ΕΡΤ2 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 21.10.2021, στις 24:00 | «Η εποχή των...

ΕΡΤ2 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 21.10.2021, στις 24:00 | «Η εποχή των εικόνων» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου – Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς στο πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
ΕΡΤ2 – Πέμπτη 21.10.2021, στις 24:00

«Η εποχή των εικόνων»

Με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Η εκπομπή «Η εποχή των εικόνων» που επιμελείται και παρουσιάζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συμπληρώνει 18 χρόνια στην καταγραφή της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Πρόκειται για τη μοναδική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση για τη σύγχρονη Τέχνη, που έχει σχηματίσει ένα μοναδικό αρχείο για τη σύγχρονη έκφραση, σκέψη και δημιουργία τόσο Ελλήνων όσο και ξένων καλλιτεχνών, επιμελητών, διευθυντών μουσείων, θεσμών και ιδρυμάτων. Παράλληλα μέσα από συστηματική έρευνα στον χώρο των εικαστικών, η εκπομπή δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν φωνές νεότερων καλλιτεχνών.

Το 2021, έφερε νέα δεδομένα στην ανάγνωση της Ιστορίας και στη σημασία των μουσείων για την κοινωνία, ενώ τονίσθηκε και η αξία της μνήμης λόγω της  επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Παράλληλα, κάποιες εκθέσεις έκαναν την έκπληξη μέσα στο κλίμα ανασφάλειας λόγω της πανδημίας και καλλιτέχνες, νεότεροι και παλαιότεροι, συνεισέφεραν με το έργο τους, εκτεθειμένο σε ανοιχτούς και κλειστούς δημόσιους χώρους.

Ο νέος κύκλος επεισοδίων παρουσιάζει ένα μέρος από αυτά τα γεγονότα, προσπαθώντας να μοιραστεί με το κοινό εκθέσεις και έργα που ορίζουν αυτή την εποχή.

Έτσι, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουμε:

  • Ποια είναι η νέα διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Κατερίνα Γρέγου και πώς αντιλαμβάνεται την Τέχνη σήμερα
  • Την έκθεση «Πύλη» του οργανισμού ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν
  • Την έκθεση «1821 – Πριν και Μετά» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς
  • Την έκθεση «Ο κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη
  • Τις εκθέσεις των Ζήση Κοτιώνη και Βαγγέλη Γκόκα καθώς και τις εκθέσεις του καλοκαιριού των «αναζωογονημένων» Πινακοθηκών του Δήμου Αθηναίων με οδηγό μας τον Χριστόφορο Μαρίνο και συνομιλητές τούς καλλιτέχνες  Κώστα Παππά,  Ρία Δάμα και  Ηλία Παπαηλιάκη
  • Την έκθεση UBUNTU στο ΕΜΣΤ με έργα σύγχρονων Αφρικανών καλλιτεχνών και αφηγητές τους συλλέκτες Χάρυ Δαυίδ και Lana de Beer Δαυίδ
  • Τέλος, θα μπούμε στο εργαστήριο του Γιώργου Ξένου για μια συνάντηση με το μεγάλο και δυναμικό σύνολο της δουλειάς του

Από τις σημαντικότερες ίσως στιγμές στον νέο κύκλο επεισοδίων, σε επίπεδο συμβολισμού, είναι η παρουσία της Μαρίνας Αμπράμοβιτς με αφορμή το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στην Εθνική Λυρική Σκηνή ΚΠΙΣΝ. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου τη συναντά για ακόμη μία φορά σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή της ζωής της, στα 74 χρόνια της, προκαλώντας μια συζήτηση για το όνειρό της να πραγματοποιήσει και να αφιερώσει αυτή την όπερα στη Μαρία Κάλλας, στον έρωτα, στην ομορφιά, την αδυναμία, τη συντριβή, την Τέχνη και τη δύναμή της να θεραπεύει.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στις 24:00
Πρεμιέρα νέου κύκλου – Εκπομπή 1η: «Μαρίνα Αμπράμοβιτς: «Οι 7 θάνατοι
της Μαρίας Κάλλας» (Marina Abramovic: 7
Deaths of Maria Callas)

Στην πρεμιέρα του νέου κύκλου της εκπομπής «Η εποχή των εικόνων», την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στις 24:00, στην ΕΡΤ2, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα του οπερατικού project «Οι 7 θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» στην Ελληνική Λυρική Σκηνή, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021.

Η διεθνής καλλιτέχνις της περφόρμανς οραματιζόταν για 25 χρόνια την ιδέα μιας όπερας με θέμα τη Μαρία Κάλλας χωρίς να έχει καταφέρει την υλοποίησή της παρά μόνο το 2020. Μιλά στην «Εποχή των εικόνων» για όλα τα στοιχεία που την ενέπνευσαν, τη συγκίνησαν και την έφεραν στον σχεδιασμό της όπερας με κύριο το στοιχείο του Θανάτου από Έρωτα, μέσα από 7 διαφορετικές ιστορίες του παγκόσμιου οπερατικού ρεπερτορίου.

Αναφέρεται σε κάθε όπερα ξεχωριστά, ενώ απαντά στις ερωτήσεις της Κ. Ζαχαροπούλου γύρω από τη σύνδεση αυτού του έργου με τη δική της προσωπική πορεία στην τέχνη της περφόρμανς.

Η εκπομπή παρουσιάζει αποσπάσματα από τις 7 μικρού μήκους ταινίες που αποτελούν την εκδοχή της Μ. Αμπράμοβιτς για το τέλος των ηρωίδων των εμβληματικών έργων της όπερας,  ενώ η συζήτηση φωτίζει τη σκηνοθετική προσέγγισή της, καθώς υποδύεται τις ηρωίδες αλλά με μια απολύτως προσωπική εμπλοκή.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην όπερα την οποία σκηνοθέτησε ο Bob Wilson το 2011 με θέμα «Η Ζωή και ο Θάνατος της Μαρίνας Αμπράμοβιτς» με την ίδια επί σκηνής να αφηγείται τη ζωή της και τον Γουίλιαμ Νταφόε στον ρόλο του επί δώδεκα χρόνια συντρόφου της Ulay. Ο ίδιος συμπρωταγωνιστεί και στους 7 θανάτους της Μαρίας Κάλλας στα αντίστοιχα 7 βίντεο που είναι ο κεντρικός κορμός της όπερας.

Η εκπομπή δίνει τη δυνατότητα μιας αναλυτικής ματιάς επάνω στο έργο μέσα από τον λόγο της ίδιας της δημιουργού, ενώ πολλές κριτικές φωνές και όχι μόνο στην Ελλάδα, στάθηκαν απέναντί του σε αντίθεση με άλλες που το εκθείασαν.

Παρουσίαση-σενάριο-έρευνα: Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής

Μοντάζ-μιξάζ: Δημήτρης Διακουμόπουλος

Οπερατέρ: Γρηγόρης Βούκαλης

Ηχολήπτης: Άρης Παυλίδης

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός

Mακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Αποστόλου

Βοηθός παραγωγής: Aλεξάνδρα Κουρή

Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου

Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235 / Σάκης Μπουζιάνης

Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy / Πανίνος Δαμιανός

Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου