ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Ο Μπρεντ Όουενς στον Μαυρίκιο»
(Brent Owens Unwraps Mauritius)
Όλα τα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Ο Μπρεντ Όουενς στον Μαυρίκιο» (Brent Owens Unwraps Mauritius), έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από την Τρίτη 7 έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020 (εκτός του Σαββατοκύριακου), στις 16:15.
Σειρά ντοκιμαντέρ δέκα ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Discovery Channel – Αγγλίας 2018.
«Πρώτα δημιουργήθηκε ο Μαυρίκιος και μετά ο Παράδεισος» σύμφωνα με τον Μαρκ Τουέιν.
Σ’ αυτή τη σειρά ταξιδεύουμε με τον Μπρεντ Όουενς σε όλο το νησί, δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα και διάφορες γεύσεις.
Ο Μπρεντ θα ανακαλύψει την ιστορία του Μαυρίκιου και θα μυηθεί στις σκέψεις και τις ιδέες των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 1ο: «Καταπληκτικό κάρι»
(Curry Amazing)
Φτάνοντας στον όμορφο Μαυρίκιο, ο Μπρεντ δοκιμάζει το κάρι τους. Ο ινδικός πληθυσμός έχει μεγάλη επιρροή στην κουζίνα, αλλά τα κάρι του Μαυρίκιου είναι μοναδικά. Ο Μπρεντ συναντά τον σεφ Βανς για να μάθει συγκεκριμένα μυστικά της κουζίνας του Μαυρίκιου στην παρασκευή κάρι, μια και δεν έχει φτιάξει ποτέ ξανά.
Εμπνευσμένος από το προηγούμενο ταξίδι του στη Νότιο Αφρική και τις διακριτές υφές και γεύσεις του κάρι του Μαυρίκιου, αποφασίζει να φτιάξει τη δική του εκδοχή ενός μπάνι τσάου. Πηγαίνοντας στην τοπική αγορά ξεπερνά τα σύνορα της γλώσσας, ψάχνοντας να βρει τα υλικά του. Τελικά, έχοντας μια μπαγκέτα στα χέρια, πηγαίνει στο διάσημο αποικιακό σπίτι Σατό Ντε Λαμπουρντονέ, όπου μαγειρεύει ένα καταπληκτικό τσιμπούσι κάτω από τον τροπικό ήλιο και τα δέντρα μάνγκο.
Επεισόδιο 2ο: «Κρεολική δημιουργικότητα»
(Creatively Creole)
Ο Μπρεντ ξεκινά τη μέρα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη του με το sea kart στη Δυτική Ακτή του νησιού. Έπειτα πηγαίνει στο σπίτι της Μανουέλας για να ζήσει μια «Οτέντικ» κρεολική εμπειρία με την οικογένειά της. Μια μίξη αφρικανικών και ευρωπαϊκών κουζινών και επηρεασμένη από την Ασία, η κρεολική κουζίνα είναι μια πεντανόστιμη και χρωματιστή γέφυρα γεύσεων και η Μανουέλα διδάσκει στον Μπρεντ το πώς θα αναμείξει αυτές τις γεύσεις για να φτιάξει ένα μοναδικό πιάτο.
Έπειτα από αρκετό φαγητό και ρούμι, ο Μπρεντ φαίνεται να περνάει υπέροχα. Το επόμενο πρωί πηγαίνει στην αγορά για να πάρει τα υλικά του για το κρεολικό του πιάτο. Πηγαίνοντας πίσω στο ξενοδοχείο Ραβενάλα, πίνει κάτι δροσιστικό πριν ξεκινήσει να φτιάχνει τη δική του κρεολική δημιουργία δίπλα στην ακροποταμιά.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 3ο: «Ο ναός των θαυμάτων του Μαυρικίου»
(Mauritian Miracle Temple)
Ο Μαυρίκιος είναι μια πολυεθνική, πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική κοινωνία. Αφού μίλησε με τον ξεναγό του, τον Ντένις, για την ινδική κληρονομιά, ο Μπρεντ θέλει να μάθει περισσότερα για την ινδουιστική κουλτούρα του Μαυρίκιου.
Ταξιδεύοντας βαθιά στην καρδιά του νησιού, πηγαίνει στην Γκάνγκα Ταλάο, μια ιερή λίμνη που βρίσκεται σε μια περιοχή περικυκλωμένη από βουνά. Εκεί είναι ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Σίβα, ο οποίος προσελκύει εκατοντάδες προσκυνητές κάθε μέρα. Γνωρίζεται με τον ιερέα Νταγιάλ που του εξηγεί την κουλτούρα των ινδουιστών και τα πιστεύω τους, ανοίγοντας τα μάτια του Μπρεντ σ’ αυτό το συναρπαστικό τμήμα του νησιού.
Όντας εθισμένος στην αδρεναλίνη, ο Μπρεντ δεν αφήνει τη βροχή να του χαλάσει το σχεδιασμένο σαφάρι με γουρούνες.
