Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 05.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα 05.03.2019

Δηλώσεις πολιτικών στο Πρώτο Πρόγραμμα

 

Φώτης Κουβέλης – υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η συγκρότηση του προοδευτικού χώρου είναι επιταγή των καιρών, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους Αλφόνσο Βιτάλη, Ανδρέα Παπασταματίου, Στεφανία Χαρίτου.

Σε ό,τι αφορά την μη ανταπόκριση  της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ο κ. Κουβέλης ανέφερε:  «Η ανάγκη συγκρότησης του προοδευτικού πόλου για τη δημιουργία συγκλίσεων- συνεργασιών για την αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς είναι επιταγή των καιρών. Και πρέπει αυτός ο προοδευτικός πόλος να διαμορφωθεί. Βεβαίως η άρνηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με αυτό που αξιώνει και απαιτεί η κοινωνία. Πρέπει να βλέπουμε πολύ καθαρά ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την επελαύνουσα ακροδεξιά, αλλά και την άνοδο του βαθύτατου νεοσυντηρητισμού. Αυτή η σύγκλιση, αυτές οι συνεργασίες, στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και θέσεων, πρέπει να αντιμετωπιστεί με δημοκρατική αξίωση από όλους».

Για τις κατηγορίες, κυρίως του ΚΙΝΑΛ, ότι το κάλεσμα του Πρωθυπουργού έγινε ώστε να διεμβολιστεί εκλογικά ο κεντροαριστερός χώρος και όχι ώστε να υπάρξει μια προγραμματική σύγκλιση και να προχωρήσει η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Κουβέλης ανέφερε:  «Αυτό δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο. Από την πρώτη στιγμή είχε διατυπωθεί η πολιτική άποψη ότι στη χώρα μας υπάρχουν δύο πόλοι. Ο ένας  νεοφιλελεύθερος- συντηρητικός και από την άλλη ο αναγκαίος προοδευτικός. Σε καμία περίπτωση οι δύο πόλοι δεν αντιστοιχούν σε κάποιο δικομματισμό, είναι τελείως διαφορετικό το ζήτημα. Σοσιαλδημοκράτες, δημοκρατικοί πολίτες, αριστεροί, αριστεροί ριζοσπάστες, πράσινοι, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε και να συμπέσουμε σε μία πολιτική κοίτη η οποία θα διαμορφώσει τη δική της πολιτική, έτσι ώστε να αποκρουσθεί και ο νεοφιλελευθερισμός αλλά και η επαπειλούμενη άνοδος της ακροδεξιάς. Όποιος δεν τα βλέπει αυτά, δε βλέπει τι πρόκειται να συμβεί αν δεν οργανωθεί η αντιπαράθεση- η αντίσταση προς όλα αυτά τα οποία έρχονται και τα οποία πρέπει να αποκρουσθούν στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικής  για την κοινωνία, για τη δημοκρατία, για την οικονομία».

Για τη στάση της ΝΔ στο θέμα που έχει προκύψει με το ΕΛΚ και τον Όρμπαν, ο Υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «Η ΝΔ, με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση, μίλησε για την αποβολή του Όρμπαν από το ΕΛΚ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται σε τέτοια ζητήματα, με εξομοιώσεις οι οποίες είναι πέρα από κάθε πραγματικότητα, μαρτυρά ότι ο βαθύτατος νεοφιλελευθερισμός στον οποίο θητεύει η ΝΔ είναι ακριβώς το όχημα για να περάσουν και άλλες πολιτικές από την πλευρά της ακροδεξιάς».

Σπύρος Δανέλλης – ανεξάρτητος βουλευτής

Παραμένει το ενδιαφέρον μου για τις ευρωεκλογές αλλά και για ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Μαρία Γεωργίου και Βαγγέλη Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία.

Θόδωρος Καράογλου – βουλευτής, ΝΔ

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν και αυτές τον Μάιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οπαδός του μπάχαλου, θα επιχειρήσει να μπερδέψει με τις πολλές κάλπες τον κόσμο, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Θόδωρος Καράογλου στο Πρώτο πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

Σταύρος Κοντονής – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τη βία στους αθλητικούς χώρους εξέφρασε ο κ. Σταύρος Κοντονής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντας τα φαινόμενα αυτά σε μια χαλάρωση την τελευταία χρονική περίοδο των μέτρων που είχαν ψηφιστεί επί υπουργίας του στο υπουργείο Αθλητισμού τον Μάιο του 2015. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη και τον Γιώργο Πίκουλα σημείωσε ότι μετά από μετά από ένα μακρό χρονικό διάστημα αυστηρής εφαρμογής του νόμου που είχε ψηφιστεί σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με στιγμές βίος σε αγωνιστικούς χώρους και αυτό έχει να κάνει με μια χαλάρωση των μέτρων την τελευταία χρονική περίοδο. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι ο αγώνας κατά της βίας πρέπει να είναι συνεχής και δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε όταν βρίσκεται σε αποκλιμάκωση. Ο κ. Κοντονής υπογραμμίζει ότι αν ολιγωρήσουμε και θεωρήσουμε ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε καταστολή επανέρχεται με ακόμα μεγαλύτερη βιαιότητα. Ο κ. Κοντονής ζήτησε μάλιστα να εφαρμοστούν τα μέτρα και οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος τον οποίο είχα εισηγηθεί στην Βουλή και ψηφίστηκε τον Μάιο του 2015. Προφανώς για τον κ. Κοντονή επειδή υπήρξε ύφεση υπήρξε και εφησυχασμός αλλά τελικά από την πορεία των γεγονότων διαπιστώνουμε ότι αυτό είναι λάθος.

