ΕΡΤ2 – «Ισπανική Φαντασία» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ |...

ΕΡΤ2 – «Ισπανική Φαντασία» με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ | Καθαρή Δευτέρα 07.03.2022

  ΕΡΤ2

«Ισπανική Φαντασία»
με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

O Oscar Navarro για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ημερομηνία μετάδοσης: Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, στις 18:30

Την «Ισπανική Φαντασία», μια εντυπωσιακή συναυλία που παρουσίασε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Ισπανού βραβευμένου συνθέτη και μαέστρου Oscar Navarro, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα απολαύσουν οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, την Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, στις 18:30.
Πρόκειται για μια συναυλία γεμάτη χρώματα, τοπία και πάθος μέσα από έργα των σπουδαίων Ισπανών συνθετών Geronimo Gimenez, Isaac Albeniz, Amadeo Vives, Joaquín Turina, Ruperto Chapí, Manuel de Falla και Oscar Navarro.

Oscar Navarro
Αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας:  
Α′ Μέρος

– Geronimo Gimenez (1854-1923): «La boda de Luis Alonso» (Intermezzo)
Ο Ισπανός μαέστρος και συνθέτης Geronimo Gimenez, αφιέρωσε την καριέρα του στη συγγραφή zarzuelas, ένα είδος ισπανικού μουσικού θεάτρου/όπερας που με συχνά σατιρική και κωμική διάθεση συνδυάζει τραγούδι, χορό και θεατρικό διάλογο.  Από το περίφημο «La boda de Luis Alonsο», μια μονόπρακτη zarzuela (θαρθουέλα), σε λιμπρέτο του Javier de Burgoos, το οργανικό ιντερμέδιο είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέρος του έργου.

– Isaac Albeniz (1860-1909): «Suite Española, Op.47» (Sevilla, Asturias, Castilla)
Ο Ισπανός συνθέτης και πιανίστας Isaac Albeniz ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη της Ισπανικής Εθνικής Σχολής που κυριάρχησε στην ισπανική μουσική στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι η «Suite Española» (Op.47), μια συλλογή έργων για σόλο πιάνο εμπνευσμένη από διαφορετικές περιοχές και μουσικούς πολιτισμούς της Ισπανίας, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1887. Στη συναυλία παρουσιάζονται τρία επιλεγμένα κομμάτια για ορχήστρα. Πρόκειται για το «Sevilla», έναν καστιλιάνικο χορό του 15ου αιώνα, το «Asturias», παγκοσμίως γνωστό  από τις κιθαριστικές του εκτελέσεις και το «Castilla», το οποίο έχει τις ρίζες του σε έναν καστιλιάνικο λαϊκό χορό.

– Amadeo Vives (1871-1932): «Doña Francisquita» (Fandango)
Η «Doña Francisquita» είναι μια κλασική zarzuela σε τρεις πράξεις που συνέθεσε ο Amadeo Vives σ’ ένα ισπανικό λιμπρέτο των Federico Romero και Guillermo Fernández-Shaw. Με την πολύχρωμη παρτιτούρα και την κωμική ιστορία της, το έργο αποτελεί το αριστούργημα του Vives.

– Joaquín Turina (1882-1932): «Danzas fantásticas, Op.22» (III. Orgia)
Ο Joaquín Turina θεωρείται ένας από τους μεγάλους Ισπανούς συνθέτες των αρχών του 20ού αιώνα. Παρά τη σαφή γαλλική επιρροή, η μουσική του περιέχει ένα σταθερό ισπανικό συναίσθημα, όπως για παράδειγμα στο «Danzas fantasticas», έργο εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «La orgía» του Ισπανού συγγραφέα Jose Mas, το οποίο ο συνθέτης έγραψε αρχικά για πιάνο, αν και σήμερα είναι περισσότερο γνωστή η ορχηστρική εκδοχή του.

– Ruperto Chapí (1851-1909): «La Revoltosa» (Preludio)
Ο Ισπανός συνθέτης Ruperto Chapí, έγραψε ένα μεγάλο αριθμό συμφωνικών, χορωδιακών και έργων δωματίου, καθώς και zarzuelas και όπερες και θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και σημαντικούς συνθέτες της εποχής του. Το πιο διάσημο έργο του είναι το «La Revoltosa», μια ισπανική zarzuela σε λιμπρέτο των José López Silva και Carlos Fernández Shaw.
Έκανε πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου 1897 στο Apollo Theatre στη Μαδρίτη.

Β′ Μέρος

– Manuel de Falla (1876-1946): «Nights in the Gardens of Spain» (I. Mov)
Ο Manuel de Falla θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ισπανίας, με επιρροή σε όλη την Ευρώπη. Το «Nights in the Gardens of Spain» είναι το πρώτο αυστηρά ορχηστρικό κομμάτι, για πιάνο και ορχήστρα, που δημιούργησε ο συνθέτης αφού είχε περάσει μία δεκαετία γράφοντας σκηνική μουσική και έργα δωματίου. Oλοκληρώθηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά σχεδιάστηκε στη Γαλλία και θεωρείται το πιο ιμπρεσιονιστικό έργο του συνθέτη. Στο πρώτο μέρος του, μεταφερόμαστε στους κήπους του 14ου αιώνα που περιβάλλουν το εκπληκτικό μαυριτάνικο ανάκτορο της Αλάμπρα στη Γρανάδα.
Σολίστ στο πιάνο η Αλεξία Μουζά.

-Manuel de Falla (1876-1946): «The Three-Cornered Hat» (Suite No 2)
To μπαλέτο «The Three-Cornered Hat», ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1919. Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που είχε, ο συνθέτης το επεξεργάστηκε σε δύο σουίτες για ορχήστρα, όπου αποτυπώνεται η χαρά της ζωής και το ανδαλουσιανό πάθος.

– Oscar Navarro (γεν.1981): «Hispania» (Spanish fantasy)
Το έργο είναι αφιερωμένο στη «Δημοτική Μπάντα του Αλικάντε» (Βαλένθια, Ισπανία), με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης εκατονταετηρίδας της (1913-2013) και αποτελεί φόρο τιμής στους μεγάλους Ισπανούς συνθέτες του τέλους του 19ου και του 20ού αιώνα, που γαλούχησαν την ισπανική μουσική κουλτούρα και τη μετέφεραν πέρα από τα σύνορά της χώρας.

Σολίστ: Αλεξία Μουζά (πιάνο)
Συμμετέχουν οι κιθαρίστες: Χρίστος Τζιφάκης, Παναγιώτης Καρτίμπελης

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα
Διεύθυνση Ορχήστρας: Oscar Navarro

Προϊστάμενος Τμήματος Ηχογραφήσεων: Μιχάλης Συγλέτος
Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Βασίλης Χανιώτης
Μουσική σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου
Διεύθυνση παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά
Βοηθοί διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Βεργίνης, Ιωάννα Κοτοπούλη