Εκδηλώσεις – «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη»

Εκδηλώσεις – «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη»

«12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944. Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ»

Για δεύτερη χρονιά η Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τον ναζιστικό ζυγό με μια σειρά επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων με ελεύθερη είσοδο, υπό τον γενικό τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη».

Κεντρικός χώρος των φετινών εκδηλώσεων είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (πρώην πιλοποιείο Πουλόπουλου) στο Θησείο, ενώ το σύνολο των δράσεων εκτυλίσσεται σε διάφορα σημεία της Αττικής, τα οποία είναι φορτισμένα με ιστορική σημασία.

Η αρχή γίνεται με την έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», καθώς και τη θεματική έκθεση βιβλίου (1-31 Οκτωβρίου). Η έκθεση φέτος συμπεριλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Θεσσαλονίκη. Μέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης» και  τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει και τα εγκαίνια το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου.

Η φετινή «Αθήνα Ελεύθερη» καινοτομεί, οργανώνοντας και αρκετές δράσεις τέχνης και ενώνοντας τη γλώσσα καλλιτεχνών με τις μαρτυρίες των Αρχείων:

  • Η συνάντηση της Ιστορίας με 11 νέους εικαστικούς καλλιτέχνες τιτλοφορείται «Ενάντια στη Μέρα. Εικαστικές αφηγήσεις της Απελευθέρωσης». Οι καλλιτέχνες δημιουργούν με αναφορές σε περιστατικά και μνήμες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης (1-31 Οκτωβρίου 2016).
  • Η έκθεση κόμικς οδηγεί την ιστορία του ’40 στους δρόμους της 9ης τέχνης. Οι κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί συναντούν την Κατοχή και φτιάχνουν ιστορίες σε μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες Κόμικς για την κατοχική Αθήνα» (1-31 Οκτωβρίου).
  • Στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, Θάνος Μικρούτσικος και Μιλτιάδης Πασχαλίδης τραγουδούν και τιμούν την Απελευθέρωση (12 Οκτωβρίου), ενώ δύο ξεχωριστές μουσικές παραστάσεις ανασυνθέτουν το μουσικό τοπίο της εποχής, με τραγούδια της Κατοχής που λειτουργούν ως φορείς μνήμης και βιωμάτων. Ο Αλέξης Βάκης και η Μάνια Παπαδημητρίου διάλεξαν τα τραγούδια και τα κείμενα για να αφηγηθούν τη μουσική ιστορία από τις παραμονές του Πολέμου έως την αποχώρηση των Γερμανών. Οι «Νότες του Πολέμου. Τα τραγούδια της Κατοχής της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης» θα ακουστούν σε διαμορφωμένο χώρο μέσα στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς (1 Οκτωβρίου) και στο Μπλοκ 15 Στρατόπεδο Καραϊσκάκης στο Χαϊδάρι (5 Οκτωβρίου).
  • Οι φετινές δράσεις περιλαμβάνουν ιστορικό περίπατο με ξενάγηση στην κατοχική Αθήνα (9 Οκτωβρίου), τριήμερο προβολών ταινιών, ντοκιμαντέρ και αρχειακού υλικού στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, αλλά και επιστημονικές συζητήσεις.
  • Ακόμη, διοργανώνεται αγώνας δρόμου από το Στρατόπεδο Καραϊσκάκης στο Χαϊδάρι έως το Σκοπευτήριο Καισαριανής (6 Νοεμβρίου), ημερίδα για τον Τύπο και την Προπαγάνδα στην Κατοχή και την Απελευθέρωση (13 Οκτωβρίου), ενώ εντός ενός από τα τελευταία πλοία τύπου «Liberty» θα διεξαχθεί επιστημονική συζήτηση για τη συμβολή των Ελλήνων ναυτικών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (19 Οκτωβρίου). Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστεί το Αρχείο της Βέρμαχτ για τη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση (25 Οκτωβρίου).

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, διατίθεται στο http://freeathens44.org/.