Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μια μοναδική συναυλία στο 6ο...

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μια μοναδική συναυλία στο 6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Καλλιθέας | Παρασκευή 10.09.2021

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
σε μια μοναδική συναυλία
στο 6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Καλλιθέας

«Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας» του Νικόλαου Μάντζαρου
και «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
Ημερομηνία συναυλίας: Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20:30

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο πλαίσιο του 6ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Καλλιθέας, παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία στον Χώρο Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Καλλιθέας, την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, στις 20:30.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τις «Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας» του Νικόλαου Μάντζαρου και την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Ο Βαφτιστικός».

«Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας» του Νικόλαου Μάντζαρου

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος (1795-1872), ο συνθέτης του Εθνικού μας Ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο, που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι «Ωδές» αποτελούν μέρος του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», ενώ στην τελευταία ωδή ακούγεται η γνωστή και χαρακτηριστική μελωδία του ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης
«Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

Σε μια Αθήνα στον απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, προκύπτουν μία σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις, όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο όμως εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέπτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με τον σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.

Νίκος Καραγκιαούρης

Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή «κοντσερτάντε», με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, που θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα, μεταξύ των οποίων τα: «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!

Λευτέρης Ελευθερίου

Στον ρόλο του αφηγητή, ο οποίος συνδέει τα τραγούδια με την υπόθεση του έργου, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Εκατό και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση, ο «Βαφτιστικός» αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως τη δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.

Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης (1883-1950), από τους θεμελιωτές της ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον «Βαφτιστικό» το 1918, υπογράφοντας επίσης το έξυπνο, γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από τη βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ’ εξοχήν ρομαντική, συχνά «χρωματισμένη» με ανατολίτικα μοτίβα, μεταφέροντας τη χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής Μπελ Επόκ. Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και τανγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό.

Μίνα Πολυχρόνου

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Μίνα Πολυχρόνου (Βιβίκα), Μαρίτα Παπαρίζου (Kική), Χρήστος Δεληζώνας (Xαρμίδης), Νίκος Καραγκιαούρης (Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης).

Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου

Συμμετέχει η Χορωδία Filii Notas

Μουσική διδασκαλία: Μαρία Μπαζού

Ενορχήστρωση: Samy Elgazzar

Ηχοληψία: Κώστας Γιαννακόπουλος, Διονύσης  Λυμπέρης

Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης, Σωτηρία Σβώλη

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

Είσοδος ελεύθερη – Χώρος Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη & Εσπερίδων)

Πληροφορίες για τα δελτία εισόδου στο τηλέφωνο 210 95.70.001, Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 08:00-15:00

Οι επόμενες συναυλίες της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ:

15/9 Γέρακας

17/9 Χαϊδάρι