Η βία των ανηλίκων «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά – Τι...

Η βία των ανηλίκων «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά – Τι είπαν για το κοινωνικό ζήτημα επιστήμονες και συντελεστές της σειράς «Το δίχτυ»

Η βία των ανηλίκων «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά

Τι είπαν για το κοινωνικό ζήτημα επιστήμονες
και συντελεστές της σειράς «Το δίχτυ»

Τον φάκελο της βίας των ανηλίκων άνοιξε η εκπομπή «Στο κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά που μεταδόθηκε χτες, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 από το ΕΡΤNEWS, με προσκεκλημένους βασικούς συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς «Το δίχτυ» που κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ1 τον προσεχή Νοέμβριο, καθώς και ειδικούς οι οποίοι ανέλυσαν πτυχές του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος.

Καθώς η βία στα σχολεία είναι το θέμα του πρώτου επεισοδίου της πολυαναμενόμενης σειράς «Το δίχτυ», ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης έσπευσε εξαρχής να τονίσει ότι το φαινόμενο είναι πιο γενικευμένο: «Η έξαρση αυτή της βίας στην κοινωνία μας δεν είναι μόνο στο σχολείο. Είναι παντού. Όλη η κοινωνία εκφράζεται πιο βίαια» επισήμανε. «Ο συνδετικός ιστός της κοινωνίας διαρρηγνύεται» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «η επαγγελματική κοινότητα είναι πολύ πιο βίαιη, πολύ πιο αρπακτική».

Σε πιο προσωπικό τόνο, η πρωταγωνίστρια της σειράς Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε στα δύο παιδιά της, τα οποία βρίσκονται στην εφηβεία: «Το θέμα της βίας των ανηλίκων με αφορά πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν θα με τρόμαζε περισσότερο να είναι τα παιδιά μου οι θύτες ή τα θύματα. Μάλλον θα με τρόμαζε περισσότερο να ήταν θύτες».

Από την πλευρά τους, δύο από τους νεαρούς πρωταγωνιστές του πρώτου επεισοδίου της σειράς, ο Παναγιώτης Χαλκιάς και η Βασιλική Σαρλικιώτη, παραδέχτηκαν ότι γνωρίζουν για περιστατικά βίας στα σχολεία και ότι, δυστυχώς, πολλά παιδιά είναι θύματα τέτοιων καταστάσεων.

Την παρατήρηση του Μανούσου Μανουσάκη για τον κρίσιμο ρόλο της κοινωνίας ως συνδετικού ιστού απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, ανέδειξε και ο καλεσμένος της εκπομπής «Στο κέντρο», ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος. Κάνοντας μια σύγκριση με το παρελθόν, το 1960 και το 1970, παρατήρησε ότι «και τότε υπήρχε bullying μέσα στα σχολεία και τότε μπορούσε να υπάρξει ξυλοδαρμός, αλλά δεν έφτανε σ’ αυτό το εύρος και σ’ αυτή την ένταση». «Εκείνο, νομίζω, που “κρατούσε” κάπως τα πράγματα ήταν ότι και οι οικογένειες και το σχολείο και οι κοινότητες ήταν πιο σφιχτές» εξήγησε.

Τέλος, η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Έφη Λαμπροπούλου, αναφερόμενη στην εξάπλωση της ανήλικης βίας, τόνισε ότι οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην έξαρση τέτοιων φαινομένων είναι κυρίως ατομικοί και οικογενειακοί.