Ο σπουδαίος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 | Τρίτη 22.02...

Ο σπουδαίος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2 | Τρίτη 22.02 & Τρίτη 01.03.2022

Ο σπουδαίος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου
στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Ημερομηνίες μετάδοσης: Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022,
και 
Τρίτη 1η Μαρτίου 2022, στις 20:30

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, που θεωρείται από τους επιφανείς εκπροσώπους της σύγχρονης γενιάς των Ελλήνων συνθετών, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» σε δύο συνεχόμενες εκπομπές, που μεταδίδονται την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 και την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022, στις 20:30, από την ΕΡΤ2.

Μια νοητή γραμμή τον συνδέει άμεσα με τη σπουδαία μουσική μας κληρονομιά, στον δρόμο των μεγάλων δημιουργών που γαλουχήθηκαν με τις ιδέες της γενιάς του ’30, η οποία και οδήγησε στην πολιτιστική έκρηξη του ’60.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τον ξεχώρισε σε συνέντευξή του, ως τον σημαντικότερο νέο Έλληνα συνθέτη.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έλαβε δεκάδες διεθνή και ελληνικά βραβεία μουσικής και έχει χαρακτηριστεί ως επάξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Θεωρείται από πολλούς «ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με τη λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο».

Το 2003 ανέλαβε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, κάνοντας τη διαφορά.

Ανήσυχο πνεύμα, αλλά αισιόδοξος, σε μια περίοδο πολύπλοκη και με δυσμενή τη διεθνή συγκυρία, ίδρυσε το «Ελληνικό Σχέδιο», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προαγωγή της ελληνικής και όχι μόνο μουσικής και την προβολή της σύγχρονης ελληνικής πρωτογενούς δημιουργίας.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει γράψει συμφωνικά έργα, κομμάτια για σόλο όργανα και συνδυασμούς οργάνων: «Ο καλλιτέχνης πρέπει να διακινδυνεύσει την κάθοδό του από τον κρατήρα στα έγκατα του εαυτού του και, σαν μεταλλωρύχος, να μάθει από πού θα εξορύσσει εφεξής το υλικό του…», γράφει σε ένα δοκίμιό του. Έγραψε επίσης, μουσική για το θέατρο και για τον ελληνικό κινηματογράφο, όπως: «Ηλεκτρικός άγγελος», «Ρεβάνς», «Αρχάγγελος του πάθους», «Το δέντρο που πληγώναμε», «Νίκη της Σαμοθράκης» κ.ά.

Το μεγάλο κοινό τον ανακάλυψε λόγω της τηλεόρασης. Γνωστές τηλεοπτικές σειρές γίνονταν άμεσα αναγνωρίσιμες από τη μουσική του, όπως η «Αναστασία» σε σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, το «Μη φοβάσαι τη φωτιά», το «Λόγω τιμής» κ.ά.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραμπίνης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς

Φωτογραφία: Λάμπρος Γόβατζης

Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος

Μοντάζ: Γιάννης Καραμπίνης

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης