Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιάννη Κοντό (21 Ιανουαρίου 2015)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Γιάννη Κοντό (21 Ιανουαρίου 2015)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Γιάννη Κοντό (21 Ιανουαρίου 2015)

Στις 21 Ιανουαρίου 2015 «έφυγε» από τη ζωή ο διακεκριμένος ποιητής Γιάννης Κοντός, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της «γενιάς του εβδομήντα» της νεοελληνικής ποίησης. Για την επέτειο των πέντε ετών από το θάνατο του, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/   το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Εποχές και Συγγραφείς» του Τάσου Ψαρρά, με θέμα τη ζωή και το έργο του σημαντικού ποιητή, πεζογράφου και μεταφραστή.

Ο Γιάννης Κοντός γεννήθηκε στο Αίγιο το 1943, δημοσίευσε έργο του για πρώτη φορά το 1965, και το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1970. Για χρόνια υπήρξε συνεργάτης περιοδικών, των εκδόσεων «Κέδρος» και «Μεταίχμιο», αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΤ. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1998 και το 2009 με το Βραβείο Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ ο ίδιος ο ποιητής αυτοβιογραφείται, με αφετηρία της αφήγησής του τη γέννησή του στο Αίγιο, τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα μετά την Απελευθέρωση και την εγκατάστασή του στην Αθήνα-αρχικά στην περιοχή του Θησείου- και το 1961, οριστικά, στην περιοχή του Παπάγου. Αναφέρεται στα πρώτα του διαβάσματα σε παιδική ηλικία, μιλά για τα μαθητικά του χρόνια και τις πρώτες του λογοτεχνικές απόπειρες, για την αγάπη του για τα βιβλιοπωλεία. Κάνει αναφορά στις σπουδές του στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή και στην περίοδο των φοιτητικών χρόνων-με παράλληλη αναφορά στα μείζονα γεγονότα της περιόδου-στην περίοδο της Αποστασίας και των Ιουλιανών, αλλά και της Δικτατορίας.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το βιβλιοπωλείο «Ηνίοχος» που δημιούργησε ο Γιάννης Κοντός μαζί με τον ποιητή Θανάση Νιάρχο τον Δεκέμβριο του 1971 και λειτούργησε μέχρι το 1976, το οποίο υπήρξε στέκι διανοουμένων, καλλιτεχνών, αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας. Ακόμα, γίνεται αναφορά στην δραστηριοποίησή του στην Εταιρία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων και τη γνωριμία του με διανοουμένους της εποχής, ενώ σταθμό στην πορεία του αποτελεί και η πολύχρονη συνεργασία του με τις εκδόσεις «Κέδρος»σαν σύμβουλός εκδόσεων από το 1977 και για 32 χρόνια, και στη συνέχεια με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Ο ίδιος ο Κοντός μιλά ακόμη, για τις συναντήσεις και τη σχέση του με τους ανθρώπους της Τέχνης, ειδικότερα κατά  την περίοδο της Μεταπολίτευσης, σχολιάζει την ένταξή του στην ποιητική «γενιά του ‘70», ενώ αναφέρεται και στη βοήθειά που έλαβε από την πρώτη μεταπολεμική γενιά των ομότεχνών του.

Παρουσιάζονται τα ποιητικά του έργα: «Περιμετρική» (1970), «Χρονόμετρο» (1972), «Τα απρόοπτα» (1975), «Οι φωτοτυπίες», «Στη διάλεκτο της ερήμου», «Τα οστά», «Ανωνύμου μοναχού», «Δωρεάν Σκοτάδι», «Στο γύρισμα της μέρας», «Ο αθλητής του τίποτα» , «Η υποτείνουσα της σελήνης», «Δευτερόλεπτα του φόβου», τα πεζά κείμενά του, καθώς και τα τρία παιδικά βιβλία που έχει συγγράψει, εικονογραφημένα από γνωστούς ζωγράφους. Τέλος, γίνεται αναφορά στην ραδιοφωνική του παρουσία στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (από το 1981 έως το 1989).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβαίνουν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος, οι οποίοι μιλούν για το έργο του αλλά και τη σχέση τους με τον Κοντό. Προβάλλονται πλάνα αρχείου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ η κάμερα της εκπομπής ακολουθεί τον ποιητή στις καθημερινές του διαδρομές.

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Παραγωγή: 2013

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giannis-kontos-21-ianoyarioy-2015/