Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 135 χρόνια από τη γέννηση...

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του Αιμίλιου Βεάκη (13.12.1884)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τα 135 χρόνια από τη γέννηση

του Αιμίλιου Βεάκη (13 Δεκεμβρίου 1884)

Στις 13 Δεκεμβρίου 1884 γεννιέται στον Πειραιά ο κορυφαίος ηθοποιός  Αιμίλιος Βεάκης. Τιμώντας την επέτειο των 135 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Εκπομπές που αγάπησα – Αιμίλιος Βεάκης».

Στη συγκεκριμένη σειρά εκπομπών ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του «Αλάτι και πιπέρι», «Το Πορτραίτο της Πέμπτης», «Πρώτη σελίδα».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο ηθοποιό Αιμίλιο Βεάκη (1884 – 1951).

Ο Φρέντυ Γερμανός θυμάται το παλαιότερο αφιέρωμα που είχε κάνει στον μεγάλο ηθοποιό, στο πλαίσιο της σειράς «Το Πορτραίτο της Πέμπτης» (το 1976). Στο ξεκίνημα του επεισοδίου ακούγεται σύντομο ηχητικό ντοκουμέντο από τον «Οιδίποδα Τύραννο» με τον Βεάκη στον ομώνυμο ρόλο. Για τον Αιμίλιο Βεάκη μιλούν  οι ηθοποιοί: Μαρία Αλκαίου, Νίκος Χατζίσκος, Αντιγόνη Βαλάκου, Τιτίκα Νικηφοράκη, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίτσα Τσαγανέα, Σωτηρία Ιατρίδου, Δημήτρης Μαλαβέτας, ο παραγωγός της ταινίας «Η φωνή της καρδιάς» Φιλοποίμην Φίνος και τέλος, η σύζυγός του Σμαράγδα Βεάκη. Κάνουν λόγο για την ερμηνευτική του ικανότητα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις του, τον «Βασιλιά Ληρ», θυμούνται με συγκίνηση στιγμές από τη συνεργασία τους, μεταφέρουν μνήμες και εικόνες από την κοινή παρουσία τους στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και προσωπικά τους βιώματα.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, καθώς και κινηματογραφημένα για την εκπομπή πλάνα σε σημεία και χώρους που συνδέονται με τη ζωή και την πορεία του (στο Εθνικό Θέατρο, στην οδό Κυψέλης, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του).

Επίσης, προβάλλονται πλάνα από την κινηματογραφική ταινία «Η φωνή της καρδιάς» και ακούγονται αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Αιμίλιου Βεάκη (του 1941), καθώς και ποιήματα από τη συλλογή του «Τα τραγούδια της αγάπης και της ταβέρνας».

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στέλιος Ράλλης

Διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Μουσική τίτλων: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Παραγωγή: 1994

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/aimilios-veakis-13-dekemvrioy-1884/