Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Ο...

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» της Χρύσας Σπηλιώτη | Κυριακή 11.06.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» της Χρύσας Σπηλιώτη

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, στις 22:00

 

 

 

Ο θεατρικός μονόλογος «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» της ηθοποιού και θεατρικής συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη, σε προσαρμογή για το ραδιόφωνο, παρουσιάζεται στην εκπομπή «Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, στις 22:00, στο πλαίσιο των νέων θεατρικών ραδιοφωνικών παραγωγών.

Το έργο φωτίζει τις άγνωστες πτυχές του συνθέτη του Εθνικού μας ύμνου, Νικόλαου Μάντζαρου. Μέσα από τη ματιά της κεντρικής ηρωίδας, της μητέρας του συνθέτη, Ρεγγίνας Μάντζαρου, ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή και ο ακροατής μεταφέρεται στην Κέρκυρα του 18ου και κυρίως του 19ου αιώνα. Το κείμενο, με άρτια αισθητική και με την κερκυραϊκή ντοπιολαλιά αποτελεί μία καντάτα για την αιώνια γυναίκα, μάνα, αδερφή, σύζυγο, ερωμένη και έναν ύμνο στον ασταμάτητο αγώνα της να κερδίσει τη δική της ελευθερία.

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος, σκηνοθέτης της παράστασης και συνεργάτης της αείμνηστης Χρύσας Σπηλιώτη αναφέρει στο σημείωμά του:

Ο θεατρικός μονόλογος «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» αποτελεί το κύκνειο άσμα της φίλης μου, ηθοποιού και θεατρικής συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη, που έχασε τη ζωή της στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. Η παράσταση ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο Vault (2017-2018) και παράλληλα περιόδευσε στην περιφέρεια με πρώτη στάση το μεγάλο θέατρο του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας (Δεκέμβριος 2017) όπου το έργο παρουσιάστηκε με τη σύμπραξη της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος. Η παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» θα συνέχιζε και την επόμενη σεζόν και είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά την πορεία της διέκοψε το τραγικό συμβάν. Πιστεύοντας ότι η Χρύσα Σπηλιώτη είχε πολλά να προσφέρει στο ελληνικό θέατρο, σαν ηθοποιός αλλά κυρίως σαν θεατρικός συγγραφέας, και με γνώμονα το γεγονός ότι υπήρξα ο βασικός της συνεργάτης τα τελευταία χρόνια, αισθάνομαι ότι πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω πάνω στο έργο της. Όσο πιο συχνά, και με όσα περισσότερα μέσα μπορώ. Γι’ αυτό και κατέθεσα αυτή την πρόταση στη Δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία με στόχο να μείνει στο αρχείο της ΕΡΤ, ως παρακαταθήκη το έργο της.

Η καταξιωμένη ηθοποιός Άννα Φόνσου, υποδύεται στη ραδιοφωνική απόδοση του έργου για την ΕΡΤ, την κεντρική ηρωίδα, τη Ρεγγίνα Μάντζαρου. Έναν ρόλο που αγάπησε ιδιαίτερα, και που – με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης – ερμήνευσε το καλοκαίρι του 2021 σε θερινά θέατρα της Αθήνας.

Σκηνοθεσία για το ραδιόφωνο: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Μουσική: Νικόλαος Μάντζαρος
Μουσική επιμέλεια: Μάνος Αντωνιάδης
Ηχοληψία: Εμμανουήλ Αντωνιάδης και ΣΙΑ ΟΕ

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Δείτε το trailer

 

Info
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, στις 22:00
Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma