Η Χορωδία της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα – «Μικρά ρομαντικά» | Παρασκευή...

Η Χορωδία της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα – «Μικρά ρομαντικά» | Παρασκευή 04.02.2022

Η Χορωδία της ΕΡΤ στο Τρίτο Πρόγραμμα

«Μικρά ρομαντικά»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, στις 11:00

Μια ξεχωριστή συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ θα απολαύσουν, σε απευθείας μετάδοση από το Studio Ε της ΕΡΑ, οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο της εκπομπής «Όλα τα πρωινά του Τρίτου – Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» με παραγωγό τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Βασιλείου, ερμηνεύει έξοχες μικρές μουσικές ρομαντικής εποχής ή… και ρομαντικής διάθεσης. Ο ρομαντισμός και ο νεορομαντισμός σε μινιατούρες Γερμανών, Γάλλων και Αμερικανών συνθετών, μέσα από έργα των Γ. Ράινμπεργκερ, Ε. Ρέσνιτσεκ, Γκ. Φορέ, Ε. Μπερλιόζ, Α. Κόπλαντ και Σ. Μπάρμπερ.

Νίκος Βασιλείου
Το πρόγραμμα της συναυλίας

– Γιόζεφ Ράινμπεργκερ (1839-1901): Die Wasserfee, έργο 21
Αυτόνομο χορωδιακό έργο για πιάνο και χορωδία βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Γερμανού Χέρμαν φον Λινγκ (1820-1905), ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και γιατρού.
Ο Ράινμπεργκερ ήταν συνθέτης χορωδιακής μουσικής και οργανίστας από το Λιχτενστάιν, πολιτογραφημένος ωστόσο Γερμανός. Ήταν δάσκαλος μεταξύ άλλων του συνθέτη  Ε. Χούμπερντινγκ και του μαέστρου Β. Φουρτβένγκλερ.
Τα έργα του είναι κυρίως άγνωστα σήμερα, παρότι στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν αρκετά γνωστός στην κεντρική Ευρώπη.

Εμίλ φον Ρέσνιτσεκ (1860-1945): Από τα Γερμανικά λαϊκά τραγούδια για μεικτή χορωδία και πιάνο.
1) Tanz, Mägdlein, tanz
2) Wiegenlied
3) Martinsgans
Τα κείμενα των τραγουδιών είναι μέρος μιας παλαιότερης ποιητικής συλλογής που ανακάλυψε ο Ρέσνιτσεκ, από την οποία πήρε λίγο αργότερα και ο Καρλ Ορφ τα ποιήματα για τα «Κάρμινα Μπουράνα».
Ο Ρέσνιτσεκ ήταν ένας εξαιρετικά επιτυχημένος  συνθέτης και μαέστρος που κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έπαθε εγκεφαλικό από τη θλίψη του, καθώς ο γιος του είχε προσχωρήσει ανοιχτά στο Ναζιστικό κόμμα.

Γκαμπριέλ Φορέ (1845-1924): «Madrigal» Op.35
Έργο για τετράφωνη χορωδία και συνοδεία πιάνου του Γάλλου συνθέτη, οργανίστα, πιανίστα και δάσκαλου Γκαμπριέλ Φορέ, που συνέθεσε το 1883, πάνω σε ποίηση του Armand Silvestre.   
Είναι αφιερωμένο δε, στον, επίσης Γάλλο συνθέτη και μαθητή του Φορέ, Αντρέ Μεσαζέ, ως δώρο για τον γάμο του. Το  μουσικό θέμα του έργου βασίζεται σε μια φούγκα από το «Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο» του Γ.Σ.Μπάχ.

Εκτόρ Μπερλιόζ (1803-1869): Le Ballet des Ombres H. 37 (Op. 2) για τετράφωνη χορωδία και πιάνo.
Το «Le Ballet Des Ombres» γράφτηκε τo 1829 και θεωρείται ένα από τα πρώιμα έργα του Μπερλιόζ. Έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή του, αποσύρθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος συγκέντρωσε και κατέστρεψε όλα τα αντίγραφα που μπορούσε να βρει. Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα είχε διασωθεί μόνο ένα αντίγραφο του έργου, σε μια ιδιωτική συλλογή, το οποίο κι αυτό σήμερα έχει χαθεί.
Αν και δεν είναι γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις του έργου κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπερλιόζ χρησιμοποίησε τμήματα από το συγκεκριμένο κομμάτι στην πρώτη έκδοση του Benvenuto Cellini (1838) και στο Roméo et Juliette, op. 17 (1839).

