Δύο ξεχωριστές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στην ΕΡΤ2 | Παρασκευή...

Δύο ξεχωριστές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ στην ΕΡΤ2 | Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021

Δύο ξεχωριστές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

στην ΕΡΤ2

Δύο ξεχωριστές συναυλίες των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, μπορούν να απολαύσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Πρωτοχρονιά (Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021), στις 14:00 και στις 17:10.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

«Ο Πέτρος και ο λύκος στο Καρναβάλι των ζώων»

Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, ώρα 14:00

Την Πρωτοχρονιά, στις 14:00 -σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση- από την ΕΡΤ2, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζει τη συναυλία «Ο Πέτρος και ο λύκος στο Καρναβάλι των ζώων».

Η συναυλία ανοίγει με τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ραλφ Βον-Ουίλιαμς και δύο διασκευές για χάλκινα πνευστά σε γνωστά θέματα από τον «Καρυοθραύστη» του Π.Ι. Τσαϊκόφσκι και την «Αγάπη για τρία πορτοκάλια» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Ακολουθούν δύο αγαπημένα και διαχρονικά έργα, που έρχονται από διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς συνθέτες, με ήρωες ζώα και ανθρώπους.

«Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σεν Σανς, αποτελείται από μικρές εικόνες που περιγράφουν, με ευφάνταστο και κωμικό τρόπο, έναν χορό μεταμφιεσμένων ζώων. Μέσα από τα εντυπωσιακά ηχοχρώματα της ορχήστρας και των δύο πιάνων, ένας ελέφαντας λικνίζεται στον ρυθμό ενός βαλς, χελώνες χορεύουν ένα αργό καν καν, κότες χαλούν τον κόσμο με τις φωνές τους, ψάρια κολυμπούν σ’ ένα ενυδρείο, καθώς ο κούκος λαλεί στο δάσος. Αρκεί να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου και τη μουσική να καθοδηγήσει τη φαντασία.

Σολίστ στα δύο πιάνα η Νεφέλη Μούσουρα και ο Γιώργος Πέτρου.

Η συναυλία ολοκληρώνεται με το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, μια διασκεδαστική ιστορία όπου τα όργανα της ορχήστρας ερμηνεύουν τους ρόλους των χαρακτήρων. Η μεγαλοφυΐα του συνθέτη μπλέκει αριστοτεχνικά τον λόγο με τη μουσική σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα έργα μικρών και μεγάλων.

Το παραμύθι αφηγείται ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ

Συναυλία στον Ναό του Ποσειδώνα
«Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα»

Παρασκευή 1η Ιανουαρίου 2021, ώρα 17:10

Ένα πρωτότυπο μουσικό κινηματογράφημα γυρισμένο στον Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο με το νέο έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου πάνω στο ποίημα του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, «Παραλλαγές πάνω σε μιαν αχτίδα».

Σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση και ο «Ομηρικός»  ύμνος  στον Ποσειδώνα, τον οποίο μελοποίησε ο συνθέτης για να τιμήσει τον αρχαίο Μεγάλο Θεό της Θάλασσας και τη μουσική του φιλοξενία στον επιβλητικό  ναό του.

Η συναυλία ξεκινάει με τον ύμνο αυτό, απροσδιορίστου χρονολογίας και αγνώστου αρχαίου ποιητή, που τον συνέθεσε κατά τα Ομηρικά ποιητικά πρότυπα. Ιδανική επιλογή που συνδυάζει τόπο και Ομηρική-θαλασσινή ποιητική «καταγωγή» του βασικού έργου της συναυλίας  «Παραλλαγές σε μιαν αχτίδα».

Μια παγκόσμια πρώτη ενός σημαντικού σύγχρονου ελληνικού  μουσικού έργου  που μέσα σ’ αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μάς θύμισε πως δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι αλλά και συνεχιστές ενός σπάνιου πολιτισμού.

Συμμετέχει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Στάθη Σούλη και τη διδασκαλία τής  Αγγελικής Πλόκα αντίστοιχα.

Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι πρωτογενώς συμφωνική. «Δεν πρόκειται περί μεταγενέστερης ενορχηστρωτικής διόγκωσης απλών τραγουδιών η μελωδιών αλλά για σύνθεση που στην ίδια της τη σύλληψη εμπεριέχεται η συμφωνική ορχήστρα, με νέες πολιτογραφημένες ελληνικές δυνατότητες δομής και ήχου», λέει ο συνθέτης.

Τραγουδούν ο Κώστας Μακεδόνας, η Βερόνικα Δαβάκη, η σολίστ της Λυρικής, σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο στενός συνεργάτης του συνθέτη Γιώργος Φλωράκης.

Η μουσική σύνθεση του έργου άρχισε το 2009 και ο συνθέτης την επεξεργάσθηκε και την ολοκλήρωσε φέτος στην τελική της παρουσιαζόμενη  φόρμα.

Το «ελληνικά κοσμογονικό» ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη είναι δομημένο πάνω στα επτά χρώματα της ίριδος που, στο μουσικό έργο, παράλληλα αντιπροσωπεύουν τα επτά διαδοχικά στάδια της ζωής.

Το έργο «Παραλλαγές σε μιαν αχτίδα» θεωρείται από μελετητές μια περίληψη της ποιητικής κοσμοθεωρίας της πρώτης μεγάλης περιόδου του ποιητή, ένα κεντρικό του έργο.

Για τη σχηματοποίηση αυτού του νοήματος τα γυρίσματα ξεκίνησαν  την αυγή και ολοκληρώθηκαν ακριβώς στη δύση του ηλίου με πλάνα από ολόκληρη την πορεία του φωτός γύρω από τον ναό. Τα ολοήμερα γυρίσματα διήρκεσαν τρεις ημέρες υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα και με τη σημαντική σύμπραξη του τηλεοπτικού συνεργείου της  ΕΡΤ υπό τον σκηνοθέτη Χρήστο Φασόη.

 Το όλο εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων του ΕΟΤ σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Πρεσβείας της Κίνας και την ευγενική υποστήριξη της ΕΡΤ.