Ανεβάζοντας ταχύτητα μέσα στη βροχή, ο Μπρεντ ανεβαίνει στο βουνό Ντομέν Ντε Λετουάλ Ρεζέρβ, με την ελπίδα να δει την υπέροχη θέα. Έπειτα επιστρέφει στο διαμέρισμά του για να δημιουργήσει ένα γευστικό πιάτο ινδικής fusion μαγειρικής, χρησιμοποιώντας το υλικό ώχρα.
Επεισόδιο 4ο: «Γαλλική fusion κουζίνα»
(French Fusion)
Οι Γάλλοι είναι γνωστοί για την υψηλή κουζίνα τους με τις ακραίες παρουσιάσεις και τις πολύπλοκες τεχνικές. Αφού κολύμπησε με άγρια δελφίνια, ο Μπρεντ συναντά τον Μάικλ Σκιόλι, αρχιμάγειρα του πολυτελούς ξενοδοχείου Λε Κοστάνς Πρινς Μορίς στην ανατολική ακτή του νησιού.
Ο σεφ Μάικλ τού δείχνει πώς να ετοιμάζει ένα γαλλικό πιάτο θαλασσινών με υλικά που έρχονται απευθείας από τον κήπο του ξενοδοχείου. Ζητώντας και πάλι την περιπέτεια, ο Μπρεντ δοκιμάζει το flyboarding, το οποίο είναι ουσιαστικά ένας τζετ κινητήρας που τροφοδοτείται από νερό.
‘Επειτα από ένα απόγευμα διασκέδασης, κάνει επιδρομή στον κήπο του ξενοδοχείου για να πάρει υλικά που θα χρειαστεί για το δικό του τσιμπούσι γαλλικής fusion κουζίνας, ένα πιάτο με γαρίδες και σαλάτα με καρδιά καρύδας, την ώρα που ο ήλιος δύει σε μία ακόμα όμορφη μέρα στον παράδεισο.
Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 5ο: «Μεγάλη γεύση στη μικρή Κίνα»
(Big Taste in Little China)
Ο Μπρεντ ξεκινά τη μέρα του με μια υποβρύχια βόλτα πριν φτάσει στο Πορτ Λουί για να συναντήσει τον Λόιντ στην κινεζική συνοικία. Μια τεράστια αψίδα τον καλωσορίζει στην πολύβουη συνοικία και ο Μπρεντ με τον Λόιντ ικανοποιούν τις ορέξεις τους με κινεζικό streetfood. Η κινεζική επιρροή στο φαγητό του Μαυρίκιου είναι μεγάλη και υπάρχουν αρκετά fusion πιάτα που έρχονται από την κινεζική συνοικία.
Ο Μπρεντ και ο Λόιντ πηγαίνουν σ’ ένα τοπικό εστιατόριο για να δοκιμάσουν ένα φημισμένο πιάτο στον Μαυρίκιο, το Αναποδογυρισμένο Μπολ. Έπειτα από ένα υπέροχο γεύμα, ο Λόιντ έχει ένα δώρο για τον Μπρεντ. Τον πηγαίνει στην παγόδα του Κβαν Τε, την αρχαιότερη παγόδα στον Μαυρίκιο και ίσως την αρχαιότερη στο Νότιο Ημισφαίριο.
Ύστερα από μια μαγική μέρα, ο Μπρεντ επιστρέφει στο ξενοδοχείο και είναι έτοιμος να μαγειρέψει τα πάντα. Την επομένη πηγαίνει σε αναζήτηση υλικών στην κινεζική αγορά και μετά σ’ έναν ήσυχο κήπο για να μαγειρέψει χοιρινό μουστάρδας με τη δική του πινελιά.
Επεισόδιο 6ο: «Γλυκό και νόστιμο σαν τον Μαυρίκιο»
(Sweet & Delicious Just Like Mauritius)
Η ζάχαρη είναι γνωστή στο νησί ως το Θαύμα του Μαυρίκιου, μια και κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού. Ο Μπρεντ επισκέπτεται το μουσείο Περιπέτεια της Ζάχαρης και βλέπει πώς η ιστορία του Μαυρίκιου είναι στενά συνδεδεμένη με τη ζάχαρη. Έπειτα κατευθύνεται στα χωράφια για να κόψει ζαχαροκάλαμα πριν συναντηθεί με τον σεφ Όλιβερ, ο οποίος του δείχνει γιατί οι κάτοικοι του Μαυρίκιου λατρεύουν τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Ο Μπρεντ πηγαίνει σ’ ένα πολυτελές νησάκι, το Ίλντε Ντε Κόκο, για υποβρύχια κατάδυση και μετά μαγειρεύει το δικό του εξωτικό επιδόρπιο σε μία απομονωμένη κοραλλένια παραλία.
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 7ο: «Ακόμα ένα οστρακοειδές πιάτο»
(Another Shellfish Dish)
Φτάνοντας στο πολυτελές ξενοδοχείο Μπελ Μαρ, ο Μπρεντ εντυπωσιάζεται από τη σύγχρονη και στιλάτη φιλοξενία που του παρέχεται. Περιτριγυρισμένο από τροπικούς κήπους και παρθένες παραλίες, το ξενοδοχείο είναι αυτό που φαντάζονται όλοι για τον Μαυρίκιο.
