ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Με χρώματα παράδοσης» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο...

ΕΡΤ2: Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ «Με χρώματα παράδοσης» – Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο | Σάββατο 11.06.2022

ΕΡΤ2

Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου
«Με χρώματα παράδοσης»
Δείτε τέσσερα υπέροχα βίντεο
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, στις 22:00

Αφιερωμένη στα τραγούδια του γλεντιού που ξεκινούν από πολύ παλιά είναι αφιερωμένη η «Αυλή των Χρωμάτων», που μεταδίδεται το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, στις 10 το βράδυ, από την ΕΡΤ2. Τραγούδια, μελωδίες διαφορετικού είδους, προέλευσης, χρώματος…, διάθεσης που πηγάζουν όμως πάντα μέσα από την ψυχή… Μελωδίες που δείχνουν στο βάθος και στο πέρασμα των ετών, τον πλούσιο, πολυσυλλεκτικό μουσικό πολιτισμό μας. Έναν πολιτισμό σπάνιας ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας.

Η Αθηνά Καμπάκογλου και ο Χρήστος Νικολόπουλος, με θέρμη, έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι στους «Δρόμους» της ελληνικής μουσικής που επί 2.500 χρόνια συνεχίζει στην ίδια νοοτροπία, και αν φαινομενικά από τόπο σε τόπο παρουσιάζει παραλλαγές, η σύνδεση είναι βαθιά και η έμπνευση κοινή από τους προγόνους και την παράδοσή μας. Ξεκινάει από την αρχαία ελληνική μουσική, συνεχίζει στους ρυθμούς της βυζαντινής μουσικής, των δημοτικών μας τραγουδιών και φτάνει μέχρι το ρεμπέτικο και το λαϊκό.

Οι πρωτογενείς ήχοι εμπλουτίσθηκαν, μπερδεύτηκαν «γλυκά», σμίξανε, ταξίδεψαν και έφτασαν έως σήμερα να μας συντροφεύουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας.

Ένα αφιέρωμα, ένα μουσικό γλέντι γεμάτο τραγούδια από την Ελλάδα, ένα ταξίδι στις ρίζες μας, στην αυθεντική παραδοσιακή αλλά και στην κλασική, στη σύγχρονη μουσική μας.

Στην «Αυλή» μας έρχονται μερικοί από τους καλύτερους ερμηνευτές από διαφορετικές γωνιές της πατρίδας μας, οι οποίοι θα τραγουδήσουν ηπειρώτικα, στερεοελλαδίτικα, νησιώτικα, ποντιακά, σμυρναίικα και λαϊκά.

Τη μουσική βραδιά ανοίγει ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του ηπειρώτικου τραγουδιού, ο Αντώνης Κυρίτσης, που με την τέχνη και τη μαστοριά του έχει γράψει ιστορία.

Η ταλαντούχα Ειρήνη Χαρίδου, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό, πριν πολλά χρόνια, μέσω της συνεργασίας της με τον Χρήστο Νικολόπουλο και το soundtrack της σειράς «Ψίθυροι καρδιάς».

Η Ναξιώτισσα Μαρία Αναματερού, συνθέτις και ερμηνεύτρια της νέας γενιάς χαρισματικών καλλιτεχνών με εύρος ρεπερτορίου από την αιγαιοπελαγίτικη μουσική παράδοση έως το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Ο παραδοσιακός καλλιτέχνης Κώστας Αγέρης, με αμιγώς ποντιακή καταγωγή, «βαθιά» καθαρή ματιά και γνώση στις ρίζες και τις μνήμες του παρελθόντος.

Ο πολυτάλαντος μουσικός (μπουζούκι) και τραγουδιστής Δημήτρης Ρέππας, μέλος της ορχήστρας μας. Και φυσικά ο οικοδεσπότης μας Χρήστος Νικολόπουλος επί το μουσικόν του έργο, με τις μεγάλες δημιουργίες συνθέσεις του, τις καθαρές μοναδικές πενιές και ερμηνείες του.

Όλοι οι χαρισματικοί καλλιτέχνες και οι εξαίρετοι μουσικοί της ορχήστρας μας σε ένα «πάντρεμα» οργάνων, ήχων, μελωδιών, στίχων και αντιλήψεων.

