ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Βασίλη Σκουλά» – Δείτε έξι...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Αφιέρωμα στον Βασίλη Σκουλά» – Δείτε έξι υπέροχα βίντεο | Σάββατο 29.04.2023

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Αφιέρωμα στον Βασίλη Σκουλά»
Δείτε έξι υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 22:00

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον σπουδαίο λυράρη και ερμηνευτή Βασίλη Σκουλά παρουσιάζει «Η αυλή των χρωμάτων» με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 10 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Αν δεχθούμε ότι ένα από τα σημάδια της σπουδαιότητας ενός καλλιτέχνη, είναι η συμπεριφορά του, τότε στην κορυφή δεσπόζει ο Βασίλης Σκουλάς!
Ο άνθρωπος που όσο σπουδαιότερος γίνεται, τόσο ταπεινότερος αποδεικνύεται καθημερινά στους  συναδέλφους, στους φίλους αλλά και στους θαυμαστές του.

Ο Βασιλής Σκουλάς του Ψηλορείτη, χάραξε από νωρίς τη δική του μουσική πορεία, έχοντας την αγάπη του για τη μουσική παράδοση και τον σεβασμό του για τους προκατόχους του, ως προϋπόθεση για να τη διαβεί. Χωρίς ποτέ να προκαλέσει με ιδιοτελείς νεωτερισμούς, αλλά προσπαθώντας να διευρύνει τους μουσικούς δρόμους της λατρεμένης του Κρήτης, κατάφερε να γεμίσει τις καρδίες των Ελλήνων με τις μελωδίες της  λύρας του.

Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης και ο πατέρας του Αλκιβιάδης  ή Γρυλιός ήταν γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων. Ο ίδιος έμαθε λύρα σε ηλικία 7 ετών.

«Τη λύρα την προσέγγισα με αγάπη και μεράκι. Όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Είναι προέκταση της ζωής μου. Δεν θα μπορούσα να πορευτώ στη ζωή μου χωρίς τη λύρα. Και μ’ αυτήν απέκτησα εκτίμηση, σεβασμό και αγάπη από τον κόσμο. Μετά τον στρατό όταν εμφανιζόμουν στα χωριά και έπαιζα ήταν πολλοί που τους εντυπωσίαζε το νεαρό της ηλικίας μου και με ρωτούσαν ποιος είμαι. Όταν μάθαιναν ότι ήμουν ο εγγονός του Μιχαλιού, γνωστού λυράρη της Κρήτης, άνοιγαν το σπίτι τους να με υποδεχθούν. Να με φιλοξενήσουν. Να με κεράσουν ένα κομμάτι ψωμί, μια ελιά και μια ρακή. Τότε κατάλαβα πόσο μεγάλος ήταν ο παππούς μου. Και ότι ποτέ δεν έπρεπε ούτε αυτόν να προδώσω, αλλά κι όλους όσοι τον είχαν ακούσει και εκτιμήσει».

Σ’ αυτόν σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη επέλεξαν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος να δημιουργήσουν ένα αφιέρωμα στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων».

Με τη βοήθεια του ιστορικού ερευνητή της εκπομπής Κώστα Μπαλαχούτη, επέλεξαν τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του Βασίλη Σκουλά αλλά και τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο ελληνικό πεντάγραμμο, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος, καθώς και τρεις νεότεροι ερμηνευτές που ο ίδιος εκτιμά βαθιά: η Άννα Ψυχογιού, η Ελένη Τορνεσάκη και ο Ηλίας Παλιουδάκης. 

Από την παρέα δεν λείπουν δύο πολυαγαπημένα πρόσωπα, με τα οποία ο Βασίλης Σκουλάς έχει ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό και προσωπικό δέσιμο: ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς και ο στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Φασουλάς, με τους οποίους έχει δημιουργήσει σπουδαία τραγούδια.

Πραγματικά συγκινητική είναι η παρουσία του συνονόματου εγγονού του, Βασίλη, ο οποίος  τον συνοδεύει με το λαούτο του, αποδεικνύοντας ότι η οικογενειακή παράδοση στο γένος Σκουλά είναι ανεπανάληπτα δεμένη με τη μουσική και ιστορική παράδοση της Κρήτης.

Στο επεισόδιο αυτό, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ2, η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Χρήστος Νικολόπουλος, κατάφεραν να δημιουργήσουν μία από τις πιο τρυφερές, ειλικρινείς και μελωδικές μουσικές συναντήσεις της ελληνικής τηλεόρασης.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς  (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Γρηγόρης Συντρίδης (τύμπανα), Πόλυς Πελέλης (μπάσο), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παίζουν, επίσης, οι: Βασίλης Σκουλάς (λύρα), Βασίλης Σκουλάς ο εγγονός (λαούτο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα).

Δείτε έξι υπέροχα video:

«Σασμός» (Στίχοι: Γιάννης Κότσιρας. Μουσική: Νίκος Τερζής. Πρώτη ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας, 2021).
Τραγουδά ο Ηλίας Παλιουδάκης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Μαύρα μου μάτια (Τούτο τον μήνα)» (Στίχοι: Παραδοσιακό. Μουσική: Κώστας Βερνιδάκης. Πρώτη ερμηνεία: Κώστας Βερνιδάκης, 1985).
Τραγουδούν ο Βασίλης Σκουλάς, η Άννα Ψυχογιού και η Ελένη Τορνεσάκη.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Τσιγγάνα» (Στίχοι: Νίκος Φατσέας. Μουσική: Άλεξ Τσαβαλάς. Πρώτη ερμηνεία: Γιάννης Μάνος, Γεωργία Κορώνη, 1960).
Τραγουδά η Άννα Ψυχογιού.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Θα σε φιλέψω στεναγμέ» (Στίχοι: Κώστας Φασουλάς. Μουσική: Κώστας Λειβαδάς. Πρώτη ερμηνεία: Βασίλης Σκουλάς, 2004).
Τραγουδά ο Βασίλης Σκουλάς και παίζει πιάνο ο Κώστας Λειβαδάς.
Δείτε το βίντεο εδώ.

«Τα αντίθετα» (Στίχοι: Γιάννης Κότσιρας. Μουσική: Νίκος Τερζής. Πρώτη ερμηνεία: Βασίλης Σκουλάς, 2021).
Τραγουδά ο Βασίλης Σκουλάς.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Βίντεο Κώστα Μπαλαχούτη
Στον Βασίλη Σκουλά, στον άνθρωπο και καλλιτέχνη, επέλεξαν η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος να δημιουργήσουν ένα αφιέρωμα στην εκπομπή «Η αυλή των χρωμάτων».
Με τη βοήθεια του ιστορικού ερευνητή της εκπομπής, Κώστα Μπαλαχούτη, επέλεξαν τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του Βασίλη Σκουλά αλλά και τραγούδια που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο ελληνικό πεντάγραμμο, τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος, αλλά και τρεις νεότεροι ερμηνευτές που ο ίδιος εκτιμά βαθιά, η Άννα Ψυχογιού, η Ελένη Τορνεσάκη και ο Ηλίας Παλιουδάκης.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου – Νίκος Τιλκερίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη Ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Ντίνος Τσιρόπουλος
Έρευνα αρχείου – οπτικού υλικού: Κώστας Λύγδας
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Βοηθός σκηνοθέτη: Σορέττα Καψωμένου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το τρέιλερ της εκπομπής
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου (Photo credits: Μάχη Παπαγεωργίου)