεύεις»,

«Χάντρα στο κομπολόι σου». Τους στίχους έγραψε ο Άκος Δασκαλόπουλος. Ένα κομμάτι με νοσταλγική μουσική που αποδόθηκε μοναδικά, το 1971, από τον Γιώργο Νταλάρα.
Τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης,
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/Bx54nRoQ-to

«Τα μαύρα κοροϊδεύεις», «Σαν σβησμένο καρβουνάκι», «Του κάτω κόσμου τα πουλιά»

«Το σακάκι μου κι αν στάζει». Στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος, σε πρώτη εκτέλεση το 1970, από τον Γιώργο Νταλάρα. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στον μεγάλο δίσκο «Να ’τανε το ’21» (με δημιουργίες Κουγιουμτζή & ερμηνείες Νταλάρα), παράλληλα με την κυκλοφορία του, σε δίσκο 45 στροφών.
Ερμηνεύει ο Μπάμπης Τσέρτος
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/BbnSUUB49Bg

Καθηλωτική, συγκινητική στιγμή στο αφιέρωμα, όταν η Λιζέτα Καλημέρη με τη συνοδεία του Γιώργου Καζαντζή, στο πιάνο και του Χρήστου Νικολόπουλου, στο μπουζούκι, ερμηνεύει το «Θα ’ταν 12 του Μάρτη». Ένα μουσικό «διαμάντι» του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Από τις κορυφαίες ερμηνευτικές στιγμές για τη Χ. Αλεξίου, το 1976.
Στις 12 Μαρτίου του 1938 γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου.
«Στις 12 Μαρτίου του 2005, πριν από 17 χρόνια, έφυγε… ο μπαμπάς. Έμελλε να είναι διπλή συγκυρία… Με τον Μάνο Ελευθερίου ήταν πολύ φίλοι».
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/lQK6pTt53I0

Μάνος Ελευθερίου και Σταύρος Κουγιουμτζής συνυπογράφουν το εμβληματικό κομμάτι «Στα χρόνια της υπομονής»  που αποδόθηκε το 1975, από την Άννα Βίσση και τον Γιώργο Νταλάρα.
«Ο Κουγιουμτζής είχε και πολιτικό τραγούδι, ουσιαστικό όχι συνθηματικό», τόνισε ο Μπάμπης Τσέρτος.

«Όμως δεν ξέρω», «Ο ουρανός φεύγει βαρύς»,  «Τώρα που θα φύγεις», «Κάποιος χτύπησε την πόρτα», «Σ’ αγαπώ», «Είσαι ωραία σαν αμαρτία», «Στα ψηλά τα παραθύρια», «Το κόκκινο φουστάνι» σε στίχους Κώστα Κινδύνη, με την ξεχωριστή φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, να ξεσηκώνει, στις πίστες, από το 1986 έως και σήμερα, τα γυναικεία κορμιά.

Κλείνοντας  το αφιέρωμα, όλοι μαζί, Μπάμπης Τσέρτος, Λιζέτα Καλημέρη, Ζαχαρίας Καρούνης, Βασίλης Προδρόμου και  Μαρία Κουγιουμτζή, ερμηνεύουν το «Όλα καλά κι όλα ωραία».
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://youtu.be/90TQphQ9Iqg

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, στις 22:00 και για δύο ώρες, στην ΕΡΤ2, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, σας περιμένουμε στην «Αυλή» μας, να αναπολήσουμε… και να διασκεδάσουμε με διαχρονικά τραγούδια του αξέχαστου Σταύρου Κουγιουμτζή!

  • Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Θανάση Γιώγλου -ερευνητή ελληνικής μουσικής & συγγραφέα-  για τη συμβολή του στο αφιέρωμα, με την παροχή πληροφοριών και οπτικού υλικού.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής