ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

 

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου), το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr στη διεύθυνση http://bit.ly/2mLTxcl  ένα σχετικό επεισόδιο από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Αφιερώματα», η οποία σκιαγραφούσε τα πορτρέτα σπουδαίων δημιουργών από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.

Ειδικότερα, στην παραπάνω διεύθυνση προβάλλεται το επεισόδιο, παραγωγής 1983, με τίτλο «Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά Έλληνες ποιητές», που παρακολουθεί τη στιγμή της καριέρας του κατά την οποία ο σπουδαίος και με πλατιά απήχηση αυθεντικός λαϊκός καλλιτέχνης ερμηνεύει μελοποιημένη ποίηση. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης θυμάται τη γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο και το ξεκίνημα της συνεργασίας του μαζί του το 1960. Περιγράφει την προσωπική του εμπειρία από την επαφή του με τη μουσική και τον στίχο του έντεχνου, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει μεγάλους ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Λειβαδίτη), γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

Επίσης, μιλάει για τη γνωριμία του με τους ποιητές και την επαφή του με τον χώρο της ποίησης. Στην εκπομπή εμφανίζονται ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Μιχάλης Κατσαρός, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος. Σημειώνουν τη μοναδικότητα της φωνής του Μπιθικώτση, η οποία συνδέθηκε με τον ποιητικό λόγο των Ελλήνων ποιητών, κατορθώνοντας έτσι να εισχωρήσει στο ελληνικό τραγούδι και να πλησιάσει στον ελληνικό λαό. Ακόμα, γίνεται λόγος για το πώς βασίστηκαν στη φωνή του και εμπνεύστηκαν για να γράψουν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακούγονται τα τραγούδια από τους κύκλους «Ρωμιοσύνη» και «Άξιον Εστί», «Όταν σφίγγουν το χέρι» (Γ. Ρίτσου), «Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» (Οδ. Ελύτη),  καθώς και άλλα μελοποιημένα ποιήματα, όπως «Στο περιγιάλι το κρυφό» (Γ. Σεφέρη), «Η βάρκα του Καμπούρη Ανδρέα» (Κ. Βάρναλη), «Αύριο πάλι» (Ν. Γκάτσου-Δ. Μούτση), «Πού το πάνε το παιδί» (Ν. Γκάτσου-Μ. Χατζιδάκι), «Αυτούς που βλέπεις» (Μ. Κατσαρού), «Δόξα τω Θεώ» (Ι. Καμπανέλλη), «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» (Λ. Παπαδόπουλου-Στ. Ξαρχάκου), «Καημός» (Δ. Χριστοδούλου), «Δραπετσώνα» (Τ. Λειβαδίτη).

Τέλος, στο συγκεκριμένο επεισόδιο, προβάλλονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου, εικόνες από την Κατοχή και την Αντίσταση, την Απελευθέρωση του ’44 στην Αθήνα και την Καισαριανή, καθώς και πλάνα της Δραπετσώνας των αρχών της δεκαετίας ’80.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος.

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.