Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κώστα Αξελό (4 Φεβρουαρίου 2010)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Κώστα Αξελό (4 Φεβρουαρίου 2010)

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

στον Κώστα Αξελό (4 Φεβρουαρίου 2010)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα φιλοσόφου, Κώστα Αξελού, στις 4 Φεβρουαρίου 2010, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα  http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Οι Έλληνες – Κώστας Αξελός».

Σ’ αυτό το επεισόδιο της σειράς «Οι Έλληνες», ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός παραχωρεί στη Σοφία Τσιλιγιάννη μια συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητούν για τη ζωή και το έργο του. Ο Κώστας Αξελός αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια και στη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, την εμπειρία των Δεκεμβριανών, την απομάκρυνσή του από το ΚΚΕ και τη φυγή στο Παρίσι με υποτροφία από το Γαλλικό Ινστιτούτο, με το πλοίο Ματαρόα το Δεκέμβριο του 1945. Ακόμη, μιλάει για το μεταπολεμικό Παρίσι, τις στερήσεις αλλά και την αίσθηση ελευθερίας που γνώρισε εκεί. Παρεμβάλλονται αποσπάσματα από το επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο», αφιερωμένο στον Κώστα Αξελό και από τη διάλεξη που έδωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα το 1983.

Η συνέντευξη συνεχίζεται με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τον Κώστα Αξελό σχετικά με τη δυνατότητα εκλαΐκευσης της Φιλοσοφίας, την πιθανότητα αλλαγής του κόσμου στον οποίο ζούμε, τη σχέση του με το θάνατο και την αφαίρεση της ζωής σε συνθήκες πολέμου. Επίσης, ο Κώστας Αξελός μιλάει για τις  συντρόφους του και ειδικά για τη ζωγράφο και συγγραφέα Φρανσουάζ Ζιλό, αναφέρεται στη σχέση του με τον Πάμπλο Πικάσο,  με αφορμή την οποία συζητεί σχετικά με την «Προβληματική Ηθική» και μιλάει για τον τρόπο που θα πρέπει να στέκεται ο άνθρωπος απέναντι στις εξαρτήσεις. Σχολιάζει την πλήξη που ένιωθε συχνά στη Σορβόνη και εξηγεί την αντίθεσή του με τον Ζαν Πολ Σαρτρ. Επιπλέον, μιλάει για τη Φιλοσοφία και τη δημοσιογραφία ως παραπληροφόρηση και εξηγεί ότι η Φιλοσοφία ως διαρκής αναζήτηση, έχει δώσει μεγάλες «ερωτηματικές απαντήσεις» από τις οποίες προκύπτουν νέα και βαθύτερα ερωτήματα και ζητήματα. Επισημαίνει ακόμη, ότι αυτή η διαρκής αναζήτηση έχει δώσει και σημαντικές κατακτήσεις για την ανθρωπότητα. Τέλος, ο Κώστας Αξελός διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του «Η εποχή και το ύπατο διακύβευμα».

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Έτος παραγωγής: 2001

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/kostas-axelos-4-fevroyarioy-2010-2/