– Άαρον Κόπλαντ (1900-1990): Old American Songs
1) The Boatman’s Dance
2) Long Time Ago
3) The Little Horses
Ο συνθέτης Benjamin Britten ζήτησε από τον Αμερικανό συνθέτη Άαρον Κόπλαντ να διασκευάσει ένα σύνολο αμερικανικών παραδοσιακών μελωδιών για το Φεστιβάλ Μουσικής και Τέχνης  στο Aldeburgh της Αγγλίας. Ο Κόπλαντ έγραψε πέντε τραγούδια για την περίσταση. Δύο απ’ αυτά θα παρουσιαστούν στη συναυλία σε μεταγραφή του συνθέτη για μεικτή χορωδία και πιάνο. Πρόκειται για το «The Boatman’s Dance», με σολίστ τον βαρύτονο Κωστή Μαυρογένη, και τη λυρική νοσταλγική μπαλάντα «Long Time Ago». Προέρχονται από το πρώτο σετ «Old American Songs»  που γράφτηκε το 1950 και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους από τον διάσημο τενόρο Peter Pears, με τον Britten στο πιάνο. Τα τραγούδια γνώρισαν τέτοια επιτυχία που ο Κόπλαντ συνέθεσε ένα δεύτερο σετ το 1952 στο οποίο ανήκει και το νανούρισμα «The Little Horses».

Σάμουελ Μπάρμπερ (1910-1981): Sure on this shining night, Op.13 no.3
Πρόκειται για  ένα art song του διάσημου Αμερικανού συνθέτη, πιανίστα, μαέστρου, βαρύτονου και μουσικού εκπαιδευτή, Σάμουελ Μπάρμπερ από τον κύκλο τραγουδιών του  «Four Songs», που έγραψε το 1938. Το κείμενο του έργου είναι παρμένο από το ποίημα του James Agee «Descriptions of Elysium» και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα έργα του συνθέτη. Πρόκειται για μεταγραφή του συνθέτη για μεικτή χορωδία και συνοδεία πιάνου.

Σάμουελ Μπάρμπερ (1910-1981): Vanessa Op.32  – Under the Willow Tree
Θεωρείται ευρέως ως η πρώτη αριστουργηματική όπερα ενός Αμερικανού συνθέτη, σε τρεις πράξεις μ’ ένα πρωτότυπο αγγλικό λιμπρέτο του Gian Carlo Menotti. Γράφτηκε το 1956-1957 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 15 Ιανουαρίου 1958 υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου. Το «Under the Willow Tree» είναι ένα από τα πιο διάσημα κομμάτια της όπερας. Επίσης, μεταγραφή του συνθέτη για μεικτή χορωδία και συνοδεία πιάνου. Σόλο σοπράνο, η Μαρία Γουγούση.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022, στις 11:00, στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6 FM https://webradio.ert.gr/trito/

«Όλα τα πρωινά του Τρίτου – Και τώρα ξεκινάει η περιπέτεια της μελωδίας» Παρουσίαση: Γιώργος Κωνσταντίνου.

Χορωδία της ΕΡΤ
Soli: Κωστής Μαυρογένης (βαρύτονος), Μαρία Γουγούση (σοπράνο)
Πιάνο: Θάνος Μαργέτης
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου

Ηχοληψία για τα  Μουσικά Σύνολα: Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Ηχοληψία για το Τρίτο Πρόγραμμα: Σπύρος Ηλιάδης

Οι επόμενες ραδιοφωνικές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ
στο Τρίτο Πρόγραμμα

Σάββατο 5/2/2022 – Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χριστοδούλου

Τετάρτη 9/2/2022 – Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Παρασκευή 25/2/2022 – Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Σολίστ: Τζούλια Σουγλάκου
Μουσική διεύθυνση: Πέτρος Στυλιανού