Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Οδός Πολυδούρη»...

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου | Κυριακή 30.04.2023

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο
Άκου! Η παράσταση αρχίζει!

«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 22:00

Το έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Οδός Πολυδούρη» είναι η νέα θεατρική ραδιοφωνική παραγωγή που θα μεταδοθεί την Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 22:00, από την εκπομπή « Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο».

Επί σκηνής βρίσκεται η ποιήτρια, λίγο πριν πεθάνει. Με ψυχοπομπό ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να της μετράει τις ώρες, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, εσωστρέφεται, εξωστρέφεται, χορεύει φοξτροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται, με κοριτσίστικο θυμό, σε όσους έχουν φτιάξει τον «μύθο» της, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή της: Στο κοινό που την ταύτισε με τον Καρυωτάκη και περιορίστηκε στη μελοδραματική εκδοχή της ερωτικής της ιστορίας.

Στους μολυσματικούς νοτιάδες της Καλαμάτας που επηρέασαν την ποίηση της παιδιόθεν, στην τρέλα της παρισινής ζωής που επέσπευσε τον θάνατο από φυματίωση. Στη μητέρα της που προετοίμασε τον ανήσυχο χαρακτήρα της μέσα από πρώιμες φεμινιστικές αναζητήσεις της Καλλιρρόης Παρρέν. Στον ίδιο τον Καρυωτάκη που έμεινε αμετακίνητος στην ενόρμηση θανάτου κακοποιώντας τον έρωτά της και αγνοώντας το κάλεσμα της ζωής.

«Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο, η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή, θα εμπλέξει στην υπόθεσή της τον μισογύνη Ροΐδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia» σημειώνει η συγγραφέας Ρούλα Γεωργακοπούλου.

«Δεν πρόκειται για μία προσωπογραφία της Μαρίας Πολυδούρη» εξηγεί ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης. «Πρόκειται για τον δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου έως τη Σύλβια Πλαθ. Απ’ όλες τις ποιήτριες του κόσμου. Ακόμα κι απ’ αυτές που δεν έχουν γράψει ούτε έναν στίχο. Κυρίως απ’ αυτές. Έχοντας αυτό σαν οδηγό, σαν GPS κι έναν μονόλογο Λερναία Ύδρα, βρεθήκαμε ηθελημένα πολύ μακριά της, για να καταλάβουμε τελικά πως η απόσταση είναι που σε φέρνει κοντά σε ένα τέτοιο πρόσωπο. Η απόσταση σου επιτρέπει τη συνάντηση».

Την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά. Για το συγκεκριμένο έργο απέσπασε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, το 2014.

Σκηνοθεσία για το ραδιόφωνο: Θοδωρής Γκόνης
Μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης
Ηχοληψία: Θανάσης Βούτσας «Διάτοπο»
Διεύθυνση Παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου
Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Η Ρούλα Γεωργακοπούλου
Ο Θοδωρής Γκόνης
Δείτε το trailer

Info
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6
Κυριακή 30 Απριλίου 2023, στις 22:00
Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο
«Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma