Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ανδρέα Βουτσινά

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Ανδρέα Βουτσινά

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Ανδρέα Βουτσινά

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Ανδρέα Βουτσινά, που «έφυγε» από τη ζωή στις 8 Ιουνίου 2010, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/andreas-voytsinas-8-ioynioy/ ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών λόγου «Βάθος πεδίου».

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, παραγωγής 1995, ο Ανδρέας Βουτσινάς αποκαλύπτει στον Γιάννη Έξαρχο σημαντικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια στο Χαρτούμ, όπου γεννήθηκε, μιλά για τους γονείς του, που τον λάτρευαν, αλλά και το πολυφυλετικό περιβάλλον που υπήρχε εκεί, το οποίο καθόρισε την προσωπικότητά του. Επίσης, θυμάται τις πρώτες εικόνες όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1937, τα συναισθήματα που ένιωσε και τις παραστάσεις που έβλεπε μικρός με τη μητέρα του, μέσα από τις οποίες αγάπησε το θέατρο.

Αναφέρεται στα χρόνια που έζησε στην Αγγλία και αποκαλύπτει ότι με τη βοήθεια του Καρόλου Κουν πέρασε στη δραματική σχολή Old Vic, χωρίς να γνωρίζει καλά αγγλικά. Στη συνέχεια, μιλά για τα χρόνια της Αμερικής, του Actors Studio, καθώς και για τις προσωπικότητες που γνώρισε και ξεχώρισε εκεί, όπως τους Τζέραλντιν Πέιτζ, Μέριλιν Μονρόε, Τζέιν Φόντα, Αν Μπάνκροφτ, Γουόρεν Μπίτι, Φέι Ντάναγουεϊ κ.ά.

Ο γνωστός σκηνοθέτης εξηγεί πώς τον κέρδισε η σκηνοθεσία και αργότερα η διδασκαλία, θυμάται την πρώτη του παράσταση στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα, ενώ αναφέρεται και στην προσωπική τους σχέση, όπως και την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο και τη συνεργασία του με τον Μελ Μπρουκς.

Ακόμη, ο Ανδρέας Βουτσινάς μιλά για τη συνέχεια της επαγγελματικής του πορείας στην Ελλάδα, όπου επέστρεψε το 1976, για τη ζωή ανάμεσα σε Αθήνα, Παρίσι και Θεσσαλονίκη που ακολούθησε έκτοτε, ενώ εξηγεί γιατί το θέατρο είναι γι’ αυτόν μια πρόβα ζωής και γιατί αντιδρά αρνητικά στην ετικέτα «μεγάλος» που συνηθίζουν να βάζουν στους καλλιτέχνες.

Σκηνοθεσία: Έλντα Καλογρίδη

Παραγωγή: ΕΤ-2, 1995