Στην παρέα στην «Αυλή» μας, εκλεκτοί καλεσμένοι, ειδήμονες στην πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής ιστορίας μας. Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος -δικηγόρος, δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας, οθωμανολόγος, μουσικολόγος, συγγραφέας- που με τις μοναδικές γνώσεις και προσεγγίσεις του με ζωντάνια και σαφήνεια, πραγματικά σε καθηλώνει.

Ο Χρήστος Μυλωνάς -δημοσιογράφος, μουσικολαογράφος και παρουσιαστής της επιτυχημένης εκπομπής «Από τόπο σε τόπο» που μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής και ο αγαπημένος Καλαματιανός ηθοποιός Θανάσης Κουρλαμπάς, ο τηλεοπτικός Ηλίας Μαργαρίτης από τη δημοφιλή σειρά της ΕΡΤ, «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».

Όπως πάντα, ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης, μέσα από το «Μικρό Εισαγωγικό» δίνει πολύ εύστοχα και περίτεχνα το τελετουργικό των γλεντιών στο πέρας των χρόνων με ζωντανή πάντα την παράδοσή μας, ξεκινώντας από τους ήχους στην Αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας μέχρι τα σημερινά τραγούδια των μπουζουκιών.

Στο Αφιέρωμα ακούγονται διαχρονικά κομμάτια, όπως:

«Να ’χα τη χάρη σου αητέ» – Παραδοσιακό της Ρούμελης.
Παίζει κλαρίνο ο δεξιοτέχνης Γιώργος Κωτσίνης.
Τραγουδά ο Αντώνης Κυρίτσης.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=QEWXxab4sHU

«Αφούσης» – Παραδοσιακό της Κάσου
Τραγουδά η Μαρία Αναματερού.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ioVaLnSljBU

«Ψίθυροι καρδιάς» (Στίχοι: Ελένη Γιαννατσούλια. Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος. Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Μπάσης, 1997). Από το soundtrack της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς του Mega. Τραγούδι που καθιερώνει τον Δημήτρη Μπάση. Ένα από τα κορυφαία και διαχρονικά σουξέ των σύγχρονων καιρών.
Παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Τραγουδούν ο Κώστας Αγέρης και η Μαρία Αναματερού.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=BT7Mc5EN2mE

Ποτ πουρί (τρία τραγούδια) – Τραγουδά η Ειρήνη Χαρίδου:
«Να ΄χεις χάρη που σε αγαπώ» (Στίχοι – μουσική: Γιώργος Μητσάκης. Πρώτη εκτέλεση: Καίτη Γκρέυ, Γιάννης Τατασόπουλος, 1953).
«Δε με στεφανώνεσαι» (Χασαποσέρβικο). Στίχοι – μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης. Πρώτη εκτέλεση: Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Στελλάκης Περπινιάδης, 1946.
«Μεσ’ στης Πόλης τα στενά» (Καραπιπερίμ). Στίχοι: Σπύρος Περιστέρης. Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου. Πρώτη εκτέλεση: Στέλλα Χασκίλ, Θανάσης Ευγενικός, Α. Ταμπάκης, 1952.
Δείτε το βίντεο στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=4kQEn7QqFk8

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, σας περιμένουμε στην ΕΡΤ2, στην «Αυλή» μας στο καθιερωμένο μας ραντεβού στις 22:00 και για δύο ώρες, με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, να ακούσουμε τραγούδια που συνοδεύουν τη ζωή μας, απ’ αυτά που δίνουν διαχρονικά, άρωμα, νόημα και διαφορετικότητα στις στιγμές μας.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά), Θεολόγης Μιχελής (βιολί), Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο).

Μουσικοί Ποντιακής Ορχήστρας: Γιώργος Θεοδωρίδης (λύρα), Σταύρος Καλατζίδης (πλήκτρα), Παντελής Κλήμης (κιθάρα), Τάσος Ρούσσης (μπάσο), Θοδωρής Παπαγερίδης (τύμπανα), Παύλος Μουρατίδης (νταούλι).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα
Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Στήλη «Μικρό Εισαγωγικό»: Κώστας Μπαλαχούτης
Σχεδιασμός ήχου:
Νικήτας Κονταράτος
Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου
Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Τζένη Ιωαννίδου
Τραγούδι τίτλων: «Μια Γιορτή»
Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δείτε το trailer της εκπομπής