Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ
στον Θεόδωρο Αντωνίου
Στις 10 Φεβρουαρίου 1935 γεννήθηκε ο διακεκριμένος Έλληνας συνθέτης, μαέστρος και πανεπιστημιακός δάσκαλος Θεόδωρος Αντωνίου, ο οποίος πρόσφατα «έφυγε» από τη ζωή -στις 26 Δεκεμβρίου 2018.
Ο διεθνούς φήμης μουσικός, ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θεόδωρος Αντωνίου, υπήρξε από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης μουσικής, επηρεάζοντας πλήθος μουσικών. Δίδαξε σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια και συνεργάστηκε με μουσικούς οργανισμούς και σύνολα σε όλο τον κόσμο. Διηύθυνε πολλές μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε, ακόμη, ιδρυτής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής της από το 2004 έως το 2011. Υποστήριξε τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία ως διευθυντής του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, το οποίο ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 1967. Μεταξύ άλλων, έγραψε συμφωνικά και μουσικά έργα, άνω των 150 συνθέσεων, για θέατρο και κινηματογράφο.
Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Δρόμοι» με τον Άρη Σκιαδόπουλο, παραγωγής 2007, στην οποία φιλοξενείται ο Θεόδωρος Αντωνίου.
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Θεόδωρος Αντωνίου κάνει αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και αναφέρεται στα χαρακτηριστικά της. Κάνει λόγο για τη σχέση της Ελλάδας με τη δυτική μουσική και την ορίζει ως ιδανικό τόπο για τον μουσικό δημιουργό, καθώς τα στοιχεία του εγχώριου πολιτισμού (βυζαντινή μουσική, λαϊκά τραγούδια, δημοτική μουσική παράδοση, μοιρολόγια, αρχαίο δράμα), προσφέρουν, όπως λέει, μια ποικιλία μουσικών κατευθύνσεων ώστε να εκφραστεί και να βρει την προσωπική του γλώσσα.
Ακολουθεί η βιογραφική αφήγηση του συνθέτη, ο οποίος μιλάει για το οικογενειακό του περιβάλλον και τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα των σχολικών του χρόνων, τη φοίτηση του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τις σπουδές του με υποτροφία στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου. Ακόμη, μιλάει για τη γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, για το πώς βρέθηκε να συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο, στο ξεκίνημά του, και πώς άρχισε να γράφει μουσική για το θέατρο. Η αφήγηση της πορείας του συνεχίζεται με τα χρόνια της δικτατορίας, όταν έκανε εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία, τις οποίες η χούντα διέκοψε. Κάνει αναφορά στη δραστηριότητά του στην Αμερική την ίδια περίοδο και στην πρόσκλησή του να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου δημιούργησε το περίφημο σύνολο σύγχρονης μουσικής Alea II. Επίσης, δίδαξε στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας, από το 1974 έως το 1985 συνεργάστηκε με το Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ και τα τελευταία χρόνια υπήρξε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Ένα ξεχωριστό κομμάτι της αφήγησης του Θεόδωρου Αντωνίου αφορά στη φιλία του με τον Μάνο Χατζιδάκι και στην επιρροή που δέχθηκε από τη μοναδική προσωπικότητά του, την οποία λεπτομερώς σκιαγραφεί, μνημονεύοντας αξέχαστες στιγμές που μοιράστηκε μαζί του.
Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, φανερώνονται πτυχές της παιδαγωγικής του δραστηριότητας και της σχέσης του με τους νέους δημιουργούς.
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 5/2/2007
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/theodoros-antonioy-10-fevroyarioy-1935/