Συναντά τον σεφ Νίκολας για να μαγειρέψουν μια θαλασσινή σπεσιαλιτέ, την οποία και απολαμβάνουν κάτω από τον ήλιο στην παραλία.
Έχοντας τον ύφαλο δίπλα, ο Μπρεντ νοικιάζει ένα καγιάκ με γυάλινο πάτο για να δει τη θαλασσινή ζωή. Έπειτα ανεβαίνει σ’ ένα ποδήλατο και πηγαίνει στην αγορά για να αγοράσει τα υλικά που θέλει για το πιάτο του σεφ Νίκολας, ρολά αστακού, το οποίο ετοιμάζει κάτω από τους σκιερούς κοκοφοίνικες.
Επεισόδιο 8ο: «Εδώ έχει ρούμι»
(Rum Over Here)
Ο Μαυρίκιος είναι γεμάτος με φυτείες ζαχαροκάλαμων και το ρούμι του Μαυρίκιου αναπτύσσεται γοργά στη διεθνή αγορά.
Ο Μπρεντ πηγαίνει στο Σεντ Όμπιν, το κτήμα μ’ ένα από τα παλαιότερα χωράφια ζαχαροκάλαμων και ένα εργοστάσιο που παράγει χειροποίητα και παραδοσιακά ρούμια. Εκεί όχι μόνο δοκιμάζει το ρούμι, αλλά μαθαίνει και για τη διαδικασία παραγωγής του. Ευτυχώς που δεν έχει σχεδιάσει κάτι άλλο για τη μέρα.
Το επόμενο πρωί επισκέπτεται την αγορά για να αγοράσει τα υλικά του και έπειτα ανεβάζει την αδρεναλίνη του με μια θαλάσσια εμπειρία που του μαθαίνει πόσο συμπαγές νερό έχει η θάλασσα.
Έπειτα πηγαίνει κρουαζιέρα με ένα καταμαράν, όπου μαγειρεύει ένα νόστιμο πιάτο με καραμέλα, ρούμι και κοτόπουλο τζερκ, τελειώνοντας τη μέρα μ’ ένα κοκτέιλ ρουμιού. Τον ζαλίζουν τα κύματα ή το ρούμι;
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, στις 16:15
Επεισόδιο 9ο: «Πεντανόστιμο τσάι»
(Tealicious)
Οι κάτοικοι του Μαυρίκιου έχουν ένα πάθος για το τσάι. Ένα τέτοιο πάθος και λατρεία που σχεδόν μοιάζει μ’ αυτό των Βρετανών. Ειδικά το τσάι βανίλιας, είναι ένα βασικό στοιχείο σε όλα τα σπίτια στον Μαυρίκιο.
Ο Μπρεντ ξεκινά το ταξίδι του στην ιστορία αυτής της μεγάλης αγάπης στο εργοστάσιο τσαγιού Μπουά Σερί, σπίτι μερικών από τα παλιότερα χωράφια τσαγιού του νησιού. Αφού μαθαίνει πώς το τσάι από ένας θάμνος με φύλλα μετατρέπεται σε αφέψημα, βιώνει την εμπειρία διάφορων γεύσεων, έχοντας μπροστά του μια φανταστική θέα.
Ύστερα, συναντά μια ντόπια, την Ορελί, στην αγορά της Φλακ για να αγοράσει υλικά για ένα πιάτο με τσάι που θα του μάθει εκείνη. Είναι μια όμορφη μέρα και παρά την υψοφοβία του, ο Μπρεντ αποφασίζει να κάνει θαλάσσιο αλεξίπτωτο πριν μαγειρέψει. Έπειτα πηγαίνει στο Καπ Μαλερέ όπου μαζί με την Ορελί, μαγειρεύουν κοτόπουλο με τσάι.
Επεισόδιο 10ο (τελευταίο): «Τροπικό ρομάντζο»
(A Tropical Romance)
Ο Μπρεντ αναπολεί τον χρόνο που πέρασε στον Μαυρίκιο. Όλα όσα έμαθε, τα γέλια, τους ανθρώπους, το φαγητό. Η συνύπαρξη ανάμεσα σε Ινδούς, Αφρικανούς, Ευρωπαίους και Κινέζους τον οδήγησε σε μια ανταλλαγή από κουλτούρες και αξίες, οι οποίες δίνουν στους κατοίκους του νησιού την αίσθηση της εθνικής περηφάνιας, κάτι που ο Μπρεντ καταλαβαίνει.
Ένα νησί που είναι γνωστό για τις καρύδες και τα κοκτέιλ του, αποδείχθηκε πως έχει κάτι βαθύτερο για να δεις και αφού τον καλωσόρισαν σε σπίτια, ιερά μέρη λατρείας και του έδωσαν οικογενειακές συνταγές, ο Μπρεντ πλέον αισθάνεται μέλος της οικογένειας του Μαυρίκιου.
Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.