Ως προς τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με ανοχή στην ανομία ο κ. Κοντονής τους χαρακτήρισε απαράδεκτους και επεσήμανε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης διαπιστώθηκε η εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα και η παραβατικότητα βρήκαν εύφορο έδαφος καθώς κάποιοι θεώρησαν ότι μέσω αυτού του τρόπου θα μπορούσαν να συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρήματα από μία κατάσταση μη παρανομίας σε μία κατάσταση ακραίας παρανομίας. Σήμερα σύμφωνα με τον κ. Κοντονή διανύουμε μία τέτοια εποχή αλλά υπενθύμισε και τις μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας που εξαρθρώνει τεράστια κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Ως προς τη δράση του Ρουβίκωνα, τοποθετούμενος ως νομικός σημείωσε ότι ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες ενοχλούν και εκθέτουν μάλιστα τη χώρα όταν έχουμε κάποιες παρεμβάσεις, ή επιδρομές εναντίον πρεσβειών και βιαιοπραγίες μπορεί να κινούνται στα όρια της νομιμότητας εκεί όμως που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας έχουμε συλλήψεις παραπομπές στις εισαγγελικές αρχές επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοχή.

Σχετικά με τα φαινόμενα ανομίας και βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν είναι δυνατόν να είναι αποδεκτά ούτε από μία κοινωνία ούτε από το κράτος δικαίου. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του και τη θλίψη του για το γεγονός ότι πλέον το Πανεπιστήμιο δεν συνιστά χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ότι ο προπηλακισμός ενός καθηγητής είτε για τις απόψεις του είτε για την πολιτική του τοποθέτηση συνιστά στοιχείο βαρβαρότητας. Η λύση πάντως σύμφωνα με τον κ. Κοντονή πρέπει να προκύψει από έναν συντονισμένο διάλογο μεταξύ της πολιτείας της με τις πανεπιστημιακές και πρυτανικές αρχές και με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων και των φοιτητών, όπου θα καταγράψουν μία προοπτική λύσης διότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα.

Χρήστος Καραγιαννίδης – βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μίλησα για λύση καρμπόν με τις Πρέσπες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είπα ότι πρέπει να ζήσουμε ειρηνικά και ότι αυτή είναι η βούλησή μας», τόνισε στο Πρώτο πρόγραμμα και στη Φωνή της Ελλάδας και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης. Ο κ. Καραγιαννίδης εξήγησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου από εφημερίδες και κανάλια, η δική μας θέση δεν είναι να ακολουθήσουμε στις ακρότητες την Τουρκία, ανέφερε ο κ. Καραγιαννίδης.

Χαράλαμπος Γκότσης – πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για αυτό το δεκαετές ομόλογο, διότι από τη μια οι αποδόσεις για τους επενδυτές είναι αρκετά σημαντικές -για την εποχή μας δεν υπάρχουν καλές αποδόσεις στην διεθνή αγορά- και από την άλλη γνωρίζουμε ότι επενδύουν σε μια χώρα που έχει πολύ καλά βασικά οικονομικά μεγέθη και καλές προοπτικές ανάπτυξης, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης στο Πρώτο πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Συνεπώς θεωρώ ότι θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές και ομαλοποίηση της προσπάθειας της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται, παρότι, όπως είπε η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να βγει στις αγορές, γιατί διαθέτει πολύ υψηλά ρευστά διαθέσιμα. Και πρόσθεσε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει 43 δις ευρώ ως αποθεματικά, συνεπώς κάθε έκτακτο γεγονός σε διεθνές επίπεδο είναι σε θέση να το καλύψει. Θα πρέπει -πρόσθεσε- να ομαλοποιήσουμε τις σχέση μας με τις αγορές. Θα φανεί όμως επί της ουσίας το αν αυτή η επιτυχημένη έκδοση του 10ετούς μας ξαναβάζει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη από δυο κυρίως μεγέθη, πρώτον, από τον βαθμό υπερκάλυψης των 2-2,5 δις ευρώ που προσδοκούμε να πάρουμε από τις αγορές και δεύτερον, από την ποιότητα των επενδυτών, την κατανομή των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επενδυτών. Ο στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι να εισπράξουμε 2-2,5 δις ευρώ με επιτόκιο κάτω του 4%, ανέφερε.
Ο κ. Γκότσης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μακροοικονομική ισορροπία που σημαίνει ότι δεν έχει προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά ούτε και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και αυτό που έχει σημασία είναι τι προοπτικές ανάπτυξης υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε την ανακοίνωση των νέων προσωρινών στοιχείων για την εξέλιξη του ΑΕΠ για το 2018. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι είχαμε αύξηση του ΑΕΠ 2,1% και μια καλύτερη πρόβλεψη για το 2019 -γύρω στο 2,4-2,5%-, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς η προοπτική για την ελληνική οικονομία είναι θετική, διότι τα επιμέρους στοιχεία είναι θετικά, βασικά μακροοικονομικά μεγέθη πάνε καλά, εκτίμησε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των επενδύσεων ο κ. Γκότσης είπε ότι πράγματι υπάρχει μια κόπωση, μια υστέρηση. Χρειαζόμαστε εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και ένας από τους λόγους που δεν προχωρούν αρκετές επενδύσεις είναι ο ελληνικός γραφειοκρατικός μηχανισμός, επεσήμανε ο κ. Γκότσης.