ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ – «Ο εχθρός του λαού» του...

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ – «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν | Κυριακή 17.09.2023

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

«Ο εχθρός του λαού»

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00

Το πεντάπρακτο θεατρικό δράμα του Ερρίκου Ίψεν «Ένας εχθρός  του λαού», γνωστό και με τον τίτλο «Ο εχθρός του λαού», γραμμένο το 1882, μεταδίδεται σε ραδιοφωνική προσαρμογή, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00, από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Το δράμα λαμβάνει χώρα σε μια παράκτια πόλη στη νότια Νορβηγία. Ο τόπος ζει από τον τουρισμό, κυρίως λόγω των νέων λουτρών, τα οποία ο δήμαρχος της πόλης περιγράφει ως την «πιο διακεκριμένη πηγή της ζωής στην πόλη».

Ο πρωταγωνιστής, δρ Στόκμαν, είναι  γιατρός στα δημοτικά λουτρά. Ζει  εδώ και κάποιο διάστημα στην περιοχή μαζί με τη σύζυγό του Κατρίνε, την κόρη του Πέτρα, δασκάλα, και τους δύο γιους Άιλιφ (13 ετών) και Μόρτεν (10 ετών). Ανταγωνιστής του είναι ο δήμαρχος, πρόεδρος των δημοτικών λουτρών και μεγαλύτερος αδελφός του, ο Πέτερ Στόκμαν.

Στον «Εχθρό του λαού», ο Ιψεν πολεµά την υποκρισία, τα συµφέροντα και τη διαπλοκή, αποδεικνύοντας ότι η αλήθεια δεν μπορεί να σταθεί και να ανθίσει σε μια δημοκρατία που νοσεί, στην οποία κυριαρχούν το κέρδος και η απάτη.

Το έργο, διαχρονικό, είναι ένας καθρέφτης που στήνεται απέναντι στη συνείδησή µας και στην εποχή µας και μία ευκαιρία για αναστοχασμό.

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση του έργου πραγματοποιήθηκε από την εκπομπή «Το Θέατρο της Τετάρτης», τον Νοέμβριο του 1961.

Μετάφραση-Ραδιοφωνική διασκευή: Νίκος Γκάτσος
Μουσική επιμέλεια: Αργυρώ Μεταξά
Σκηνοθεσία: Μήτσος Λυγίζος

Παίζουν οι ηθοποιοί:Δημήτρης Μυράτ, στον ρόλο του γιατρού Τομ Στόκμαν, Νίκος Μπιρμπίλης-Μπίλινγκ, Γιώργος Νέζος-Κιλ, Ρίτα Μουσούρη- Κατερίνα, Κώστας Μπάκας- Πέτερ, Ανδρέας Φιλιππίδης- Χόρστερ, Μαίρη Χρονοπούλου- Πέτρα, Τάκης Χόπτηρης- Μόρτεν, Ισιδώρα Σιμοπούλου-Άιλιφ, Σπύρος Μουσούρης- Άσλακσεν, Νάσος Κεδράκας-Νάνσεν, Δημήρης Μπάλλας-Χέρνικ, Γιάννης Βογιατζής- Έντουαρντ, Χρήστος Κατσιγιάννης-Χέντβιγκ, Σπύρος Καλογήρου (ένας μεθυσμένος).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη

Info

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 22:00

Εκπομπή: «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο»

«Ένας εχθρός  του λαού»

Live Streaming: https://www.ertecho.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma